Noul Cod penal (NCP) a adus o serie de modificări şi noutăţi faţă de legislaţia anterioară (vechiul Cod  penal din 1968), printre modificări numărându-se şi cele referitoare la domeniul rutier.
Astfel, dacă până la data de 1 februarie 2014 infracţiunile rutiere erau reglementate în OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 februarie 2014, odată cu intrarea în vigoare a NCP, infracţiunile rutiere sunt reglementate în partea specială a NCP – Titlul VII, intitulat “Infracţiuni contra siguranţei publice”, Cap. II – “Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice”, şi anume în art. 334 – 341.
Dintre infracţiunile rutiere reglementate de NCP, în articolul de faţă ne-am propus să prezentăm infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, precum şi pe cea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.
La formularea conţinuturilor acestor infracţiuni, în NCP s-au avut în vedere prevederile OUG nr. 195/2002, acestora aducându-li-se mai multe modificări sau completări.
Spre deosebire de reglementarea anterioară – OUG nr. 195/2002 –, care cuprindea reglementarea ambelor fapte supuse analizei noastre într-un singur articol, în speţă în art. 87 (articol abrogat la 1 februarie 2014 prin Legea nr. 187/2012), NCP reglementează distinct cele două fapte în art. 336 şi 337.
Conţinutul legal al infracţiunilor de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi refuzul sau sustragerea de la recoltarea probelor biologice a fost îmbunătăţit ţinând seama şi de observaţiile Institutului Naţional de Medicină Legală, cât şi de alte modificări determinate, mai ales, de realizarea unor corelări cu alte incriminări cuprinse în NCP.

CONDUCEREA SUB INFLUENŢĂ

Potrivit art. 336 alin. 1 din NCPconducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere (art. 336 alin. 2 din NCP).


Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în art. 336 alin. 1 si 2 din NCP
efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la doi la şapte ani (art. 336 alin. 3 din NCP).
Ca element de noutate în NCP, comparativ cu OUG nr. 195/2002, trebuie menţionat că determinarea concentraţiei de alcool în sânge relevantă pentru reţinerea infracţiunii prevăzute la art. 336 din NCP se face la momentul prelevării probelor biologice, fără posibilitatea unei recalculări ulterioare. Aşadar, dacă, potrivit legislaţiei anterioare,  şoferul putea cere recalcularea alcoolemiei exact la momentul producerii accidentului pe considerentul că de la producerea unui accident până la prelevarea probelor biologice care să determine concentraţia de alcool în sânge putea trece un interval considerabil de timp, actualmente, potrivit NCP nu mai există posibilitatea unei recalculări ulterioare a concentraţiei de alcool din sânge, determinarea concentraţiei de alcool în sânge relevantă pentru reţinerea infracţiunii prevăzute la art. 336 din NCP  făcându-se la momentul prelevării probelor biologice.
De asemenea, spre deosebire de reglementarea anterioară – OUG nr. 195/2002 –, care prevedea pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului doar pedeapsa cu închisoarea (aceeaşi pedeapsă ca cea din NCP de la unu la cinci ani de închisoare), NCP prevede că infracţiunea prevăzută la art. 336 alin. 1 şi 2 poate fi sancţionată, pe lângă pedeapsa cu închisoarea, şi cu  pedeapsa amenzii, ca pedeapsă alternativă.

REFUZUL/SUSTRAGEREA DE LA PRELEVAREA DE MOSTRE BIOLOGICE

Potrivit art. 337 din NCP, constituie infracţiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

Spre deosebire de reglementarea anterioară – OUG nr. 195/2002 –, care prevedea pentru infracţiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substante psihoactive pedeapsa cu închisoare de la doi la şapte ani, observăm că NCP reduce pedeapsa prevăzută pentru infracţiunea respectivă, aceasta fiind închisoare de la unu la cinci ani.

Reţinem şi că, potrivit art. 103 alin. 1 lit. c din OUG nr. 195/2002, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice (…) şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată OUG nr. 195/2002 prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

Anularea permisului de conducere se dispune şi în cazul în care titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 336 şi art. 337 din NCP, conform art. 114 alin. 1 lit. b din OUG nr. 195/2002.
––––––––––––(P)––––––––––––

Lege5 Online
 vă oferă posibilitatea de a căuta orice dosar aflat în instanţă (baza ECRIS). Trebuie doar să introduceţi numărul dosarului sau numele unei părţi implicate în dosar.

