Noul Cod penal reglementează, printre altele, şi aspectele referitoare la pedepsirea infracţiunilor contra integrităţii personale sau sănătăţii, actele de violenţă fizică fiind sancţionate prin lege cu amendă sau închisoare. Astfel, în cele ce urmează, vom discuta despre lovire, vătămare corporală, rele tratamente aplicate minorului şi încăierare, dar şi despre reglementările penale privind violenţa în familie.

Lovirea sau alte violenţe

Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Vătămarea corporală

Se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani lovirea sau orice acte de violenţă care au cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:

 • o infirmitate;
 • leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
 • un prejudiciu estetic grav şi permanent;
 • avortul;
 • punerea în primejdie a vieţii persoanei,.

Pedeapsa cu închisoare creşte pâna la intervalul de la 3 la 10 ani atunci când lovirea a fost săvârşită cu scopul producerii unei infirmităţi, a unei leziuni traumatice sau afectării sănătăţii unei persoane (care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale) sau a unui prejudiciu estetic grav şi permanent.

De asemenea, se pedepseşte şi tentativa la infracţiunea de mai sus.

Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte

Dacă vreuna dintre faptele de mai sus de lovire, alte violenţe ori vătămare corporală a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.

Vătămarea corporală din culpă

Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Vătămarea corporală ce a cauzat o infirmitate, leziuni ce au necesitat mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, un prejudiciu estetic, avort ori punerea în primejdie a vieţii, săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Când fapta de mai sus a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Dacă urmările faptelor de mai sus s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor de mai sus constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Relele tratamente aplicate minorului

Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Încăierarea

Participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare corporală uneia sau mai multor persoane şi nu se cunoaşte care dintre participanţi a produs urmările, se aplică tuturor pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani, cu excepţia victimei, care va fi sancţionată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Când prin fapta săvârşită în condiţiile de mai sus s-a cauzat moartea unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani, iar dacă s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Nu se pedepseşte cel care a fost prins în încăierare împotriva voinţei sale sau care a încercat să-i despartă pe alţii.

Infracţiuni săvârşite asupra unui membru de familie. Violenţa în familie

Maximul special al pedepselor stabilite în cazul lovirii, vătămării corporale şi a lovirilor sau vătămărilor cauzatoare de moarte se majorează cu o pătrime, dacă faptele sunt săvârşite asupra unui membru de familie.

În aceste situaţii, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Ai nevoie de Noul Cod penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

10 COMENTARII

 1. actele de violenta fizica asupra persoanelor cu dizabilitati institutionalizate care sant pedepsele si rog detalii in termeni de lege specificat cele solicitate, va multumesc mult

 2. eu sunt torturata cu zgomote,pocnete ale mobilei,geamurilor de ani nonstop dupa angajarea la hidroelectrica valcea si nu ma ajuta nimeni,de doi ani sunt lovita si la fel,voi muri cu zile nevinovata?criminalii fac pe victimele

 3. Buna seara …tatal meu(74 Ani) a fost batut de un tigan(50ani) ,are 3 zile de spitalizare( deoarece a refuzat operatiile la cap) si 25 de ingrijire médica la( date de medicul legist)…sint martori care au chemat ambulanta si políti…ce pot face????

 4. Sotul meu a fost lovit in fata si in zona toracica de catre 3 indivizi si ia fost furati
  Si banii de catre agresori.ce pedeapsa pot primii in acest caz? Se poate trimite agresorii in inchisoare pentru toata viata?ce pot face in acest caz? va multumesc din suflet

 5. Am fost torturat ani de zile de un moșneag și de o baba sa nu zic adevărul, mau torturat cu zgometoe, amenintaturi, sia pus și familia sa ma vâneze și sa își tina ochii și privirile rău voite pe mine sa păstrez rele tratamente aplicate minorului și sa păstrez încăierări și certuri. Ce pot sa fac?

 6. Dna.pensionara,izbita de perete,inconsitenta 10/ 15 min.dupa care s-a ridicat singura,a fost vazuta de un fost locatar,care a trecut pe langa ea,fara sa-i acorde prim ajutor sau,sa anunțe pe cineva,si-a continuat drmul urcand pe scari.La politie a declarat ca nu a vazut nimic.Cel care a lovit-o,primise amenda de la Politia locala Calarasi, si era d-amiaza,orele 18.00,agresorul a banuit-o pe dna..respectiva,dna.are certificat med.3/4 de la IML.CALARASI.Dosarul nu a fost aprobat de procuror sa-l trimita pe agresor in judecata.Motivul probe insuficiente.Ce ne sfatuiti, sa facem in continuare?

  • Bună ziua,sunt tată a 2 băieți unul de 2 ani și celălalt de 11 ani .Stau la bloc la etajul 1 și la parter am o familie de pensionari care se leagă tot timpul de băiatul meu cel de 11 ani pe motiv că nu are voie să stea pe bancă și să se joace în fața blocului. Cei doi pensionari m-au reclamat pentru culmea de rufe și am dat-o jos acum caută motiv de ceartă pentru a-mi face rău,motivul care v-am scris este că copilul meu vine plângând în casă pentru că nu îl lasă să se joace în fața blocului.Ce pot să fac.Mulțumesc

 7. Bună ziua,sunt tată a 2 băieți unul de 2 ani și celălalt de 11 ani .Stau la bloc la etajul 1 și la parter am o familie de pensionari care se leagă tot timpul de băiatul meu cel de 11 ani pe motiv că nu are voie să stea pe bancă și să se joace în fața blocului. Cei doi pensionari m-au reclamat pentru culmea de rufe și am dat-o jos acum caută motiv de ceartă pentru a-mi face rău,motivul care v-am scris este că copilul meu vine plângând în casă pentru că nu îl lasă să se joace în fața blocului.Ce pot să fac.Mulțumesc

 8. Buna seara
  Ma lovit concubinul meu cu capul lui in figura.avem in comun o fetita de 1 an si 3 luni.si de la politire am fist amenintata ca voi pierde totul ce pot sa fac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here