OUG nr. 220/2020 dispune mai multe măsuri de protecție socială, cum ar fi încadrarea în muncă a persoanelor aflate în șomaj, extinderea zilelor libere plătite pentru părinții cu copii și alte măsuri cu caracter social.

Angajatorii ce încadrează în muncă în perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2021 persoane cu vârsta de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor în perioada stării de urgență sau a stării de alertă sau persoane cu vârsta între 16 și 29 de ani aflate în evidențele Agențiilor de Ocupare a Forței de Muncă primesc lunar pentru 12 luni 50% din salariul salariatului fără de depăși suma de 2.500 lei.

Angajatorul trebuie să păstreze raportul de muncă cel puțin 12 luni ulterioare celor 12 luni pentru care a primit subvenția.

Sumele sunt suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, iar angajatorii vor semna convenții cu ANOFM.

Se extinde până la data de 30 iunie 2021 posibilitatea primirii unei subvenții pentru reîncadrarea în muncă a salariaților încadrați cu contract de muncă pe perioada determinată de minim 3 luni cu program de 8 ore. Subvenția se poate aplica pentru maxim 3 luni. Subvenția brută este în procent de 41,5% din salariul brut de încadrare fără a depăși 41,5% din salariul mediu brut din anul 2020.

Se extinde până la data de 30 iunie 2021 posibilitatea acordării unor zile libere plătite acelor salariați la care copiii urmează o formă de școlarizare, dar se suspendă prezența fizică în cadrul unităților de învățământ.

Desigur, noi ne raportăm la toate condițiile stabilite de OUG nr. 147/2020, actul normativ ce stabilește procedura efectivă de acordare a acestor zile libere plătite.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua domnule Adrian,
    Sint in cautare de raspuns pentru situatia in care angajatorul ar avea avantaje benefice cand angajeaza persoane peste 50 ani si daca e obligat sa angajeze noile persoane cu aceste varste cand acestea solicita angajarea?

    Cu Stima,
    Mihai Mihaescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here