Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) are un serviciu online prin intermediul căruia poate fi verificată starea de asigurat a oricărei persoane.

Serviciul online vă ajută să aflaţi starea de asigurat a unei persoane prin introducerea codului numeric personal al acesteia într-o aplicaţie care are acces la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).

Instrucţiuni:

1. Intraţi în secţiunea “Servicii online” a portalului CNAS-SIUI.

Pasul 1

2. După ce vă apare interfaţa SIUI online, selectaţi opţiunea “Asiguraţi”.

Pasul 2

3. Apoi completaţi căsuţa în dreptul căreia scrie “CNP” cu codul numeric personal al persoanei despre care vreţi să aflaţi dacă este sau nu asigurată la CNAS.

Pasul 3

Notă: Ignoraţi căsuţa în dreptul căreia scrie “CID”. Dacă vreţi să aflaţi ce este CID-ul, aveţi la dispoziţie un link în partea de jos a aplicaţiei.

4. Introduceţi în a treia căsuţă numărul de verificare scris în dreptul ei.

Pasul 4

5. Apăsaţi butonul “Caută…”.

Pasul 5

6. Sub butonul “Caută…” va apărea (scris cu albastru) mesajul dorit – dacă persoana verificată este sau nu asigurată la CNAS.

Pasul 6

Măsură de securitate: Dacă faceţi această verificare la un calculator în afara domiciliului propriu, vă sfătuim ca la finalul verificării să intraţi în opţiunile browser-ului folosit şi să ştergeţi întreg istoricul recent. În acest fel vă puteţi asigura că CNP-ul introdus nu va rămâne memorat în istoricul browser-ului.

Notă: Citeşte şi articolul “Cum verifici online când te poţi pensiona”.

73 COMENTARII

  • Din câte ştiu eu, nu.

   Încercaţi să luaţi legătura telefonic cu Inspectoratul Teritorial de Muncă din zona dvs. şi vedeţi dacă reuşiţi să aflaţi ceva aşa.

 1. Buna ziua,
  si daca in SIUI un asigurat declarat prin D112, angajat din august 2011, nu apare, unde se pot face demersurile pentru indreptarea erorii. mentionez ca societatea comerciala declaranta nu are datorii la bugetul asigurarilor sociale si nici la bugetul de sta.

  • Bună ziua

   Persoana respectivă ar trebui să ia legătura cu departamentul de resurse umane al societăţii comerciale şi cu Casa de Asigurări de Sănătate la care este repartizat şi să afle unde s-a produs eroarea.

 2. Buna ziua,

  Foarte interesant si util articolul.
  Spuneti-mi va rog cum e posibil ca CNP-ul meu sa indice ca sunt asigurat dar numele sa fie cel al mamei mele.
  Mi-a aratat doctorita mea ca nu numai ca nu imi apare numele de dupa casatorie dar sunt si Maria in loc de Mariana, adica exact asa cum o cheama pe mama. Adresa este cea de acum 15 ani. Mentionez ca sunt casatorita de aproape 9 ani. La actualul angajator sunt de 5 ani si sigur a depus si declaratia 112 si contractul aici este pe numele corect cu datele corecte.
  Imi puteti spune ce ar trebuii sa fac?
  Si inca o situatie:
  Pe SIUI, colega mea de birou este asigurata dar cand s-a dus personal la CNAS au spus ca nu este asigurata ca nu apare in evidentele lor. Si ea este in aceasta firma de 5 ani.
  Compania este serioasa, isi depune dclaratiile, face platile, lucruri la care avem acces.

  Multumesc anticipat,
  MaryG

  • Bună ziua,

   Undeva la mijloc este o problemă. Ori la angajator, ori la CNAS.

   Angajatorul ar trebui să vă dea dovezi concrete cu care să vă duceţi la CNAS şi să încercaţi să rezolvaţi problema.

   Vă sugerez, totuşi, să cereţi opinia unui specialist pe Forumul LegeStart. Poate veţi afla mai multe informaţii.

   Forumul este la adresa http://forum.legestart.ro/ .

   • Multumesc frumos pentru promptitudine.

    De la angajator avem tot ce ne trebuie, deci ne ramane sa ne razboim cu CNAS-ul. Am mai fost o data si “ne-a trimis la plimbare”. Acum insa am listat si de pe pagina SIUI dovada ca suntem asigurate si inclusiv medicul de familie mi-a listat infomatiile care ii apar dansei in sistem, si de unde am aflat ca existe acele erori.

