17 Noiembrie, 2019

Obligaţiile stabilite de lege în cazul unui accident auto

Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cunoscută publicului larg drept Codul rutier, stabileşte şi obligaţiile legale ale fiecărei persoane în cazul producerii unui accident auto. Astfel, accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:

 • s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;
 • a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare.

Asigurarea auto

Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepţia celor cu tracţiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii.

Poliţia rutieră reţine certificatului de înmatriculare sau înregistrare şi retrage plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând dovadă fără drept de circulaţie.

Dacă deţinătorul vehiculului nu face dovada asigurării acestuia, după 30 de zile de la data aplicării măsurii de mai sus, poliţia rutieră dispune radierea din evidenţă a vehiculului.

La locul accidentului cu victime

Conducătorul auto implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat:

 • să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei;
 • să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului;
 • să nu părăsească locul faptei.
Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.

Este interzis oricărei persoane:
 • să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane;
 • să modifice starea locului;
 • să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorului autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile ori subcategoriile acestuia, implicaţi într-un accident de circulaţie, le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.

În situaţia în care nu sunt respectate aceste dispoziţii, se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.

La locul accidentului în urma căruia au rezultat numai pagube materiale

Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:

 • să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
 • să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

Excepţie fac de la prevederile de mai sus:

 • conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;
 • conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Proprietarul, deţinătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul şi tractor agricol sau forestier, remorcă ori tramvai a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.

Aceste persoane sunt exceptate de la obligaţia prezentării la unitatea de poliţie dacă există o asigurare facultativă în baza căreia pot fi despăgubite pentru avarierea vehiculelor respective.

Repararea autovehiculelor

În situaţiile de mai sus referitoare la accidentele auto în urma cărora au rezultat doar avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale, repararea vehiculelor se face pe baza documentului de constatare eliberat de unitatea de poliţie ori, după caz, de societăţile din domeniul asigurărilor.

Persoanele fizice sau juridice autorizate să execute lucrări de reparaţii la vehicule avariate au obligaţia să ţină evidenţa proprie a reparaţiilor executate, potrivit legii, şi să comunice de îndată, la cererea poliţiei rutiere, datele înregistrate solicitate de aceasta.

În vederea întocmirii dosarelor pentru despăgubire, la solicitarea societăţilor din domeniul asigurărilor, autoritatea care are în evidenţă vehiculele înmatriculate sau înregistrate comunică acestora datele referitoare la proprietarii sau deţinătorii mandataţi ai vehiculelor.

La solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor sau a societăţilor din domeniul asigurărilor, poliţia rutieră comunică acestora copii ale documentelor de constatare a evenimentelor.

La solicitarea poliţiei rutiere, societăţile din domeniul asigurărilor comunică în termenul stabilit de aceasta copii ale documentelor referitoare la constatările amiabile de accidente înregistrate în evidenţa acestora sau alte date expres cerute, în condiţiile legii.

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  eugen
  februarie 28 2017

  Daca eu circul pe un drum judetean chiar daca conditiile sunt mai proaste,poate trebuie sa ocolesti un bolovan,s-au o groapa in acel timp vine o alta masina,s-au vehicul si nu-l vad decand atunci cand se provoaca avaria,cine se face vinovat in acest sens,eu imi platesc darile catre statul rOMAN pt. a putea circula in conditiile cele mai bune,DAR LUCRURILE NU SUNT ASA,cine se face vinovat in cele relatate mai sus,cine plateste

  • Răspunde
   Ciprian
   iulie 2 2017

   Îți dai seama dacă toți participanții la trafic ar depune plângere / reclamație cu privire la starea drumurilor ? Am merge pe oglinzi iar asta “e păcat” din punctul lor de vedere

 • Răspunde
  Bilinschi
  ianuarie 26 2019

  Masina mea a fost parcată pe parte dreapta al carosabilului.di sensul invers de mers alta masina ai intrat în mine .cine e vinovat?

 • Răspunde
  Dragos
  mai 6 2019

  Am circulat pe drum public si mi-a alunecat masina. Mi-am lovit bara din fata. Nu am lovit pe nimeni doar propriul autovehicul. Acum vreau sa merg sa o repr. Trebuia declarat la politie?

 • Răspunde
  Ion
  iulie 17 2019

  Copilul meu în vârstă de 10 ani se plimba cu bicicleta între blocuri și a avut un impact cu o mașină,ia zgâriat aripa și sa îndoit poți. Șoferul a lăsat copilul sa plece fără sa cheme politia, smurd sau sa sune la 112..Soferul a părăsit locul impactului, iar acum are pretenții sai repar mașina la reprezentanta. Șoferul a procedat corect? Ziua următoare la politie i sa zis mamei copilului ca dacă nu da declarație va fi amendata din cauza ca nu și-a supravegheat copilul. Bine înțeles ca să speriat și a dat declarația în numele copilului. Ce urmări poate avea acest caz?

Scrie un comentariu