Vânzarea și/sau cumpărarea de lucrări științifice, cum ar fi licențele, diplomele și alte documente similare, pot fi supuse unor amenzi substanțiale. În prezent, legea învățământului superior permite sancționarea doar pentru achiziționarea online a acestor lucrări, iar amenzile sunt diferite față de cele propuse acum.

 

Legea nr. 199/2023 privind învățământul superior, aflată în vigoare de câteva luni, va suferi modificări prin intermediul unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților și care a primit recent votul decisiv al Senatului. Acest proiect legislativ merge acum la președinte, pentru promulgare,

Modificările propuse vizează răspunderea legală a autorilor de lucrări academice și impunerea unor sancțiuni pentru vânzarea sau cumpărarea acestora, cu scopul de a promova evaluările academice.

Astfel, proiectul interzice vânzarea de lucrări academice către personele fizice, pentru a fi folosite drept lucrări de cercetare, referate, proiecte sau documente pentru examenele de licență, de masterat sau de doctorat, și pentru promovarea evaluarilor academice. Interdicția se aplică și în cazul achiziționării unor astfel de lucrări, care sunt destinate promovării unui examen.

În cazul încălcării acestor două interdicții, amenzile sunt cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei. Legea actuală permite amenzi între 5.000 și 50.000 de lei numai pentru cumpărarea unor astfel de lucrări.

Responsabilitatea pentru detectarea și sancționarea acestor încălcări revine, conform proiectului, ofițerilor sau agenților de poliție cu experiență în domeniu, la cererea instituțiilor de învățământ superior.

În plus, proiectul permite polițiștilor să impună o „sancțiune complementară” pentru tranzacțiile online de astfel de lucrări, iar în caz de refuz al contravenientului de a înceta transmiterea online a conținutului, Ministerul Afacerilor Interne poate solicita intervenția Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Aceasta poate lua măsuri precum blocarea accesului la anumite domenii online sau oprirea transmiterii conținutului care încalcă prevederile legale.

Vezi aici Legea 199/2023

Vezi aici alte articole despre învățământ

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here