Clienţii Lege5 Online
 au posibilitatea de a urmări dosare. Mai exact, puteţi să primiţi notificări pe e-mail atunci când urmează o nouă şedinţă sau când apare o decizie în dosar.

Căutaţi dosare aflate în instanţă AICI.
cautaredosare

Aflaţi mai multe despre Lege5 Online de AICI. De asemenea, Lege5 este disponibil şi în variantele Desktop şi Mobile.

Foto articol:
 Sxc.hu

comentarii

29 COMENTARII

 1. am avut permisul suspendat pentru alcool 1.19 etilotest sange prima proba 1.90 si a doua 1.80 ce spuneti va fi anulare de permis, sau suspendare, mi-ai dat dovada fara drept de conducere, avand in vedere ca permisul nu este luat in romania scoala de soferi facuta in italia permis profesionist,, daca cineva atrecut prin astea rog sa-mi lase un raspuns,,, va multumesc

 2. Mia fost retras pentru moment permisul de conducere in ro pentru conducere sub influienta alcolului inca nu sa luat o decizie in fapt conduceam cu viteza redusa in com apata unde am luat viraj la dreapta si am alunecat pe gheata intind in sant unde am avariat roata dreapta si parbrizul in masina se afla baiatul meu si un cumnat in etilotest miau gasi 0.79 iar politia zice ca a fost 0.94 la inceput leam spus ca nu eu am condus dupa care nu mau dus la probe biologice a doua zi de dimineata leam spus adevaru . Imi puteti spune si mie la ce pot sa ma astept?

 3. ce mi se poate intimpla daca in etilotest valoarea am avut-o de 1,17 , am fost la un spital unde madicii nu au vrut sa-mi recolteze probe iar la al doilea spital am refuzat recoltarea , considerind ca a trecut prea mult timp de la testare si am crezut ca imi va iesi mult mai mult in singe decit daca mi se recoltau probe de la primul spital ? multumesc

  • Daca ati refuzat recoltarea este rau intrucat si aceasta reprezinta infractiune, refuzul de a permite recoltarea; in cazul dvs. veti fi cercetat in continuare atat ptr infractiunea de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, cat si pentru refuzul respectiv, adica veti fi in situatia unui concurs de infractiuni! Incercati sa va faceti bine apararile la parchet, cat si in instanta cand veti ajunge acolo! Av. Madalina Moceanu

   • Cele două infracțiuni nu pot fi în concurs.
    În situația în care conducătorul auto are o alcoolemie de 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat și refuză prelevarea de mostre biologige, acestuia i se va întocmi dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiuni de ” Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice” faptă prev. și ped. de art. 337 cod penal.
    Pentru a fi cercetată infracțiunea de ” Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 cod penal, conducătorul auto trebuie să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
    Acest lucru se poate realiza numai după ce conducătorului auto i se prelevează mostre de sânge ce vor fi prelucrate într-un laborator al serviciului de medicină legală și se emite un buletin de analiză toxicologică- alcoolemie ( B.A.T.A.), iar rezultatul trebuie să indice o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
    Ori în această situație nu poate fi reținută în concurs și infracșiunea prevăzută de art. 336 alin. 1 cod penal, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracțiuni, respectiv valoarea alcoolului prezent în sânge, acesta fiind cercetat numai pentru REFUZ.

 4. buna ma numesc andrei sunt din suceava in seara de 14-02-2015 spre 15-02-2015 am consumat alcol si mam urcat la volan .am fost oprit de un echipaj de politie mau testat cu aparatul alcoltest rezultatele fiind o.60 mg .am fost am platit probele la sange am cooperat cu organele.in sange rezultatele fiind 1,35 prima proba si la a 2 proba a iesit 1,20 . .(fara antecedente penale) primul termen este pe 17 decembrie …..vreau sa imi spuneti la ce sa ma astept daca se poate ..multumesc mult !

  • Daca ati cooperat cu organele de urmarire penala, banuiesc ca acelasi lucru vreti sa il faceti si in fata instantei! Asadar, va recomand sa va folositi de procedura simplificata (recunoasteti tot ce scrie in rechizitoriu, fara alte comentarii) pentru a vi se scade pedeapsa aplicata din start cu 1/3! Apoi puteti sa va faceti si probe in circumstantiere, in apararea dvs (adeverinta loc de munca, certificat de casatorie, de nastere copil/copii (daca este cazul), adeverinte de la bloc/vecini ca sunteti un element bun…etc). Avocatul dvs. (daca nu aveti avocat ales vi se va desemna un avocat din oficiu) va poate cere fie renuntarea la pedeapsa, fie amanarea pedepsei sau suspendarea pedepsei! Nu va faceti griji, la prima abatere nu vi se da pedeapsa cu executare! Av. Madalina Moceanu

