19 Martie, 2019

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul compensatiei de chirie pentru militari, care va fi valabilă și în cursul unui credit imobiliar

Consiliul Legislativ a avizat favorabil, pe 3 octombrie, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, conform căruia militarii și polițiștii ar putea beneficia de compensația de chirie nu doar dacă locuiesc într-un imobil cu chirie, ci și pe parcursul unui credit imobiliar, ca parte din rată.

Actul normativ mai așteaptă avizul Guvernului, mai ales că este vorba de un proiect care schimbă mai multe legi din domeniul de apărare (Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare) și care ar necesita alocarea unor fonduri suplimentare de la bugetul mai multor instituții.

Citește și:
Proiectul, depus deja la Senat spre informare și dezbatere publică (B307/2017), a fost inițiat de mai mulți parlamentari de la PSD, astfel că ar avea șanse de a fi votat mai departe. Inițiatorii susțin că nici MAI, nici MApN sau alte instituții din sistemul de ordine și apărare nu au mai avut fonduri pentru construcția de locuințe, astfel că suma oferită ca și compensație pentru chiorie a rămas singuurl sprijin pentru militari și polițiști. În momentul în care angajatul contractează un credit imobiliar, încetează plata acestei sume, deși cadrul militar are nevoie în continuare de sprijin pentru achiziționarea locuinței în proprietate.

Mai mult, deși dreptul la compensația lunară acordată cu titlu de chirie este prevăzut de legiuitor prin legislația cadru în mod individual, pentru fiecare cadru, în practică angajatorii optează pentru o soluție discutabilă și contestabilă. Astfel, deși anterior căsătoriei două cadre beneficiază fiecare de compensația lunată pentru chirie, ulterior căsătoriei chiria se acordă doar unui singur partener, iar efectul acestei practici este acela că multe cadre optează să nu mai procedeze la încheierea căsătoriei, pentru a nu pierde acest drept”, mai argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Art. I – La art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, alin. (1) va avea următorul cuprins:
(1) Polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul și care nu deține locuință proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul, în situația în care nu i se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, are dreptul la compensație pentru chirie sau plata ratei/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vederea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din salariul de bază.

Art. II – La art. 20 indice 1 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, alin. (1) – (3) se modifică astfel:
(1) Cadrele militare în activitate numite în prima funcție sau mutate în interesul serviciului într-o altă garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soții acestora, în situația în care  nu li se poate asigura un spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație lunară pentru chirie sau plata unei rate/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vedrea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din solda lunară.

Cuantumurile concrete ale acestor drepturi, precum și alte condiții de acordare a acestora vor fi stabilite prin hotărâre de guvern, la propunerea ministrului Apărării, mai prevede proiectul de lege.

Proiectul de lege va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, unde va intra la votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Liv
  octombrie 11 2017

  In sf o veste buna pt noi! Se va realiza o fidelizare a personalului militar extraordinar și o mulțumire la fel de mare DC se aprobă!!!

 • Răspunde
  Florin
  octombrie 13 2017

  In continuare cei mutati la cerere sunt discriminati.

  • Răspunde
   Alex
   noiembrie 20 2017

   Nu mai exista mutari la cerere. Chiar daca tu optezi sa te muti in alta garnizoana, pe ordinul de mutare/numire in functie va scrie “in interes de serviciu”. Stiu ca s-a modificat de ceva ani si nu cred ca au mai adus alte modificari la lege.

   • Răspunde
    Ion
    ianuarie 5 2018

    Cei care au fost mutati in perioada in care au fost in vigoare prevederile “la ordin”sau “la cerere” si nu au mai fost mutati ulterior, intradevar nu beneficiaza. Se presupunea ca te muti la cerere acolo unde vrei tu si nu neaparat unde te vrea sistemul si pentru asta renunti la unele din beneficii…

 • Răspunde
  Daniel
  octombrie 13 2017

  O propunere legislativa de bun simt, logica si cu urmari benefice asupra calitatii vietii militarilor. Sper ca odata cu aprobarea acestei propuneri sa se reevalueze si cuantumul compensatiei pentru chirie, care este plafonat la nivelul anului 2009. Deasemenea, acordarea acestei compensatii ar trebui acordate in functie de piata imobiliara si nu in functie de salariul/solda lunara. Este evident faptul ca nu poti compara chiria unei garsoniere din Bucuresti cu cea a unei garsoniere din Petrosani, la fel cum nu se poate accepta ca un ofiter sa beneficieze de o chirie cuprinsa intre 1000 si 2000 lei iar un agent/subofiter sa beneficieze de o chirie cuprinsa intre 400 si 600 lei.

 • Răspunde
  eu
  octombrie 13 2017

  Cei care am apucat deja sa luam credit, beneficiem de aceleasi drepturi?

 • Răspunde
  Ioan
  octombrie 13 2017

  Dar cei care au deja un credit ipotecar si platesc de 5 sau 10 ani, si mai au de platit inca 20 de ani, ce se intampla cu ei? Mai primesc ajutor la plata ratelor? Deoarece ei sunt proprietari in acte.

 • Răspunde
  Armata promoveaza prostia
  octombrie 15 2017

  Rata unui credit pentru locuință pe 25 de ani cel mult nu poate fi acoperit cu bani de la minister, în condițiile în care un cadru tânăr (cu o soldă mică) trebuie să se înhame de la început la un spațiu de locuit unde va trebui să stea cu familia lui peste 25 de ani, eventual în aceeași garnizoană. Decât să ajungi sclavul băncilor și legat de garnizoana unde îți începi cariera din cauza unui credit, cred că mulți vor opta pentru decontarea chiriei. Și-așa, pe legislația acutală, mulți își fac de cap și ”mimează” contracte de chirie. Cei care beneficiază acum vor profita în continuare, cei care au o vârstă deja nu se pot băga la credite. E varză proiectul. Nu face dreptate.

