Zeci de parlamentari susțin modificarea și completarea Ordonanței privind regimul drumurilor, în privința căilor de trecere de cale ferată. Astfel, parlamentarii vor ca în zonele în care s-au produs accidente de circulație, să se ia măsuri suplimentare pentru șoferi și pietoni, să se pună bariere sau semibariere în mod obligatoriu.

Parlamentarii consideră că semnalele acustice și vizuale existente în unele zone ferate din țară nu sunt de ajuns, din moment ce s-au produs accidente grave de circulație: “Zilnic, zeci de conducători auto ignoră cu bună știință regulile de circulație și traversează calea ferată, chiar dacă în orice clipă ar putea fi spulberați de tren, (…) șoferii uită că trenul nu acordă prioritate”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

OUG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor
Art. 31
După alin. (2) se introduc alin. (3) și (4):
  • (3) Trecerile la același nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaționale “E”, precum și ale drumurilor naționale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere, vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere realizate de administratorul căii ferate, cu avizul administratorului drumului și al poliției rutiere.
  • (4) Administratorul căii ferate este obligat să asigure vizibilitatea trecerilor la același nivel cu calea ferată prin curățarea vegetației pe o rază de 150 metri măsurată din intersecție.
Proiectul legislativ prevede și amenzi mari pentru cei care nu respectă noile prevederi:
  • amendă între 50.000 – 250.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 31, alin. (3);
  • amendă între 30.000 – 150.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 31, alin. (4).
Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat. Pentru a modifica legea, el trebuie votat și în Camera Deputaților, forul decizional.

Ai nevoie de OUG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI! 
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here