23 August, 2019

Ai nevoie de o apostilă? Noi îţi spunem ce este, care este scopul ei şi cum se eliberează

Ne-am gândit să vă oferim câteva informaţii despre apostilă, în speranţa că venim în ajutorul dumneavoastră.

Ce este apostila?

Apostila este un certificat eliberat de autorităţile competente ale unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga, pentru actele oficiale întocmite în ţara respectivă, care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenţiei. Eliberarea apostilei are drept scop autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizării unor acte false în vederea producerii de efecte juridice.

Cum se eliberează apostila ?

Procedura de eliberare a apostilei pentru actele oficiale administrative emise de autorităţi ale administraţiei publice centrale sau locale, precum şi de alte organe de autoritate administrativă din România, care organizează o activitate de interes public, în cadrul unor competenţe stricte stabilite prin lege, se desfăşoară prin intermediul biroului apostilă organizat în cadrul instituţiilor prefectului.

Apostila se semnează de către subprefectul judeţului/municipiului Bucureşti, desemnat prin ordin al prefectului sau, în cazul în care acesta se află în imposibilitate, de una dintre cele două persoane împuternicite prin ordin al prefectului să îl înlocuiască pe subprefect.

Apostila se eliberează de către instituţia prefectului din judeţul în care titularul actului sau soţul/soţia ori o rudă până la gradul II a acestuia are domiciliul/ultimul domiciliu sau din judeţul în care emitentul actului are sediul.

Care sunt actele pentru care se eliberează apostila ?

Principalele categorii de acte pentru care se eliberează apostila sunt următoarele:

1. acte de stare civilă (certificate de naştere, de căsătorie, de deces) ;
2.acte care fac dovada schimbării numelui pe cale administrativă (dispoziţii, certificate emise de serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor);
3. certificate privind domiciliul şi cetăţenia;
4. certificate de cazier (judiciar, fiscal etc);
5. certificate pentru evitarea dublei impuneri, certificate de rezidenţă fiscală, adeverinţe de venit etc;
6. acte referitoare la raporturile de muncă/serviciu (stagiul de cotizare etc.);
7. acte de studii (diplome de bacalaureat, diplome de licenţă etc.);
8. acte care dovedesc calificarea într-o meserie (pregătirea profesională obţinută în sistemul de formare profesională pentru adulţi), brevete (de turism etc), certificate (de competenţă a personalului navigant, de traducător în şi din limbi străine, de conformitate pentru calificarea în profesii din domeniul sănătăţii etc);
9. acte cu caracter medical (dovezi de vaccinare, fişe medicale, adeverinţe medicale etc);
10. acte care fac dovada componenţei familiei, cu excepţia livretului de familie;
11. certificate de botez, cununie etc;
12. certificate prin care se confirmă exactitatea sau realitatea unui fapt ori se atestă o anumită calitate în vederea valorificării anumitor drepturi, precum şi adeverinţe prin care se atestă un drept sau un fapt, eliberate în temeiul legii.

Care sunt actele pentru care NU se eliberează apostila ?

Principalele acte pentru care nu se eliberează apostila în cadrul instituţiei prefectului sunt actele de identitate şi paşapoartele, actele emise de autorităţile române care urmează a fi folosite în statele care nu sunt parte la Convenţia de la Haga, iar în această situaţie solicitanţii se vor adresa Ministerului Justiţiei, str. Apolodor nr. 17, sector 5, Bucureşti şi Ministerului Afacerilor Externe, Aleea Alexandru, nr. 24, sector 1, Bucureşti, pentru supralegalizare. De asemenea, actele pentru care nu se eliberează apostila sunt copiile actelor administrative, actele aflate sub semnătură privată, hotărârile judecăoreşti, precum şi livretele de familie.

Despre solicitanţii apostilei

Eliberarea apostilei poate fi solicitată de către titularul actului, de către soţul/soţia titularului actului sau de către o rudă până la gradul II cu titularul actului, iar în acest caz se vor prezenta şi documente care atestă relaţia, dacă aceasta nu rezultă din actul de identitate. De asemenea, eliberarea apostilei mai poate fi solicitată de către o altă persoană fizică, care prezintă procură notarială sau împuternicire avocaţială, sau de către o persoană juridică care a încheiat cu titularul actului un contract având ca obiect realizarea în numele acestuia a procedurilor necesare pentru eliberarea apostilei, prin reprezentant care prezintă delegaţie în acest sens.

În acelaşi timp, solicitanţii pot depune documentele şi prin corespondenţă, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) actul pentru care se solicită eliberarea apostilei este însoţit de celelalte documente necesare;
b) documentele sunt transmise printr-un serviciu de curierat rapid, cu confirmare de primire.

