Senatul va dezbate o lege nouă, care prevede acordarea unui ajutor bănesc pe viață femeilor care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii. Condiția este ca mama să locuiască în România, indiferent ce cetățenie are, și să nu aibă venituri din salariu.

Alocația de sprijin pentru toată viața, este, conform proiectului de lege, indexată după salariul minim brut pe țară, la care se adaugă alte scutiri și facilități fiscale, cum ar fi reducerea la jumătate a taxelor și impozitelor plătite de mame la stat. Propunerea vine în sprijinul măsurilor pe care statul român ar trebui să le ia, spun inițiatorii, pentru creșterea natalității și stoparea declinului demografic al României:

“Printre cauzele care au condus la această situație îngrijorătoare se numără în mod evident și faptul că, printr-un nefericit complex de împrejurări, Decretul nr. 410/1985 privind ajutoarele care se acordă mamelor cu trei sau mai mulți copii a intrat în desuetudine și a fost abrogat prin Legea nr. 67/1995 privind ajutorul social. În consecință, lipsite de orice sprijin material, femeile refuză, de regulă, să nască mai mult de 1-2 copii.”

Lege privind ajutorul bănesc acordat de stat mamelor care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii

„Art. 14. (1) Mamele care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii au dreptul, lunar, la următoarele ajutoare bănești:

a) Un ajutor bănesc echivalent cu 60% din salariul minim brut pe țară garantat în plată pe perioada cât copiii se află în îngrijirea sa;

b) Un ajutor viager, echivalent cu alocația de stat minimă acordată pentru un copil, după data de la care ultimul copil pierde dreptul de a primi alocația de stat.

(2) În cazul pierderii copiilor, prin decesul acestora sau prin hotărâre judecătorească, rămasă definitivă și irevocabilă, ca urmare a desfacerii căsătoriei prin divorț, mamele care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii își păstrează drepturile prevăzute la alin. (1).”

Proiectul de lege a fost trimis spre avizare la Guvern, la Consiliul Legislativ și la Consiliul Economic și Social, cu mențiunea că finanțarea drepturilor propuse se poate realiza din sume alocate din Fondul național de solidaritate sau prin crearea unui fond special, rezultat din profitul statului la Fondul Proprietatea. Indiferent dacă va fi sau nu aprobat în Senat, unde este în dezbatere publică, proiectul de lege va fi adoptat dacă va fi votat ulterior în Camera Deputaților, forul decizional.

comentarii

16 COMENTARII

 1. E bun demersul dvs., va intreb ce se intampla cu mamele care au primit indemnizatia pt. ca au multi copii din trecut.
  tot asa a fost pe viata,dar dupa revolutie a fost sistat,nu intelegem de ce,ele nu au muriyt,mai sunt unele in viata.
  de ex. mama mea,cu 7 copii in viata primea la acea vreme 350lei/luna,bine veniti banii,ne cumpara cate ceva,sa nu se intample la fel o data cu schimbarea guvernarilor

  • Eu cred ca pentru noi mamele care am nascut mai multi copii nu sunt bani dar pentru pensiile lor speciale se gasesc bani vorba ceea la cât dorm in parlament le trebuie bani sa se lafaie sunt multe de spus dar deja mie lehamete de perversi acestia.

 2. Bună ziua, mă numesc Rusu Liudmila,sunt mama a trei copii.Ne este foarte greu eu mama nu lucrez din 2012 sunt in concediu de maternitate,soțul are un salariu foarte mic . Primul copil are virată de 4ani și nouă luni și are tensiune craniala, al doilea copil are 2 ani și 5luni,al treilea copil are 8luni.spunetine va rugam unde ne putem adresa să scrim o cerere pentru un ajutor nu avem nici un loc de trei va rugăm din tot sufletul sa ne ajutați

 3. Sunt mama a copii vaduva .si necasatorita.in varsta.62 ani..eu pot beneficia de ac oensie de ajutor ptr mamele cu multi copii..nu mi se da pensie caci nu am decat 12 ani si 8 luni lucrati in tara..si trebuie sa mi cumpar pensie ..cu ce?? Nu am ..se poate sa fiu indrumata direct? Ce am de facut? Nu as fi ajuns in ac stare dc sotul nu deceda f tanar si eu as fi putut intra in tara repede.statul nu m a ajutat cu repaTriere!!

 4. Poftim! ….
  Am inteles bine sau aceasta lege este pentru mamele care NU REALIZEAZA VENITURI DIN SALARII ?!?!?
  Adica exact pentru acea categorie de oameni care traiesc din alocatiile copiilor si care nu au bani sa ii trimita la gradinita scoala etc ?!?!?
  Si pentru cele care chiar se zbat sa munceasca pe branci si sa isi tina copiii in scoli….unde este legea cea dreapta ?!?!?

 5. Salut ma numesc lidia si am 2 copii primul are 8 ani si 5 luni ear al 2 Are 5 ani si peste o luna daca vom si sanatosi voi mai naste si pe atreilea sunt mama somera nu ami unde lucra traim toti din venitul sotului care munceste mereu peste hotare si cistiga cu greu bani sa ne intretina si acum in 2018 pe la noi prin satele vecine sau dat ajutoare in sume de 12 mii de lei si sau procurat de tot ce au avut nevoie in gospodarii si au dus cecurile la primarie de ce au dat asa multi bai la o singura persoana si nu o dat ajutor la toti cei care avem copii ca si noua tot ne este greu

 6. Si mai avem in famile pe mamica mea care sta la noi invalida de grupa a 3 si ei nui ise plateste ve tinpul rece a anului ca ne are pe noi intro locuinta dar noi o familie tinara de cinci persoane si mamica e asasea cum sa traieasca ea cu grupa eii de 600 de leii e mizerabel asa ceva o persoana invalida sa primieasca 600 lei pe luna grypa si sa nui plateasca ei pe vremea rece macar cei 300 lei pe luna ce ei nu trebuie sa se incalzeasca earna?

 7. Nu sa mai aprobat nimic tot pe vecghi ei au grija numai de buzunarele lor si de popor nici gind ce le trebuie lor poporil daca ei au detoate cei lu acel satul de acel flamind ei au nevoie numai de voturile noastre si dupa votare uita totul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here