   • Bună sunt Alex si in data de 12 ,01 2016,impreuna cu niste Vecini am scos masina din curte impinsă !
    că nu porneste si so duc la un mec care nu sta drparte d mine si pe o strada a venit un echipaj d politie care mia pus fiola si am avut 0,80 la care miu spus sa recunosc ca am condus si cea ce nu am recunoscut . si am refuzat probele biologice Si a deschis dosar penal d cercetare ! Va rog Ma ajutați cineva ,,

   • Buna ma numesc valentin si va rog daca îmi puteți spune si mie la ce mă pot aștept având în vedere că după o săptămână după ce mi-am recuperat permisul de conducere categoria b suspendat pentru conducerea sub influenta alcoolului 0,39 alcool pur în aerul expirat am fost implicat intr-un eveniment rutier cu pagube materiale conducând autovehicolul cu o combinație alcoolică de 1,00 în aerul expirat acuzat si de refuz de probe biologice

 5. Buna seara. As dori sa stiu ce se intampla cu permisul meu dupa ce mi-a fost suspendat dandu-mi o dovada fara drept de conducere. Cand am comis faptele eram fara discernamant, mai exact depresie, aveam 92 km/h cand m-a prins radarul, nu am oprit la girofarele politiei, am suflat in etilotest, rezultatul fiind 0.0, am refuzat recoltarea de probe biologice pt ca nu eram lucid am procedat asa, iar a doua zi am fost chemat la politie ducandu-ma cu masina crezand ca am dovada in regula…nici nu m-am uitat pe ea, oprindu-ma din nou cu motivul ca circul fara carnet din pacate…Am fost internat in spital cu diagnosticul de tulburare psihotica acuta, iar acum ma simt bine si toate lucrurile decurg normal. As vrea sa stiu daca imi va fi anulat permisul atata timp cat in ordonanta spune ca sunt obligat la tratament pana la o ameliorare sau insanatosire….Multumesc!

 6. Buna ziua! In urma ce am condus sub influența băuturilor alcoolice cu o alcoolemie de 0,82 in aer si 1,50 in sânge am fost cercetat penal in prima faza primind 8 luni închisoare cu suspendare fiind penal,2 ani de supraveghere nefiind penal si 70 zile in folosul comunități…..am făcut apel având câștig de cauza amanandu-se cele 8 luni de condamnare cu suspendare si cele 70 zile in folosul comunități rămânând doar cu cei 2 ani de supraveghere……nu se specifica nimic de permis….aștept decizia acasă ….exista posibilitatea sa mi se anuleze permisul sau o sa i-l pot recupera înapoi,dețin toate categoriile b,c,e,d….când si cum i-l pot recupera?!….mulțumesc!

 7. Buna,sunt Viorel,in urma cu 11 luni,am fost oprit,aproape de locuinta,de un echipaj,am avut 0,95 in aer,m-am panicat si am refuzat recoltarea de probe biologice.Fiind sofer profesionist,am ramas fara munca.Am apelat la serviciile unui avocat care mi-a dat sperante desarte,spunandu-mi ca, datorita faptului ca nu am antecetente penale in cei 21 de ani de soferie,imi va scoate permisul,legal.Am mers pe procedura simplificata,cu recunoasterea vinovatiei si in luna Ianuarie a.c.am primit pedeapsa de 1 an cu suspendare . 60 zile de munca in folosul comunitatii si trei ani de supraveghere.Dl.avocat a facut recurs din proprie initiativa,fiind nemultumit de sentinta.Eu sunt distrus,mi-am pierdut dreptul la munca,la 48 ani mi-e greu sa ma reprofilez,am cerut sa mi se dea a doua sansa.Nu inteleg de ce sentinta este ”condamnare fara acord de recunoastere”,din moment ce am recunoscut fapta de la inceput.Eu stiu ca am gresit dar as vrea sa stiu daca mai am sanse sa-mi redobandesc permisul,pentru a ma reintegra in campul muncii,altfel……Va multumesc!

