Modificările pe care le semnalăm au fost aduse prin Legea nr. 70/2019 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental “INVESTEȘTE ÎN TINE” 

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 318 din 23 aprilie 2019. 

Care sunt principalele coordonate ale Programului

– Lansat în vara anului trecut, Programul are ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la 26 de ani și care sunt cuprinși în sistemul de învățământ sau care efectuează cursuri de specializare, autorizate de către Ministerul Educației Naționale, și după caz, de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

– Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 40.000 lei, în proporție de 80% de către stat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea dobânzilor și a cheltuielilor adiacente creditului.

– Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului.

Programul poate fi accesat și de persoane cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională. Această categorie de beneficiari poate accesa un credit de până la 35.000 de lei şi care poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul este angajat sau se angajează pe perioada derulării creditului. 

În ce constă modificările aduse prin legea de aprobare a ordonanței de urgenţă

– Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranșe, în funcție de documentele justificative – şi nu facturile, cum se prevedea în forma inițială – prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă.

– Creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de grație, o singură dată pentru acelașbeneficiar.

– Modificările în ce priveşte cheltuielile eligibile se referă la:

● plata chiriei, a cheltuielilor de întreținere și a utilităților;

● o parte din cheltuielile pentru construcția sau achiziția unei locuințe;

cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuințe;

● costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;

● achiziția de articole sportive, la care se adaugă achiziţia de instrumente muzicale și alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învățământul de specialitate (tehnic și de artă). 

Regimul de garantare

Plafonul anual al garanțiilor, modalitatea și condițiile de acordare, marja anuală care include toate costurile legate de acordarea și derularea creditului în toate etapele finanțării, condițiile de eligibilitate anuală a băncilor, precum și cerințele pentru accesarea de către persoanele fizice a creditului, regulile de gestionare a garanțiilor se stabilesc anual de către Guvern. Garanțiile se acordă în limita plafonului aprobat și în funcție de criteriile specifice prevăzute în normele și procedurile interne de creditare ale băncilor și în normele de garantare ale Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și ale Fondului Român de Contragarantare.

O completare cu caracter tehnic prevede că, prin derogare de la prevederile Legii nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare, cu modificările și completările ulterioare, se acordă mandat special Fondului Român de Contragarantare privind emiterea în numele și în contul statului a garanțiilor în cadrul Programului, sens în care se completează obiectul de activitate al Fondului Român de Contragarantare stabilit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2009 privind înființarea Fondului Român de Contragarantare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 312/2009, cu modificările ulterioare, cu operațiunile desfășurate în mandat privind analiza și acordarea garanțiilor în cadrul programelor guvernamentale garantate de statul român.

Ai nevoie de Legea nr. 70/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

2 COMENTARII

  1. Acest program mai este valabil si in 2020 ? Pentru ca in 2019 am accesat acest program si am primit doar prima transa, de 35.000 lei (se depun cereri separate, una pentru prima transa si alta pentru suma suplimentara, DUPA ce se aproba prima ! really !?) si fiind final de an mi-au zis sa aplic pentru suma suplimentara in 2020. Acum mi se spune ca nu sunt bani anul acesta. Bine, dar eu ma bazam pe INTREAGA suma, de 55.000 lei, ca sa pot sa-mi cumpar o amarata de locuinta cu ce bani mai am, iar acum sunt pus in situatia sa renunt si la prima transa pentru ca nu imi ajung banii :(((( Ce este de facut ?

  2. Bună ziua. Aș dori să știu dacă îmi cumpăr o locuință sau un teren, dacă mi se aprobă acești bani, pot vinde această proprietate înainte de a achita în întregime împrumutul? Am înțeles că nu mi se dau banii ci mi se va plăti ceea ce achizitionez

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here