Compensația de chirie a militarilor și polițiștilor ar putea fi prelungită și în cazul în care beneficiarul plătește rata la un imobil, dacă proiectul legislativ care conține această completare, depus la Senat, va fi adoptat.

Legea pentru modificarea unor acte normative schimbă, practic, ambele legi care se referă la drepturile cadrelor din MAI și MApN, Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare. Noul act normativ este susținut pe baza faptului că nicio instituție dintre cele menționate nu se mai preocupă de alocarea unor fonduri pentru construcția de locuințe pentru angajați, ci doar de acordarea dreptului de a primi o sumă de bani, pentru compensația de chirie. Ori, această compensație nu se mai acordă în condițiile în care cadrul militar sau polițistul își achiziționează o locuință cu credit imobiliar, deși personalul ar trebui să beneficieze de locuință de serviciu/de intervenție/sumă de bani în toate cazurile, în afara celui în care nu deține o locuință în proprietate.

În considerarea realităților contemporane vizând deficitul de cadre și plecarea acestora din sistem (pensionări masive), opinăm că este necesar un set de măsuri pentru loializarea acestui personal”, susțin inițiatorii legii în expunerea de motive.

Art. I – La art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, alin. (1) va avea următorul cuprins:
(1) Polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul și care nu deține locuință proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul, în situația în care nu i se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, are dreptul la compensație pentru chirie sau plata ratei/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vederea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din salariul de bază.

Art. II – La art. 20 indice 1 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, alin. (1) – (3) se modifică astfel:
(1) Cadrele militare în activitate numite în prima funcție sau mutate în interesul serviciului într-o altă garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soții acestora, în situația în care  nu li se poate asigura un spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație lunară pentru chirie sau plata unei rate/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vedrea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din solda lunară.

Cuantumurile concrete ale acestor drepturi, precum și alte condiții de acordare a acestora vor fi stabilite prin hotărâre de guvern, la propunerea ministrului Apărării, mai prevede proiectul de lege.

Noua lege va fi dezbătută în luna septembrie de Senat, dar pentru a fi adoptată, va trebui să treacă, ulterior, și de plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului sau de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare? Le poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI sau AICI!
comentarii

1 COMENTARIU

    • Raspunsul ar fi NU… pentru ca politistul/militarul care beneficiază de o locuinta din fondul locativ al statului (aici sunt incluse locuințele ANL, ale MAI sau MApN etc)

    • pana pe 07.12.2017 trebuie sa dea guvernul un punct de vedere si pana pe 16.12.2017 sta in dezbarete publica si dupa sa intre in comisie apoi la votul final .Asta poate dura 10 ani daca un intelectual de ,deputat il tine ascuns in sertar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here