Guvernul a aprobat înființarea Avocatului Copilului

Redacţia
12 octombrie 2017 3 min read
Guvernul a aprobat în ședință înființarea Avocatului Copilului.
Guvernul a aprobat în ședința de astăzi înființarea Avocatului Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului, care se va ocupa exclusiv de domeniul drepturilor copilului.

Până acum, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii și persoanele cu handicap.

Proiectul de lege adoptat astăzi modifică și completează Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului și dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului. Noua structură va putea primi și soluționa plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora față de instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica instituțiile publice reclamate.

În plus, acesta va realiza studii/evaluări pentru a stabili gradul în care autoritățile administrației publice centrale sau locale, dar și specialiștii sau persoanele fizice din România respectă, în fapt, drepturile copilului.

Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respectă recomandarea de țară făcută României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva și îndeplinește una dintre prioritățile incluse în Programul de Guvernare 2017 - 2020 în ceea ce privește ”înființarea instituției Avocatul Copilului (…) cu mandatul și capacitatea de a promova drepturile copilului și a apăra respectarea acestora”.

Conform unui articol anterior, instituţia va soluţiona plângeri, petiţii, sesizări sau propuneri venite direct de la copii (chiar şi fără consimţământul părinţilor sau al tutorelui legal), legate de abuzuri sau încălcări ale drepturilor lor. Iar Avocatul Copilului va face rapoarte anuale în Parlament, va putea face sesizări la Curtea Constituţională sau poate promova unele drepturi prin programe şi strategii propuse autorităţilor în domeniu.

Practic, susţin cei 79 de iniţiatori, Avocatul Copilului va fi o instituţie independentă, care va fi condusă de un avocat al copilului învestit de Parlament, cu zeci de experţi şi consilieri în domeniul protecţiei copilului, angajaţi în birouri teritoriale peste tot în ţară.

Avocatul Copilului este numit pe 7 ani, are rang de ministru şi trebuie să aibă experienţă de 15 ani în studii juridice sau economice, dar şi 5 ani vechime în domeniul protecţiei copilului.

Avocatul Copilului are următoarele atribuţii:

  • este investit cu abilitatea de a promova şi proteja drepturile copilului;
  • supraveghează monitorizarea respectării drepturilor copiilor;
  • contribuie la consolidarea participării copiilor la deciziile publice care îi vizează;
  • publică un raport anual
  • investighează şi soluţionează plângerilor individuale şi de grup, făcute de către copii sau de către orice altă persoană care sesizează încălcări ale drepturilor copiilor. În acest sens trebuie să citeze martori, să interogheze, să aibă acces la documente relevante.

Ai nevoie de Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b