Şoferii sunt obligaţi prin lege să-şi doteze autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Obligaţia a fost introdusă în Codul rutier prin OG nr. 5/2011 şi este în vigoare de la data de 1 noiembrie 2011.
Mai precis, în prevederi este menţionat că la conducerea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei:
autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă;

autovehiculele de transport de marfă (masă totală mai mare de 3,5 tone) şi autovehiculele de transport de persoane (cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al şoferului) trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Actul normativ nu impune o anumită perioadă de timp în care autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante. Prin urmare, obligativitatea este impusă de condiţiile meteo.
Anvelopele de iarnă acceptate sunt cele care poartă marcajele M+S, M.S. sau M&S.
În cazul nerespectării acestei obligaţii, poliţia rutieră va reţine certificatul de înmatriculare/înregistrare, va elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie şi va sancţiona şoferul cu o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă).
Având în vedere că, în prezent, un punct-amendă este egal cu 80 de lei, amenzile sunt cuprinse între 720 şi 1600 de lei.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Am vazut anvelope care au marcajele M+S si sunt anvelope de vara (nu de iarna sau all season) si se vede foarte bine ca e un profil de vara. Este vorba de anvelopa Nankang TOURSPORT 611 195/60 R15 88H. Orice site confirma ca sunt anvelope de vara desi poarta inscriptiile M+S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here