 3. buna ziua,sunt angajat la o firma care plateste sanatate in bucuresti dar eu stau in ilfov,in acest caz eu sunt asigurat sau nu .dar in siui nu apar ca sunt asigurat ,are legatura ca nu m am scris inca la un medic de familia,si cum vede medicul de familia ca sunt asigurat daca nu apar in SIUI.multumesc

  • Bună ziua,

   Dacă sunteţi angajat cu contract de muncă, atunci angajatorul are obligaţia de a plăti contribuţiile la stat (pensie, şomaj, sănătate). Prin urmare, sunteţi asigurat.

   Nu contează unde vă sunt plătite contribuţiile atât timp cât sunt plătite. Nu contează nici unde staţi dvs.

   Puteţi solicita angajatorului o dovadă a faptului că vă sunt plătite contribuţiile obligatorii. De asemenea, puteţi lua legătura cu CNAS pentru a afla din ce motiv figuraţi în SIUI ca neasigurat.

 4. Buna ziua, as vrea sa-mi raspundeti si mie cum se intanpla in tara asta a noastra ,eu lucrez in strainatate din 2002 si apar asigurata in Romanim,noroc ca am avut nevoie de o adeverinta de la medicul de familie,,pentru erorile altora care gresesc platim noi.daca puteti sa-mi raspundeti.Multumesc.

 5. Buna ziua,

  Se pare ca e vrajeala treaba cu verificarea daca esti asigurat. Am verificat, am introdus doua CNP-uri, unul asigurat si celalalt de la cineva care nu a lucrat. Si ce credeti? Ambele sunt persoane asigurate. Apoi am mai introdus inca patru CNP-uri de la persoane neasigurate si programul ala idiot confirma ca sunt asigurate.

  • Mda, si mie care ar trebui sa imi afiseze ca sunt asigurat, imi spune ca nu sunt. In fine, mare balamuc o sa fie pana o sa-l puna la punct, si sa rezolve toate problemele cu asiguratii

 6. Buna ziua,

  Am primit cardul de sanatate, am verificat pe site ca sunt asigurata, dar as vrea sa stiu daca afla daca sunt asigurata la CNAS sau la OPSNAJ. Exista vreo posibilitate sa aflu acest lucru?
  Multumesc

 7. Sunt pensionar militar si am verificat pe site ca sunt asigurat, dar nu am primit inca cardul de sanatate. Cum pot intra in posesia lui, avind in vedere ca nu sunt din Bucuresti. Astept raspuns. Va multumesc .

 8. Buna ziua, caut o platforma unde pot verifica daca o persoana care lucreaza in Austria este asigurata? Exista o platforma sau ceva de genul acesta de cautate asigurati la nivel european?
  Multumesc anticipat!

 9. Buna ziua. Eu imediat ce am fost trecuta in rezerva ( mi-am incetat activitatea ca militar) am plecat in strainatate si de atunci sunt acolo, din 2006. Nu lucrez, decat sotul, lucreaza legal dupa cativa ani de munca ilegal. As putea avea surpriza neplacuta de a fi inscrisa la CNAS si cu datorii pe numele meu din 2006 pana acum. Nu pot sa verific nici online si nici sa merg la o casa de asigurari pentru ca nu sunt in tara. Multumesc.

 10. buna ziua,ma puteti cumva ajuta sa aflu de ce casa de asigurari judeteana apartin in conditiile in care mi-am schimbat domiciliul din Bacau in Bucuresti, doresc aceasta informatie pt a-mi putea ridica personal cardul national de sanatate in conditiile in care nu am medic de familie.asadar cum pot afla de unde-l pot ridica persona? multumesc

 11. Buna ziua,as dori si eu daca este posibil citeva lamuriri din partea dumneavoastra la problema mea.Pe scurt,sint coasigurata la locul de munca al sotului meu care este in cadrul M.Ap.N. deoarece nu mai lucrez,am primit cardul de sanatate ,pe el sint inscriptionate datele mele dar in cip nu sint datele mele.Am fost la Casa de Sanatate Cluj si mi s-a spus ca la ei nu apar asigurata.Am verificat online situatia mea si reiese clar,persoana este asigurata si a fost emis card de sanatate.Cui ar trebui sa ma adresez in rezolvarea problemei.Va multumesc,o zi buna.

 12. Fiti amabili as dori sa stiu de ce apar ca neasigurata la casmb insa cei de la opsnaj mau gasit ca asigurata. Cum pot afla la ce casa de asigurari sunt inregistrata?