Care sunt documentele necesare eliberării apostilei ?

Pentru ca apostila să fie eliberată, trebuie să depuneţi la sediul instituţiei prefectului următoarele documente :

1. o cerere, indiferent de numărul actelor aparţinând aceluiaşi titular pentru care se solicită eliberarea apostilei; 2. actul pentru care se solicită eliberarea apostilei, în original; 3. dovada achitării taxelor pentru prestarea serviciului de eliberare a apostilei.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii despre statele semnatare ale Convenţiei de la Haga, despre taxele pe care trebuie să le plătiţi sau dacă doriţi să aflaţi în ce judeţ se află Birourile Apostilă, accesaţi următoarea adresă.

Sursa: MAI

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Comentarii

 • Răspunde
  Andrei
  septembrie 9 2015

  Bună-ziua, ma numesc Andrei, sunt din Constanța și as vrea sa știu unde pot sa apostilez actele necesare în vederea căsătoriei în străinătate. Și dacă se mai poate face apostila electronic.

 • Răspunde
  octombrie 29 2015

  Buna ziua asi dori sa stiu cat costa sa apostilarea unei hotărâri de divort,deoarece vr sa ma casatoresc intr o alta tara va multumesc

 • Răspunde
  elena
  martie 15 2016

  Buna eu am nascut in italia si nu mi sa dat certificatul de nastere doar extractul.cum ii pot face fiului meu certificat romanesc?

  • Răspunde
   elena
   martie 15 2016

   As dorii niste informatii sau ce trebuie sa fac de 9 ani ma cinui sa ii fac si toata lumea imi spune ca nu se poate.

  • Răspunde
   Violeta
   iulie 16 2018

   Bună. Eu am 2 copii născuți în Italia. 2 ani au stat doar cu cel pe Italia. Am plecat pur și simplu în tara asa iar în România ne am dus cu certificatele italiene netraduse la starea civila și ne au dat certificatele de naștere românești după 10zile lucrătoare. Am plătit 3 lei ptr ambele :) . Succes

 • Răspunde
  Moscal
  mai 6 2016

  Buna m-a numesc Andreea si sunt din Suceava . Am facut căsătoria in Anglia si nu mi-au pus apostila pe certificatul de căsătorie vreau sa stiu cum sa am apostila pe certificat ca eu in luna Iunie trebuie sa nasc si soțul meu pleaca in alta țara si nu poate sa vina sa recunoască copilul?

 • Răspunde
  maricica
  mai 28 2016

  Buna ziua as vvrea să știu dacă o procura este legalizata mai trebuie si apostolata finca sotu mea trimis procura din Padova Italia și la pasapoarte mi sa spus că nu e bună ca e făcută în provincie sau nu era bună ca avea stampile de la tribunal si primărie sau din cauza ca trebuia semnată de vreun notar public si nustiu ce trebuie sa fac am dat o grămadă de bani pe procura ma puteți ajuta sa mot face o procura buna si mai am o problemă trebuie sa am 2procuri se poate sa meo oprească la pasapoarte si sa nu pot trece granita cu copii sau să fac copi va mulțumesc

 • Răspunde
  Dilber
  iulie 28 2016

  Buna seara.am o procura din Turcia.Eu am tradus-o in orasul Tulcea,dar nu am apostila pe ea.Pot eu sa ii pun apostila aici in Tulcea?Procura este pentru dezbaterea mostenirii.o zi buna va doresc

 • Răspunde
  Peptanariu
  septembrie 27 2016

  Buna ziua! Am depus cererea de catatenie italiana, dar mi-au zis ca certificatul de nastere trebuie apostilat (chiar daca Este tradus de consolatul roman de la Bologna). Am telefonat la consulat si mi-a fost spus ca apostila se poate face numai in Romania, si ca imi trebuie o procura, daca vreau sa mi-o face un neam, si ca procura o fac ei la consulat . Azi m-am prezentat la consulat, si la ghiseu au zis ca nu este nevoie de procura. Nu m-ai inteleg nimic. Trebuie sau nu, procura pentru a imputernici un neam a face apostila la prefectura pe traducere certificatului de nastere? Multumesc anticipat si sper sa ma fi exprimat bine!

 • Răspunde
  Oana
  noiembrie 1 2016

  Bună-ziua, sunt din Targoviste, iar iubitul meu din Bucuresti, as vrea sa știu unde pot sa apostilez actele necesare în vederea căsătoriei în străinătate. Și dacă se poate face apostila electronic. Multumesc frumos

 • Răspunde
  PETE
  martie 20 2017

  Buna ziua ! Daca este posibil sa am apostila pe certificatul de cetatenie american in Romania. Multumesc.

