Monitorul oficial nr. 209 din 14.03.2020.
Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Legea analizată astăzi intră în vigoare în data de 17 martie 2020 și se aplică tuturor angajatorilor fie că sunt de drept privat, fie că sunt de drept public.

Salariații ce au un copil în vârstă de până la 12 ani, copil înscris în cadrul unității de învățământ, sau au copii cu dizabilități înscriși în cadrul unei unități de învățământ au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care unitățile de învățământ sunt închise de către autoritățile competente. Are dreptul la aceste zile libere plătite doar unul dintre părinți sau părintele singur dacă nu se poate organiza telemunca sau munca la domiciliul.

Pentru salariații din domeniul energetic din sectoarele nucleare, foc continuu, unități sanitare și asistență socială, telecomunicații, televiziuni publice, salubrizare și alte servicii de utilități publice acordarea zilelor libere se face doar cu acordul angajatorului.

Indemnizația pentru zile libere este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, fără a depăși 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale. Legea precizează că indemnizația se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului.

Indemnizația plătită sub această formă se decontează din fondul de garantare a creanțelor salariale, constituit conform Legii nr. 200/2006, și doar pentru perioada zilelor libere plătite.

Sumele utilizate din acest fond vor fi restituite fondului pentru garantare a creanțelor salariale până la finele exercițiului fiscal. Numărul de zile libere acordate potrivit acestei legi va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern. Guvernul are termen de 30 de zile să adopte prezenta hotărâre.

Câteva aspecte ce țin de aplicarea acestei legi:

Angajatorii nu plătesc în mod distinct fondul de garantare a creanțelor salariale. Aceștia achită contribuția asiguratorie de muncă CAM în procent de 2,25% din salariul brut realizat;

Fondul de garantare a creanțelor salariale este în procent de 15% din CAM, conform art. 220^7 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Acest lucru înseamnă că doar acest procent poate fi utilizat din CAM. În lipsa altor elemente normative apreciem că angajatorii vor achita întreaga contribuție CAM și la cerere se va deconta indemnizația de la fondul de garantare a creanțelor salariale;

Legea nu are sancțiuni, astfel încât vor exista situații de neaplicare în viața de zi cu zi.

13 COMENTARII

 1. Buna ziua,

  Din fraza de mai jos ce se poate desprinde? 75% din salariu brut? sau net?
  Indemnizația pentru zile libere este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare

 2. Bună ziua, am rugămintea de a mă lămuri vizavi de o situație creată la locul de muncă al soției în ceea ce privește modul de aplicare a legii nr 19/ 2020 ( zile libere pentru părinți) și anume :
  Soția este angajată la PE… și a întocmit cerere pentru a beneficia de prevederile acestei legi. La momentul întocmirii cererii i s-a adus la cunoștință că va beneficia de prevederile acestei legi până la momentul intrării fiului nostru în vacanța de paști ( pe perioada vacanței urmând să se prezinte la serviciu) urmând ca după terminarea vacanței în cazul în care cursurile din școli vor fi în continuare suspendate din cauza noului virus să beneficieze din nou de prevederile acestei legi.
  Dorim să aflăm dacă firma procedează în conformitate cu prevederile acestei legi chemând soția la serviciu pe perioada vacanței cursurile din școli fiind totuși suspendate?
  Vă mulțumesc

  • Starea de urgenta a inchis scolile. ca sa dai vacanta, trebuie sa le redeschizi. redeschiderea fiind o incalcare a situatiei de urgenta.
   Nu este scoala nu este vacanta, nu va este clar?

 3. Buna seara!Chiar exista patroni care nu doresc sa plateasca,iar daca le zici ca este lege te si amenință ca te dau afara de la locul de munca.Eu asta am pățit.Am fost amenințată pentru ca intotdeauna mi-am sustinut punctul de vedere. Ce pot face in acest caz?Pentru ce exista o lege daca anumiti patroni nu vor din rea voință sa o aplice?

 4. Buna ziua. Parintele singur (necasatorit) al unui copil de 2 ani neinscris in cadrul unei institutii de invatamant pate beneficia de prevederile acestei legi?

 5. Avem o fetita de 2 ani jumătate și nu este înscrisă la nici o unitate de învățământ și muncim amândoi părinții mama fiind medici deci nu i se acorda dreptul de a sta acasa cu fetița și eu ca bărbat cum pot proceda în acest caz ca să stau cu fetița acasă?
  Vă mulțumesc.

 6. Buna ziua. Raspunde cineva la aceste intrebari? Se apropie data de 6 aprilie cand pesrsoanele aflate in situatiile sus mentionate vor fi „obligate” sa se intoarca la munca. Este o situatie foarte delicata si cineva trebuie sa gaseasca o solutie pentru aceste cazuri.
  Avand in vedere ca scolile si gradinitele sunt suspendate pe durata starii de urgenta, nici vacanta nu mai exista. „Pe toată durata stării de urgență care va începe de joi, 19 martie, pentru 30 de zile, școlile, grădinițele și unitățile de învățământ vor fi închise.”
  Multa sanatate!

 7. Buna ziua! Am un baietel de 11 ani, sotul este de un an cu concediul de boala (cod 14, cancer gastric, si peritoneal inoperabil, cu tratament chimio de 3 ori pe luna), pot beneficia de acest concediu pt. supraveghere copil minor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here