 13. Buna ziua,cum as putea sa verific daca sotul meu,aflat in intretinerea mea ,el neavand venituri,are calitatea de coasigurat (mentionez ca in contractul de asigurare cu medicul de familie l-am trecut ca si coasigurat,am dus actele necesare pt coasigurat,dar nu am scos in fiecare an declaratie de la Administratia Financiara ca el nu are venituri,aceasta declaratie fiind de acum vreo 2 sau 3 ani),Trebuie dusa in fiecare an la medicul de familie aceasta declaratie de venituri impozabile la medicul de familie?el nelucrand in aceasta perioada de 3 ani,As vrea sa stiu daca pot merge la medicul de familie sa obtin o trimitere la un medic specialist pt sotul meu.
  Multumesc mult,astept un raspuns

 14. Buna ziua! As dori sa aflu, cum poate fiul meu, care este asigurat, sa intre in posesia cardului de sanatate, care nu a fost inca emis? Solicit aceasta, deoarece, fiul meu urmeaza un tratament medicamentos, iar medicul de specialitate refuza sa-i mai elibereze reteta, cu toate ca i-am prezentat trimiterea de la medicul de familie si adeverinta de asigurat eliberata de casa de sanatate.
  Va multumesc!

 15. Buna ziua!
  Nu am gasit informatii despre ce poate face o persoana care a verificat daca este asigurata iar raspunsul a fost ” Persoana este asigurata. Nu are card EMIS!” Cum pot sa fac sa il EMIT? Il printez eu la imprimanta?

  Multumesc!

 16. buna ziua as dori sa stiu de ce nu sunt an baza de date pentru cardul de sanatate unde am domiciliul actual an deva si lucrez de un an de zile si dece mi sa cerut 370 de lei pentru cardul de sanatate va multumesc

 17. Buna ziua, poate puteti sa ma ajutati. Nu stiu unde sa mi caut cardul de sanatate, deoarece nu l am primit.
  Asigurarile mi se platesc de angajator la Constanta, medicul de familie este in Bucuresti, adresa din CI tot Bucuresti.
  Unde sa caut cardul meu, la Constanta sau la Bucuresti?
  multumesc mult

  • Buna Anca, sunt in aceeasi situatie ca si tine, in urma verificarii online am vazut ca nu figurez la CASMB, cu toate ca am domicilul in Bucuresti, medicul de familie in Bucuresti si adresa din CI in Bucuresti. Angajatorul este din Bacau.

 18. Buna. Numele meu este Timea Kozma . Am ramas fara loc de munca timp de doua luni. Acuma din luna Iunie m-am angajat din nou la o firma cu contract dar am verificat daca sunt asigurata sa nu si nu sunt. Cum procedez. Multumesc.

 19. Buna ziua. As dori sa aflu si la ce medic sunt asigurat (imi trebuie pentru dosarul CIM). Exista si vreo alternativa telefonica/online la „La casa de sanatate la biroul unde se dau adeverintele de asigurat in evidenta pacienti apare medicul care va raporteaza”? Multumesc!

 20. am o fiica ion amelia-viorica lucreaza in bucuresti de 7 ani de zile gradinita de stat si figureaza ca neasigurat,unde sa se intereseze ,pentru ca la gradinita unde lucreaza spune ca a depus declaratia 112 si ca nu este greseala de la ei,are nevoie de trimitere analize de la medicul de familie si nu poate elibera pentru ca figureaza ca neasigurat.

 21. Dar mie imi apare ca sunt asigurata din 08.04.2015 data asta este de cand mi-am schimbat medicul de familie nu de cand sunt angajata, este posibil ca din data asta sa-mi fii platit la stat?

 22. Buna ziua,

  Am inregistrat-o pe sotia mea co asigurat la serviciul meu incepand cu luna decembrie 2015. Actele necesare au fost inaintate catre ANAf de angajator si dupa 2 saptamani inca nu aparea deloc in sistemul PIAS. Dupa ce am fost la CASMB si au introdus datele a aparut in sistem dar cu mesajul ca nu este asigurata si nu are card emis. Ce trebuie facut ca sa apara asigurata sa se poata duce, in sfarsit, sa se inscrie la un medic de familie?

  Va multumesc!

 23. Buna ziua,
  unde trebuie sa merg sa depun acea cerere de card duplicat de sanatate, daca sediul social al angajatorului meu se afla in judetul Timis, eu lucrez la unul din punctele de lucru din Bucuresti, unde se afla si doctorul de familie, iar adresa de pe actul de identitate este in judetul Prahova.
  Multumesc pentru raspuns.