 • Răspunde
  Liliana
  aprilie 26 2017

  Buna ziua cat costa apostola pentru certificatul de casatorie si unde trebuie platita?Multumesc

 • Răspunde
  mai 2 2017

  Buna .Sunt moldovanca cu cetatenie romina fara viza de resedinta ,locuiesc in Germania ,pe data de 25.04.17 am adus pe lume o fetita .Am nevoie de apostila certificatului meu de nastere pentru a inregistrarea copilului si primirea certificatului de nastere a bebeluisui.Unde sa ma adresez .Multumesv

 • Răspunde
  LAURENTU
  iunie 4 2017

  Cum se poate obtine apostila pentru certificatele de nastere al fiului si al norei plus certificat casatorie la prefectura judetului Bacau si care este pretul pentru o apostila?

 • Răspunde
  adrian
  iunie 23 2017

  buna ziua va rog ami trimite prin Mail ce documente trebuie sa trimit la dumneavoastra pentru eliberarea unei apostile pt fetita mea de doar 1 luna si daca trebuie sa le trimit originale pe toate si la ce adresa . va multumesc

 • Răspunde
  adrian
  iunie 23 2017

  mail este ….. vandam_vandam9999@yahoo.com

 • Răspunde
  Descu
  iulie 19 2017

  Unde se apostileaza actele

 • Răspunde
  mansour
  iulie 31 2017

  stimate d_na dm-ul
  Subsemnatul dr mansourvasehnia din iran absolvent al facultatii medicina si farmacia carol davila Bucuresti 1995-2000 la specialitatea ortopedie va rog informati pentru a obtine apostila la diploma de medicina si ortopedie cum sint procedurile legale fiindu-mi necesare pentru a lucra ca medic in republica AZerbaijean
  CU consideratii
  Dr mansourvaseghnia
  rol

 • Răspunde
  ianuarie 16 2018

  Buna sintem in spania am dori sa stim cum putem obtiene apostilla ptr un certificat de nastere ce trebuie sa facem va multumim

 • Răspunde
  Lucia
  ianuarie 18 2018

  Buna ziua poate ambasada sa apostileze acte? Sau numai in Romania poti obtine apostila?

 • Răspunde
  Daniela
  ianuarie 20 2018

  Buna seara imi trebuie un certificat de cutuma din tara cum pot sa il obtin fara sa ma duc in tara cu cine pot sa iau legatuta va multumesc

 • Răspunde
  Rodica
  aprilie 16 2018

  Buna ziua,,as dori sa stiu cum pot lua o apostila pt certificat de nastere,,,bebe meu sa nascut in germania,,si imi trebuie certificat multilinvistic categoria A cu apostila,,,de unde as putea sal iau ca sa nu mai merg in germania

 • Răspunde
  iulie 19 2018

  Buna ziua asi dori sa stiu daca se poate sa traduceti un certificat de nastere din engleza in romana si apostilare si cat ma costa cu totul

 • Răspunde
  Gorbatii
  ianuarie 31 2019

  Buna ziua
  Imi trebie pe certificat de nastere a baeatuli Apostila sund in Italia. Cum sa fac?

 • Răspunde
  aprilie 17 2019

  Buna seara. Ma numesc X. Spuneti-mi va rog certificatul de nastere Romanesc extras de la Ambasada romaniei Chisinau Elibirat 20.02.2009.Pentru Grecia e nevoei de Apostil? Daca da cum se obtine. Va multumesc mult.

 • Răspunde
  Adriana
  mai 14 2019

  Buna ziua!

  As avea si eu nevoie de lamuriri cu privire la apostilarea certificatului de nastere si casatorie ( traduse in germana): de cativa ani buni ei locuiesc in Germania, casatoria am facut-o in Slobozia, Ialomita, si buletinul meu are ca si domiciliu localitate din judetul Neamt. In acest caz apostilarea o pot face numai in jud.Neamt sau se poate si in Jud.Ialomita? Dar daca as imputernici pe cineva care are domiciliul in Jud. Ialomita pentru a-mi face apostilele respective se poate realiza in jud.Ialomita sau certificatul de nastere tradus ar trebui apostilat in jud. Neamt si certificatul de casatorie tradus se poate apostila in jud.Ialomita?
  Va multumesc anticipat!

 • Răspunde
  Visan
  iulie 10 2019

  Buna ziua imi trebuie pe certificatul de nastere apostila pentru casatorie sunt in Portugalia cum sa fac ??

Scrie un comentariu