Zilierii din agricultură și silvicultură vor avea dublată perioada în care vor putea presta activități în decursul unui an, de la 90 de zile cât este în prezent, la 180 de zile, conform unei inițiative de modificare a legii, depusă în dezbatere la Senat.
Inițiatorii susțin că este necesară schimbarea perioadei deoarece firmele din aceste domenii, care angajează zilieri, au nevoie de perioade mai mari de timp pentru finalizarea anumitor culturi: “De exemplu, societățile al căror obiect de activitate îl reprezintă colectarea de produse forestiere nelemnoase din flora spontană (fructe de pădure, ciuperci) sau activități după recoltarea produselor, au nevoie de zilieri pentru o perioadă de maxim 180 de zile pe an, pentru că sezonul de colectare începe în mai și se termină în octombrie”, argumentează, în expunerea de motive, senatorii și deputații care au inițiat proiectul. Ei mai spun că și impactul social va fi unul pozitiv, pentru că se vor crea mai multe locuri de muncă pentru zilieri.

Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri

Art. 4, Alin. (4) Niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepție zilierilor care prestează activități în domeniul silviculturii și agriculturii, creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum și activitți sezoniere n cadru grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate; în cazul acestora, perioada nu poate depăși 10 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Proiectul a fost înregistrat pe 16 octombrie la Senat și așteaptă avizele Guvernului și Consiliului Legislativ, pentru a intra în dezbatere publică. Indiferent de votul de aici, actul normativ modificat va merge ulterior în Camera Deputaților, unde se va da votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here