9 Decembrie, 2019

Femeile ar putea ieşi la pensie mai devreme cu 2 ani, pentru fiecare copil născut şi crescut

Femeile ar putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de 10 ani. Măsura este inclusă într-un proiect legislativ depus la Senat, care ar urma să modifică Legea pensiilor nr. 63/2010.

În expunerea de motive, iniţiatorii măsurii argumentează că acest demers legislativ este motivat prin:

 • numărul ridicat de femi care muncesc şi renunţă sau amână eventualele sarcini, din considerente economice;
 • scăderea ratei totale de fertilitate din România sub pragul critic, fapt care duce la un declin demografic îngrijorător;
 • scăderea natalităţii cu impact în sfera socială, în 15-20 de ani fiind pusă în dificultate atât piaţa muncii, care va ajunge fără salariaţi, cât şi bugetele de sănătate şi pensii, unde va fi nevoie de un sprijin tot mai mare de la bugetul de stat;
 • tendinţa generală de creştere a vârstei de pensionare la femei.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede posibilitatea reducerii vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare în funcţie de numărul de copii născuţi, aşa cum prevedea vechea Lege nr. 19/200, în prezent abrogată.

Noua reglementare care stabileşte posibilitatea scăderii vârstei de pensionare cu câte 2 ani pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de 10 ani se va aplica doar dacă va fi adoptată de Parlament, promulgată de Preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  Raluca
  iunie 26 2018

  Ce se Intampla cu mamele care desi nu au avut copii pe cale naturala, dar au adoptat unul sau mai multi copii?

 • Răspunde
  Luminita
  iunie 29 2018

  Toate femeile vor beneficia de aceasta lege sau doar cele care au 3 sau mai multi copii?

  • Răspunde
   erica ionescu
   august 9 2018

   Si acest proiect a ramas in aer. numai mamele cu 3 copii sunt mame. Ca si cum cei cu grupa de munca 1 si vechime 20 ani nu iau nimic decat cei cu 25 ani vechime. Nu asa gandim corect?
   Cine a gandit asa? Diferenta intre o mama cu 3 copii iese mai repede la pensie cu 6 ani si o mama cu 2 copii nimic. Asta e democratia in Romania!!! Cum raspundeti , cum justificati aceasta decizie?
   E adevarat ca fiecare gandeste sa fie el in castig dar spuneti cine nu gandeste asa? Ai vechime in munca ( 35-36 ani) nu ai stat acasa cu copii ca nu exista acel concediu de cresterea copiilor (inainte de 1990) si nu ai dreptul sa ai reducere pentru ca nu …..

  • Răspunde
   Ioan
   ianuarie 23 2019

   Este valabila reducerea doară pentru femeile care au mai mult de trei copii?

 • Răspunde
  Teo
  iulie 5 2018

  Intrebarile amterioare sunt extrem de pertinente, dar ramase fara nici un raspuns. Articolul este extrem de sumar. De ce nu sunt date mai multe amanunte?

  • Răspunde
   Elena Hogaş Autor
   iulie 5 2018

   Bună ziua,
   Informaţiile din acest articol redau integral conţinutul proiectului de lege pus în dezbatere publică, pe care îl puteţi consulta personal aici – https://www.senat.ro/legis/PDF/2018/18b339FG.pdf. Nu există la ora actuală precizări suplimentare oficiale sau alte clarificări iar proiectul încă se află în dezbatere. Vom reveni cu mai multe date în momentul adoptării ori respingerii acestuia.

 • Răspunde
  IULIANA
  iulie 11 2018

  Cei care comenteaza impotriva au o varsta mica sau nu au copii. Oare mamele care au nascut inainte de 1990 si au stat acasa cu copii 112 zile, (cu bani putini, fara lapte praf, cu atatea lipsuri) nu merita sa iasa mai repede la pensie?
  Oricum mi se pare corect clauza de 35 ani cotizati. Incercati sa ganditi corect din punctul de vedere al tuturor. Si actualele mame (inclusiv presedinta asociatiei mamelor ) vor ajunge la varsta pensionarii si atunci nu vor mai comenta. Macar aprobati celor care nu au avut pentru cresterea copiilor nici macar un an sa iasa mai repede la pensie.

 • Răspunde
  Doina
  iulie 30 2018

  Am 60de ani 5 copii născuți pana in1990 am 17ani de vechime pot sa beneficiez de reducerea vârstei de pensionare ?

 • Răspunde
  erica ionescu
  august 9 2018

  Oare proiectul depus in parlament in iunie 2018 nu viza toate mamele? Acum numai cele cu 3 copii? Unde-i corectitudinea? Sa stat de vorba cu mamele care au avut copii inainte de 1990 cand au stat acasa 3 luni nu 2 ani. Acum faceti corectia, macar daca tot vreti sa aratati ca sunteti bine intentionati ca si cu noua formula de pensie sa ajunga ca fiecare sa aibe de castigat. Ca si cum cei din grupele de munca daca nu au avut un nr. de ani impus nu
  vor beneficia de scadere (reducerea) acordata pentru fiecare an. Trebuie sa ganditi logic pentru ca ati promis ca sunteti corecti si faceti ca totul sa fie echitabil pentru fiecare persoana.

 • Răspunde
  PETRUSAN FLORICA
  septembrie 4 2018

  AR FI NORMAL CA FIECARE MAMA SA BENEFICIEZE PENTRU FIECARE COPIL
  NU NUMAI MAMELE CU 3
  CA NU MUNCESC MAI MULT LA CELE CU UN COPIL SAU 2
  SA FIE LEGE PENTRU TOATE MAMELE

 • Răspunde
  Stela
  septembrie 12 2018

  Va rog sa includeti la reducerea vârstei de pensionare si femeile cu 1 si 2 copii.Nu faceti discriminare.Si noi am născut si am crescut copii .

 • Răspunde
  mariana
  septembrie 13 2018

  Toate mamele trebuie sa beneficieze de reducerea de 2 ani,nu doar mamele cu 3 copii!
  Nu este corect,este discriminare!Si eu cu 2 copii,am muncit,si am crescut si copiii,de ce numai mamele cu 3 copiii sa beneficieze de aceasta reducere?!Sntem toate la o varsta de peste 55 de ani ,cele care santem in acesata situatie si nu ne prea gasim locul nici la munca,deoarece angajatorii de abia asteapta sa scape de noi! Cine nu vrea sa iasa la pensie mai devreme si sa beneficieze de aceasta scutire,este libera sa o faca,nu o obliga nimeni sa iasa la pensie! Insa,marea majoritate a femeilor de peste 55 ani care au crescut copii,indiferent de numarul acestora,doresc sa iasa mai repede la pensie!Si in plus,se afce loc si pt doritorii ,tineri,care vor sa munceasca!

  • Răspunde
   TEODORA
   februarie 10 2019

   Am3 copi am iesit la pensie anticipat partial am lucrat 34ani si 7 luni si am 59 ani mi se pot adauga ani pentru cresterea celor 3copii pensia este foarte mica pentru atitia ani lucrati.

 • Răspunde
  Maria
  iulie 13 2019

  Toate mamele au dreptul să beneficieze de aceasta lege . Chiar dacă au 1 sau 2 copii,tot mame sunt!

 • Răspunde
  Gheorghe
  noiembrie 6 2019

  Discriminare !!!!sau lipsa de corectitudine?…….Tatii de ce nu pot beneficia de iesirea mai rpede la pensie daca am crescut 3 copii ,care mi-au fost cedati mie prin hotarare judecatoreasca d la varsta de 5,7 si respectiv 8 ani .acum am 59 de ani .Multumesc ..

Scrie un comentariu