 8. buna in data februarie 2015 am fost oprit din politia la timisoara am facut probe etilotest 0.49 politia mi a condus la spital prima proba 1,2 doilea 1, am permisul italiano, bine am fost doi ori in politia pentru declaratia, unde am spus ca am gresit, bine acum dupa 13 luni nu stiu nimic de nimic,unde este permisul meu avocatuk meu spune ca politia nu raspunde intrebari noastre,problema este ca am o firma aic, si o firma in italia , unde am nevoie de permis. cineva poate sa me aiuta in problema meu?
  ms

 9. Buna Ziua ,am o intrebare daca ma poate ajuta cineva?in data de 17.11.2015 am fost oprit de politie an at la mine si eram baut ,am suflat an aparat si a indicat o alcolemie de 1,43 la mie dar am refuzat probele biologice ,de atunci am dovada fara drept de a conduce nu am facut accident nu nimic,de atunci am f la politie m-a zis ca nu mai depinde de ei .intrebarea mea este Cat timp dureaza procedura de la parchet sau tribunalpana aflu ce pedeapsa am de facut ?va multumesc.

 10. Buna ziua…pe data de 09.04.2016 am fost oprit de politie pe drum judetean ch alcoolemie de 0.92…nu am refuzat probele biologice si ne-am deplasat la o unitate de spital mai mic din loc.Alesd Bihor unde mi-au recoltat probele doar ca nu mi-au comunicat rezultatele zicand ca doar medicina legala din Oradea poate sa faca analizele…am fost dus la sectie unde am declarat ca era o situatie de urgenta si trebuia sa ma duc pana la sectia de urgenta din localitate 2-3 km…am cooperat cu politia si am declarat fapta si am regretat….la ce ma pot astepta acum…va rog un raspuns cat mai clar.Multumesc

 11. Buna – speta mea ar fi cam asa :
  – am fost oprit si legitimat de un agent si mi s-a cerut in doua randuri sa suflu in etilotest, lucru pe care l-am executat , iar rezultatul obtinut a fost in ambele situatii – zero , insa , dupa alte 10 minute a venit un alt agent care mi-a solicitat sa accept recoltarea de probe biologice- sange , intrucat era impreuna cu echipajul si o ambulanta.
  Am refuzat, intrucat mi s-a parut complet absurd ,si chiar imi este frica de ace si injectii si mai aleas, ca anterior, am rezultat doua etiloteste ,, zero,, si astfel mi-au retinut permisul , spunand ca voi ramane definitiv fara el si ca asta reprezinta si infractiune.
  Ca atare , pt ca eu nu am avut aloolemia mai mare de 0,04 , ci a fost ,zero,, nu eram obligat la recoltare de sange.
  Chiar asa , pana acolo poate merge abuzul ?

  • Pentru a afla rezultatul alcoolemiei, în primul rând, trebuie achitată suma de 160 lei la serviciul de medicină legală și asta rămâne în sarcina Inspectoratului Județean de Poliție, deoarece organele de poliție au solicitat calculul alcoolemiei.
   Atenție !!!
   Unitățile de poliție efectuează plăți foarte greu datorită lipsei de fonduri. Pot efectua plata alcoolemiei dvs., în luna decembrie 2016 sau chiar mai târziu. Cel mai bine este să achitați dvs. această sumă, pentru că numai după ce se achită această sumă serviciul de medicină legală v-a trimite unității de poliție buletinul de analiză toxicologică- alcoolemie cu rezultatul.
   Abia după ce primește rezultatul polițistul care are în lucru dosarul vă v-a aduce la cunoștință rezultatul, iar în funcție de acest rezultat v-a trimite dosarul la parchet cu propuneri.

 12. Bună ziua Doamna Mădălina. As dori sa îmi răspundeți și mie în funcție de disponibilitatea dumneavoastră la următoarea intrebare:

  În data de 7 aprilie 2016 fratele meu a fost oprit de un echipaj de politie în timp ce conduce un autovehicul sub influenta alcoolului!testarea cu aparatul etiltest s-a făcut la o ora și jumătate după ce a fost oprit în trafic și a avut o concentrație de 0,43 în aerul expirat iar la probele biologice un rezultat de 0,90 în sânge și a doua proba de 0,70 !!!astăzi polițistul i-a întocmit un proces verbal în care a luat în considerare doar prima proba de 0,90 ceea ce duce la infracțiune și condamnarea cu închisoare de la 1 la 5 ani!!!

  As vrea sa știu dacă se poate face ceva având în vedere ca cea de a doua proba a fost de 0,70 ceea ce înseamnă că ar intra în categoria contravenție. ..aștept un răspuns dacă se poate și o sa atașez și procesul verbal….va mulțumesc. ..

