Legea nr. 59/2021 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 182/2020, precum și a art. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit legii în cazul familiilor monoparentale, părintele nu mai este obligat să prezinte declaraţia din partea ceiluilalt părinte că nu a solicitat zile libere atunci când cere angajatorului acest drept.

De asemenea, dacă până acum, potrivit OUG 147/2020, angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiau de zile libere, acum, potrivit noilor modificări, acesti angajati beneficiază de zilele libere la cerere, dar numai cu aprobarea angajatorului.

În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile sus numite, doar unul dintre aceștia are dreptul la acordarea de zile libere, cu aprobarea angajatorului, sau, în cazul în care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere, acesta are dreptul la majorarea acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază.

De zile libere plătite părinţii vor putea beneficia până la sfârşitul anului școlar, cu excepţia vacanţelor şi doar dacă va fi suspendată prezenţa fizică în unităţile de învăţământ.

Potrivt OUG 147/2020 de zile libere plătite beneficiază părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;

b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here