  • Răspunde
   Gutas
   octombrie 18 2017

   E foarte bun proiectul, speram sa fie si aplicat, cat in cazul celor inhamati deja la plata unei locuinte mi se pare normal sa beneficieze si ei, iar pentru colegul care a lasat anterior un comentariu, ii sugerez sa analizeze faptul ca banii pe care ii primeste ca si compensatie pentru chirie nu ar fi suficienti, daca si ar desfasura activitatea in municipii in care media unui apartament este de 280 euro. Doar daca e pe o functie de top beneficiaza de acesti bani, iar eu personal prefer sa mai pun o parte din bani la rata si sa stiu ca peste 25 de ani este al meu, decat sa platesc altcuiva chiria si sa raman cu nimic. Nu e varza prietene, sunt probabil niste substraturi care nu le expui in comentariul tau.

 • Răspunde
  Alexandru
  octombrie 27 2017

  Nu se gaseste proiectul nici la senat nici la camera deputatilor , puneti si un link la proiectul legii daca aveti o informatie reala. Tare ma tem ca e doar un zvon pentru calmarea spiritelor .

 • Răspunde
  George
  octombrie 31 2017

  Nu exista nici un proiect afisat pe pagina web a Senatului, cu nr. B307/2017 sau care sa priveasca modificarile in discutie. Pe ce temei se vorbeste si se dau sperante in chestiuni atat de importante?

 • Răspunde
  George
  octombrie 31 2017

  Scuze, am gasit apoi cautand dupa nr. respectiv
  https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b307&an_cls=2017

 • Răspunde
  iulian
  noiembrie 13 2017

  ESTE ADEVARAT,PROIECTUL EXISTA A TRECUT DE SENAT SI SA INTORS LA CAMERA DEPUTATILOR UNDE ASTEAPTA AVIZUL GUVERNULUI SI APOI SA INTRE PE ORDINEA DE ZI A CAMEREI DEPUTATILOR..CRED CA AVIZUL GUVERNULUI VA FII NEGATIV SI PE ORDINEA DE ZI A CAMEREI VA INTRA LA ANU SI LA MULTI ANI.in cazul care va trece intra NORMELE DE APLICARE A MApN si a MAI, UNDE SE VA SPUNE NU SUNT FONDURI,si neau rezolvat adica NU SE POATE.

  • Răspunde
   Adelin
   noiembrie 16 2017

   Cum adica poti sa spui ca nu sunt fonduri?…persoanele car
   e iau chirie acum iau bani din ac
   eleasi fonduri….difere
   nta pe viitor va fi ca nu vom da banii unor straini ci ne vom plati rata la propriul apartament….banii oricum se dau si acum

 • Răspunde
  iulian
  decembrie 7 2017

  Da domnule Adelin aveti dreptate, dar pt cei care au deje un credit la banca pt locuinta de unde o sa ia bani?Ce vor face ? O sa faca discriminare intre militari si se vor alege cu plangeri penale, asa ca o sa zica nu dam la nimeni si gata , e mai simplu asa.La ce minti luminate ne conduc………..

 • Răspunde
  Florin
  decembrie 21 2017

  O propunere legislativa de bun simt, logica si cu urmari benefice asupra calitatii vietii militarilor. Sper ca odata cu aprobarea acestei propuneri sa se reevalueze si cuantumul compensatiei pentru chirie, care este plafonat la nivelul anului 2009. Deasemenea, acordarea acestei compensatii ar trebui acordate in functie de piata imobiliara si nu in functie de salariul/solda lunara. Este evident faptul ca nu poti compara chiria unei garsoniere din Bucuresti cu cea a unei garsoniere din Petrosani, la fel cum nu se poate accepta ca un ofiter sa beneficieze de o chirie cuprinsa intre 1000 si 2000 lei iar un agent/subofiter sa beneficieze de o chirie cuprinsa intre 400 si 600 lei.

 • Răspunde
  jeler
  decembrie 27 2017

  mai stie cineva in ce stadiu este oroiectul

 • Răspunde
  paul
  ianuarie 8 2018

  Intrebare: Vreau sa aplic pentru un post de pompieri, la incadrarile din sursa externa. Se presupune ca intru. Daca locuiesc cu parintii momentan, nu am nimic pe numele meu, voi putea beneficia de indemnizatie de chirie? ( Intentionez sa ma mut de la ai mei )
  Multumesc! Orice raspuns este binevenit.

 • Răspunde
  Vic
  ianuarie 22 2018

  07-11-2017 Plenul Senatului a aprobat transmiterea propunerii legislative către Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată — ultima lucrare în modificarea legii

  care este următorul pas și pana cand se poate face ?

 • Răspunde
  Jeler
  ianuarie 23 2018

  Si acum care vor fi pasi si cat timp poate dura punerea in aplicare?

 • Răspunde
  Marius
  februarie 12 2018

  A inghetat proiectul de lege? De pe 01.11.2017 nu mai e nici o modificare…

 • Răspunde
  Marius
  februarie 19 2018

  Buna ziua!
  Ce se mai aude de acest proiect.? A trecut mai departe, s a anulat, știți ceva?

 • Răspunde
  eduard
  martie 20 2018

  A trecut de camera deputatilor cu modificari

 • Răspunde
  Petru
  octombrie 6 2018

  Mai știe cineva dacă se mai promulgă sau nu?

Scrie un comentariu