  • Dar ce perioadă de timp a trecut de la oprirea în trafic și până la recoltarea primei probe ?
   Dacă de la oprire și până la recoltarea primei probe a trecut 1,5 ore, iar la prima probă rezultatul a fost de 0,90 g/l alcool pur în sânge și la ce de a doua probă, care se prelevează la o distanță de 1 (una) oră de la recoltarea primei probe, rezultatul a fost de 0,70 g/l alcool pur în sânge ânseamnă că alcoolemia fratelui tău este în scădere, iar la momentul opririi în trafic acesta avea o alcoolemie mai mare de 0,90 g/l alcool pur în sânge.
   În această situație, de regulă, procurorul dispune efectuarea unei recalculări pentru a se stabili ce alcoolemie avea conducătorul auto la momentul depistării acestuia în trafic de către organele de poliție.
   Pentru asta este necesară audierea lui pentru ca expertul ce efectuează recalculare să cunoască următoarele: înălțimea și greutatea fratelui dvs., precum și dacă a consumat alimente ( ce alimente și în ce cantitate) înainte sau după ce a consumat alcool, ce fel de alcool a consumat și în ce cantitate și intervalul orelor în care a consumat alcool, sau dacă a vărsat.
   Numai după ce cunoaște toate acestea ( și cât mai exact) expertul poate stabili ce alcoolemie avea la momentul depistării, altfel nu se poate pronunța.
   În situația fratelui dvs., este mai bine ca rezultatul de referință al alcoolemiei să rămână cel de 0,90 g, șituație în care procurorul poate renunța la urmărirea penală, dar numai cu viza judecătorului de cameră preliminară al instanței de judecată căreia îi revenea spre judecare cauza.

 13. am un prieten care in urma cu cateva luni a condus sub influenta alcolului mintind sub un alt nume si alte date personale i sa suspendat permisu de conducere si fiind dat in judecata la ce se poate astepta va rog sa mi raspundeti

 14. Buna ziua! Pe data de 30nov 2016 fratele meu conducea sub influenta alcoolui si a fost oprit de catre un echipaj de politie . A refuzat recoltarea probelor de alcoolemie, ceea ce i a adus un dosar penal. Mentionez ca in ultimii doi ani i a mai fost retinut permisul tot de alcool. Care este pedeapsa acestuia? Se savarseste cu inchisoare? Multimesc pentru timpul acordat!

 15. Buna ziua!In data de 23-12-2017 am avut o altercatie cu un domn,dupa care m am urcat la volanu masinii si am plecat acasa,surpriza acasa politia am coborat din masina ei erau la 50 de metri de mine am coborat am oprit masina ei au venit la mine dupa care m au luat la sectie! Aici m au pus sa suflu in fiola sa vada daca am baut desi nu mi se parea corect sa fac chesti asta ca nu m au prins la volan in fine! Am refuzat recoltarea probelor biologice.Mi s a intocmit dosar penal,permisu mi a fost retinut amenda pentru altercatia cu respectivu adica doar vreo doua injuraturi si cam atat nimic mai mult! Acum vin si va intreb ce mi se poate intampla in cazu acesta este prima oara cand patesc asa ceva am ramas si fara permis si cu amenda si banuiesc ca o sa fiu cercetat penal pentru refuzu de probe este prima abatere daca ma puteti ajuta!

 16. Daca am fost legitimat ca simplu pieton .si ca a-si fi condus masina facand daune in parcare .desi am martori ca masina a fost parcata .si nu sa produs nici un incident de circulatie nu sau facut plangeri ca sar fi lovit vreo masina.mi sa luat permisul si miau zis sa merg la prelevare de sange.desi eu am refuzat.ca mau retinut ca pieton dupa trotuar .desi am martori ca asa este .am bagat un avocat .si acuma trebuie sa audieze martori la politie .intrebarea este ce se intimpla pe parcurs si cum imi recapat carnetul?

 17. Buna ma numesc St. si am următoarele întrebări am fost oprit de organele de poliție mi sa cerut legitimarea datoare ca era trecut după 12 după care mi sa spus ca va trebui să merg la iml pt probe de sange am fost spital unde doctorate a zis ca nu au cuti mai pus sa semnez ca nu se va intpla nimic după care am fost condus la sectie unde miau spus că mi se va face dosar pt refuz mau pus sa semnez declarația scrisă de dânșii si am refuzat (mentionez ca sunt in termen de încercare de 4 ani cu supraveghere ) ce este de facut in situatia mea

 18. Bunăam avut si eu o chestie de asta ne plăcute ma oprit am suflat mia iesit la suflare 0.85 cînd mia venit de la sînge probele mia ieșit 0.60 cu 0.75 este posibil ????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here