Prin recenta Lege nr. 295/2020 au fost aduse modificări şi completări la Codul de procedură fiscală, fiind totodată aprobate şi unele măsuri fiscal-bugetare. Legea nr. 295/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1266/21.12.2020.
Dispoziţii generale
- Organ fiscal central. Alături de ANAF, este asimilat ca organ fiscal central şi MFP.
Principii generale de conduită în administrarea creanţelor fiscale
- Analiza de risc se efectuează periodic, caz în care organul fiscal stabilește și clasa/subclasa de risc fiscal a contribuabilului, fiind desfiinţată obligaţia organului fiscal de a o face publică pe site-ul său.
- Secretul fiscal. Organul fiscal poate transmite informaţiile pe care le deţine oricărui solicitant, cu consimțământul expres și neechivoc al contribuabilului/plătitorului despre care au fost solicitate informații. Responsabilitatea privind modalitatea de utilizare a informațiilor astfel obținute revine solicitantului.
Raportul juridic fiscal
- Împuterniciţii în raportul juridic fiscal. În relaţia cu organul fiscal, contribuabilul/plătitorul poate fi reprezentat nu numai de avocat, dar şi de consultantul fiscal sau expertul contabil.
- Contribuabilul/plătitorul fără domiciliu fiscal în România care comunică cu organele fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanță nu trebuie să desemneze un împuternicit cu sediul în România.
Raportul sarcinii fiscale
- Răspunderea pentru acoperirea creanţelor, cu bunurile din patrimoniul de afectaţiune priveşte persoana fizică ce desfășoară o profesie liberală sau care exercită o activitate economică în mod independent.
Actele emise de organul fiscal
- Nulitatea actului administrativ fiscal. Au fost adăugate şi alte situaţii în care actul administrativ fiscal este nul, şi anume atunci când:
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.
- organul fiscal nu prezintă argumentele pentru care nu ia în considerare opinia prealabilă emisă în scris sau soluția adoptată de organul fiscal sau de instanța de judecată potrivit art. 6 alin. (1;
- organul fiscal nu respectă considerentele deciziei de soluționare a contestației în cazul emiterii noului act administrativ-fiscal;
- nu se respectă succesiunea legală a procedurilor, potrivit completărilor aduse în materie.
- Inspecția fiscală este suspendată până la data la care încetează motivul suspendării, dar nu mai mult de 6 luni de la data suspendării. Termenul de 6 luni nu operează în situația privind existenţa unei proceduri judiciare. În acest caz, inspecția fiscală se reia după data finalizării procedurii judiciare sau după data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, precum și după data la care organul de inspecție fiscală are acces la documentele financiar-contabile ale contribuabilului.
- Ori de câte ori conducătorul inspecției fiscale decide suspendarea inspecției, se emite o decizie de suspendare care se comunică contribuabilului/plătitorului. Suspendarea începe de la data prevăzută în decizie. În cazul în care în decizie nu este prevăzută o astfel de dată suspendarea începe de la data comunicării deciziei de suspendare.
- În termen de cel mult 10 zile de la încetarea motivului suspendării sau la împlinirea perioadei de suspendare, organul de inspecție înștiințează contribuabilul/plătitorul privind încetarea suspendării și stabilește data la care se reia inspecția fiscală.
- Contribuabilul/plătitorul are dreptul de a fi informat cu privire la orice alt mijloc de probă obținut de organul fiscal, ca urmare a acțiunilor ce au constituit cauze de suspendare conform alin. (1), și care are legătură cu situația fiscală a contribuabilului/plătitorului, cu excepția cazului în care obiective de interes general justifică restrângerea accesului la respectivele probe, caz în care contribuabilul este informat în mod corespunzător despre obiectivele a căror protejare împiedică accesul acestuia la probe."
- Contribuabilul/plătitorul poate contesta decizia de suspendare.