 24. buna ziua

  cum e posibil ca un pensionar militar MAPN sa figureze ca neasigurat la medicul de familie , dupa ce ca plateste si acum din pensie contributia la sanatate (si in cei 40 ani de munca) si detine Card de sanatate ; ce trebuie sa fac in acest caz pentru a beneficia de reteta compensata !? multumesc,

 25. Buna asi avea si eu o problema…
  De la vastra de 14ani nu mai locuiesc in Romania sunt plecata in afara cum asi putea sa fac sa fiu asigurata in tara?
  Am avut o mica problema aici si am descoperit ca eu nici nu rezult cetateana romanca desu sunt nascita in tara si am fost asigurata dupa mama mea pe cand lucra dansa in fabrici renumite in regula iar acum nici nu rezult…… cum e asa ceva posibil????….
  Multumesc anticipat

 26. Buna ziua. Mie mi-au pierdut cardul de sanatate cei de la CASMB, ii sun de o saptamana si nu este corect nici un numar. Cum trebuie sa procedez pentru a-mi recupera cardul?

  • Buna seara,daca am medicul in ilfov,dar lucrez in bucuresti unde sunt adigurata la casmb sau casilfov.
   Am fost internata la bucuresti si pe medical mi.a scris ca sunt asigurata casm.
   conteaza asta sau imi poate fii respins medicalul?
   Multumesc

 27. Daca pe site imi arata ca sunt asigurata de ce cei de la casa de asigurari imi spun ca nu pot sa ma gaseasca pt ca sa schimbat numele societatii unde lucrez?

 28. Vâ rog o rugâminte sâ mâ ajuta-ţi Sunt in crestere copil cu handicap la ochii cu fetita si in continuare de la 3 la 4 ani Doar problema e ca eu adica mama fetitei apar acum câ sunt neasiguratâ acum de câteva zile poate o lunâ si nu stiu de ce de unde vine problema Am vrut sâ mâ duc la fizioterapie pt câ mi-am rupt mâna si trebuia sâ mâ duc la fizioterapie si acolo apar neasiguratâ doar când am fost internatã si operatâ am fost asiguratâ Doar acum am vrut sã imi schimb medicul de familie aproape unde e fiicâ mea si de acolo am primit si bilet de trimitere de la fosta medic de familie Mi sa spus câ pãnâ atunci sâ nu mã duc la cealaltâ medic de familie dacâ am primit aceea bilet de trimitere acum din data de 1 septembrie fosta medic de familie m-a scos de la ea Acum nici nu pot sã mã scriu la aceasta noua medic de famile cã apar neasiguratâ Nu stiu ce se intamplã Mâ puteti ajuta Multumesc

 29. Buna, sotia mea (in varsta de 20 de ani) provine din sistemul de protectie al copilului si nu este beneficiar al ajutoului social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, dar cu toate acestea ea nu este asigurata, nu i-a fost emis card de sanatate iar in evidenta CNAS apare ca nu a avut niciodata vreo contributie desi ea a avut un loc de munca pana de curand. Cerere de emitere card am facut, a trecut aproape un an si nimic…

 30. Bună seara am și eu o întrebare eu lucrez din mai 2017 și dacă ca uit sa vad dacă sunt asigurată îmi apare ca sunt din data 30 11 2017 de ce?

 31. Buna ziua eu la casa de asigurări sunt trecuta precum as fi pe sionara dar sunt salariata și am mereu probleme la medicul de familie cu trimiterile ce ar trebui sa fac sa remedieze problema??

 32. Sunt angajat din 3 Oct 2018 la o noua firma, ei spun ca sunt asigurat dar eu când am întrat online sa vad dacă se plătesc asigurările după mine scrie ca nu se plătesc, ce e de făcut va rog să-mi răspunde-ți

 33. Nepotul meu a terminat facultatea la 26 de ani acum are 27 si nu este sistată asigurarea de sanatate .el a crezut ca plătește maică-sa in continuare .Cum trebuie sa procedeze sa se șteargă de la asigurări de sanatate bucuresti.

 34. Buna ziua as avea o intrebare fata mea este in strainatate acum doi ani a fost acasa di a facut declaratie pentru asigurarea de sanatate a platit pentru un an jumate deci a avut platit pina in luna august 2018 intrebarea mea este cum poate face alta declaratie pentru a plati pe urmatorul an daca ia nu poste veni in tara

 35. Am anuntat cu mult timp in urma ca am pierdut cardul de sanatate, dar l-am gasit.
  Cum il reactivez?
  Are: cod de asigurat:X;
  Numar document: X: Data expirarii: 30.04.2019.
  Am nevoie urgenta de activare deoarece am suferit un AVC major cu paralizie pr partea stanga si sufar de dizbet de tip II.
  Locuiesc ca rezident in orasul Gura Humorului, judetul Suceava.
  Astrpt urgent reactivarea cardului care este la mine.
  Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here