Zeci de parlamentari au iniţiat o lege nouă, prin care se înfiinţează şi în ţara noastră, la fel ca alte state ale Uniunii Europene, instituţia Avocatul Copilului, pe modelul Avocatului Poporului. De altfel, noua autoritate va prelua de la Avocatul Poporului atât resursele umane, cât şi cele financiare care se ocupau de copii.
Necesitatea unei noi autorităţi, care să se ocupe strict de drepturile copiilor, este argumentată în expunerea de motive a proiectului prin faptul că actualele legi se raportează doar la obligaţiile ce le revin părinţilor şi autorităţilor publice în relaţia cu copiii:
“Prin crearea unui mecanism funcţional de monitorizare a drepturilor copiilor, va putea fi posibilă reconsiderarea modului de elaborare a politicilor şi strategiilor în domeniu, prin utilizarea şi valorificarea unor informaţii privind nevoile de dezvoltare ale copilului.”
În plus, instituţia va soluţiona plângeri, petiţii, sesizări sau propuneri venite direct de la copii (chiar şi fără consimţământul părinţilor sau al tutorelui legal), legate de abuzuri sau încălcări ale drepturilor lor. Iar Avocatul Copilului va face rapoarte anuale în Parlament, va putea face sesizări la Curtea Constituţională sau poate promova unele drepturi prin programe şi strategii propuse autorităţilor în domeniu.
Practic, susţin cei 79 de iniţiatori, Avocatul Copilului va fi o instituţie independentă, care va fi condusă de un avocat al copilului învestit de Parlament, cu zeci de experţi şi consilieri în domeniul protecţiei copilului, angajaţi în birouri teritoriale peste tot în ţară.
Avocatul Copilului este numit pe 7 ani, are rang de ministru şi trebuie să aibă experienţă de 15 ani în studii juridice sau economice, dar şi 5 ani vechime în domeniul protecţiei copilului.
Avocatul Copilului are următoarele atribuţii:
- este investit cu abilitatea de a promova şi proteja drepturile copilului;
- supraveghează monitorizarea respectării drepturilor copiilor;
- contribuie la consolidarea participării copiilor la deciziile publice care îi vizează;
- publică un raport anual
- investighează şi soluţionează plângerilor individuale şi de grup, făcute de către copii sau de către orice altă persoană care sesizează încălcări ale drepturilor copiilor. În acest sens trebuie să citeze martori, să interogheze, să aibă acces la documente relevante.
Propunerea legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, Senatul fiind camera decizională.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.