25 Iunie, 2019

Indemnizațiile pentru persoanele cu handicap se vor încasa de la Agențiile de Plăți și Inspecție Socială

Agențiile Teritoriale de Plăți și Inspecție Socială vor prelua achitarea indemnizațiilor și tuturor plăților către persoanele care se încadrează într-un grad de handicap, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, postat în dezbatere publică pe pagina Ministerului Muncii. De asemenea, se prevede ca personalul cu atribuții în acest sens, de la Direcțiile de Asistență Socială din toată țara, să fie preluat de noile autorități cu competențe în domeniu. 

Proiectul prevede procedura de acordare a plăților, precum și situațiile de suspendare sau de încetare a dreptului la prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap. 

Procedura de acordare a plăților este prevăzută în Modelul din Anexa nr. 2b și cuprinde:

a)      Datele de identificare privind persoanele încadrate în grad de handicap, precum și, după caz, datele reprezentantului legal al acesteia

b)      Date privind certificatul valid de încadrare în grad de handicap

c)       Date privind decizia validă de acordare/suspendare/modificare/încetare a drepturilor persoanelor cu handicap emisă de directorul executiv al direcției generale,

d)      Date privind modalitatea de plată. 

Actul specifică faptul că toți angajații DGASP-urilor care acordau, până acum, plățile pentru persoanele cu handicap vor fi preluați de agențiile de inspecție social, cu tot cu bugetele aferente salariilor și cheltuielilor instituționale. 

Cazurile de suspendare a plății prestațiilor sociale sunt:

-          expirarea valabilității certificatului de încadrare în grad de handicap,

-          înregistrarea de mandate poștale returnate,

-          modificarea reprezentantului legal al persoanei cu handicap,

-          constatarea de către organele de control abilitate a unor deficiențe în aplicarea criteriilor de încadrare în grad și tip de handicap. 

Cazurile de încetare a dreptului la prestațiile sociale sunt:

-          decesul persoanei cu handicap,

-          încetarea încadrării în grad de handicap sau solicitarea de către persoana cu handicap a neacordării prestațiilor, în condițiile art. 57 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

Cazurile de modificare a cuantumului sunt considerate cele în care persoana cere încadrarea în alt grad de handicap sau în situația recuperării unor sume acordate necuvenit cu titlu de prestații sociale.

Sursa: Ministerul Muncii

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  cristiana
  septembrie 26 2018

  buna seara de cand intra in vigoare legea daca noi locuim in ad copaceni trebuie sa ne ducem la giurgiu sau vine tot prin posta multumesc

 • Răspunde
  george
  octombrie 2 2018

  Sa inteleg ca asistenti personali nu vor mai fi angajatii primăriei ?

 • Răspunde
  Dan
  octombrie 9 2018

  Și salariile asistenților personali vor fi plătite de anul viitor tot de ANPIS ce se întâmplă cu contractele de muncă de la Primărie????

 • Răspunde
  Puiu
  octombrie 13 2018

  Suntem în situația în care avem certificat de handicap cu insotitor si primăria refuza sa ne încadreze cu contract de munca. Ce se poate face în acest caz, va rog?

 • Răspunde
  Dora
  octombrie 21 2018

  Sunt insotitor permanent pentru mama mea cu handicap grav permanent, dar primaria a refuzat sa-mi faca angajare si nu numai mie ci tuturor celor aflati in situatia mea…..noi ce putem face?

 • Răspunde
  octombrie 22 2018

  eu nu am primit pensia de handicap luna aceasta o am trecuta pe card unde ma pot adresa

 • Răspunde
  Marius
  noiembrie 6 2018

  Brambureala continua referitor la persoanele cu handicap,guvernul acesta balbait majoreaza tot felul de indemnizatii sociale dar pentru ei persoanele cu handicap nu reprezinta nimic asa ca lasa-i sa astepte ca astia greva nu fac sindicat nu au deci nu pot deranja ei deranjeaza doar pentru ca exista

 • Răspunde
  Raluca
  decembrie 17 2018

  Sunt din Bacau Am un copil cu handicap grav pentru care sunt insotitor. Pana in aceasta luna am primit pensia de handicap in contul bancar in jurul datei de 12. In aceasta luna nu am primit inca banii. Unde trebuie sa ne adresam pentru a vedea care este situatia. Multumesc

 • Răspunde
  ianuarie 8 2019

  Sunt nevăzător certificat de handicap grav și primesc indemnizație de însoțitor care este mult mai mică decât de asistent personal am înțeles ca pot sa fac o cerere la DGASPC județean și pot primi mai multi bani prin AJPIS Miltumesc mult

 • Răspunde
  ianuarie 10 2019

  Da,ca ati preluat plata indemnizatii de handicap se va schimba data virarii lor?eu ii luam pe la jumate lunii.va ramane tot asa?

 • Răspunde
  Maria
  ianuarie 18 2019

  Stau in sector 6 bucuresti unde sa ma pot adresa pt indemnizatia de handicap ?

 • Răspunde
  ianuarie 29 2019

  am diabet de 33 de ani si complicatiile lui si am primit indemnizatie de handicap mediu iar altii sanatosi care dau bani primesc ce grad vor unde este dreptatea

 • Răspunde
  Boti
  februarie 17 2019

  Poveste mare.
  Nu are ordonare pt indemnizatie handicapat.
  Guvernul din Romania nu au fost bine.

 • Răspunde
  nicolaie
  martie 4 2019

  Va salut, am un frate care a enefciat de pensie pt. persoane cu handicap, avand acest handicap de la nastere, in caz de deces va eneficia de vreun ajutor de inmormantare si de unde. Mentionez ca nu a fost casatorit,nu a lucrat nicaieri datorita paraliziei de pe partea dreapta, atat la mana cat si la picior. Astept raspuns, va multumesc.

 • Răspunde
  Elena
  aprilie 2 2019

  Buna ziua , ma intereseaza cuantumul indemnizatiei pentru persoanele cu handicap grav accentuat in 2019 , va multumesc .

  • Răspunde
   Antonio Ilie
   aprilie 4 2019

   Buna ziua,
   Pentru persoanele incadrate in Gradul I de handicap, (handicap grav accentuat), se incaseaza 500 RON de la D.G.A.S.P.H.(judetul de domiciliul) prin posta romana – cupon pnsie speciala, plus indemnizatia de la Primaria de domiciliul prin serviciul de asistenta sociala, daca optati pentru insotitor. Valoarea cuantumului este de 1263 RON de la Asistenta Sociala a localitatii unde persoana are domiciliul, cu indeplinirea unor conditii (instituirea curatelei…). Daca optati pentru asistent personal, cei de la Asistenta Sociala vor clarifica situtia cu dumneavoastra.
   Numai bine.

 • Răspunde
  Mocioalcă
  aprilie 24 2019

  Bună ziua.Soția mea ia indemnizația de însoțitor pe cuponul de pensie de la casa de pensii.Indemnizația de însoțitor înțeleg că se transferă la bugetele locale.Întrrbare:ea se transferă automat sau ce trebuie făcut ?

Scrie un comentariu