În caz că vrei să-ţi schimbi permisul auto pentru că ţi-a expirat, l-ai pierdut, ţi-a fost furat, s-a deteriorat, sau ţi-ai schimbat numele*, iată care sunt actele de care ai nevoie:

Vă invităm să vedeţi forma actualizată a acestui articol, pentru 2017, AICI

• Actul de identitate -› original + copie;
• Dovada plăţii contravalorii permisului (68 de lei – se plăteşte doar la CEC);
• Permisul a cărui preschimbare o soliciţi;
Fişa medicală (eliberată de o unitate autorizată de asistenţă medicală) din care să rezulte că eşti apt pentru a conduce autovehicule/tramvaie -› original + copie (Atenţie: Este necesară doar la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă).
ATENŢIE! OUG nr. 195/2002 (prin modificările aduse de Legea nr. 203/2012) prevede că:
• În cazul în care îţi schimbi permisul pentru că s-a deteriorat, ţi-a fost furat, l-ai pierdut sau ţi-ai schimbat numele, îţi va fi eliberat un duplicat cu aceeaşi valabilitate ca a celui înlocuit;
• Un permis cu o nouă valabilitate administrativă se eliberează la expirarea valabilităţii documentului şi după ce ai efectuat examinarea medicală.
Cererea şi actele necesare se depun la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

Informaţii despre preschimbarea permiselor străine găsiţi în articolul “Cum îţi poţi preschimba permisul auto străin cu unul românesc?”.

Surse: Instituţia Prefectului Mun. BucureştiLege5.ro
__________

* RECTIFICARE: Iniţial, în articol era precizat eronat că permisul auto trebuie schimbat şi la schimbarea adresei de domiciliu şi a stării civile. Potrivit modificărilor aduse în ultimii ani la OUG nr. 195/2002, NU mai este obligatorie schimbarea permisului auto la schimbarea domiciliului şi a stării civile.

525 COMENTARII

  • Buna seara.Am si eu o problema.Am permis de conducere din anul 2009 dar eu sunt din braila si il am eliberat de judetul bihor pt ca acolo am facut scoala.As vrea sa il schimb pentru ca nu vreau sa am probleme in caz de suspendare sau altceva gen.Problema este daca am nevoie de acea fisa medicala si daca da daca o pot face in alt oras si daca se platete taxa doar la CEC sau si la fisc si daca la fel in alt oras decat braila?Multumesc anticipat

   • Bună seara,

    Permisul se schimbă doar dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau dacă titularul şi-a schimbat numele.

    De fişa medicală aveţi nevoie doar atunci când valabilitatea permisului expiră şi solicitaţi eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate. În celelalte cazuri nu este nevoie de fişă şi vi se eliberează un duplicat cu aceeaşi valabilitate ca a permisului înlocuit.

    Fişa medicală se obţine de la orice unitate medicală autorizată, iar plata contravalorii permisului se face la orice unitate CEC.

  • buna…..am pe cineva mai in varsta de 65 de ani si ( I sa-a expirat permisul de peste 20 de ani )nustiu sigur daca este expirat este de pe timpul raposatului model vechi are fisa medicala facuta acum si vrea sa il schimbe pentru unul nou pentru asi achizitiona un scuter …..mentionez ca este pentru categoria A …va rog sa ma lamuriti trebuie sa mai dea examen si ce acte ii mai trebuie…MULTUMESC

   • Bună ziua,

    Potrivit art. 6 alin. 2 din Ordinul 163/2011, persoanele care, din motive obiective, nu se pot prezenta personal la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot depune cererile prin mandatar, cu procură specială, autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României.

    Dacă aveţi rezidenţa normală în acea ţară, acolo trebuie să cereţi eliberarea unui nou permis.

 1. Informatiile sunt bune, pe baza lor am facut demersurile pentru a-mi schimba permisul; multumesc pentru ajutor.
  Ca si o completare, fisa detinatorului se poate depune si completata de mana, cu litere de tipar (eu stiam ca trebuie neaparat dactilografiata), taxa se plateste doar la CEC, iar daca ai si copie Xerox dupa permisul pe care il inlocuiesti, aceasta va fi stampilata si semnata de persoana care iti ia actele si poate fi folosita ca dovada pana la eliberarea noului permis.

  Cu stima,
  arh. Chiorean Andrei

 2. Permisul meu expira peste 2 ani(este modelul cu roz) si este cam sters. As dori sa l schimb si as vrea sa stiu daca am nevoie si de fisa medicala ??? Multumesc anticipat

   • Permisul imi expira in data de 10 decembrie 2013. Dintr-un raspuns de mai sus inteleg ca daca este schimbat inaintea expirarii acestuia nu mai este nevoie de fisa medicala. E corect?

    • Acest lucru este posibil doar în cazul solicitării eliberării unui duplicat (cititorul de mai sus mai avea doi ani de valabilitate şi voia să-şi schimbe permisul pentru că s-a deteriorat).

     Dacă permisul dvs. expiră luna viitoare, veţi avea nevoie de un permis cu o nouă valabilitate administrativă. Pentru un permis cu o nouă valabilitate este OBLIGATORIE fişa medicală.

     • Exista vreo masura de penalitate daca merg sa schimb permisul dupa data expirarii? Sa zicem pana la sfarsitul lunii decembrie 2013?

     • În OUG nr. 195/2002 scrie că “Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului (art. 24, alin. 5^2), iar în Ordinul nr. 123/2013 scrie că eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se face “înainte sau după data expirării acestuia” (art. 1, pct. a).

      Atât timp cât nu conduceţi cu permisul expirat, nu vă poate penaliza nimeni pentru faptul că documentul este expirat.

 3. Salut … Am si eu o mica problema . Am pierdut permisul zilelea astea si nu stiu unde sa depun actele fiindca eu sunt din Calarasi dar permisul l-am luat in Bucuresti fiindca am avut flotant… Ma puteti ajuta ?

   • Ati putea, va rugam, sa detaliati care sunt aceste autoritati competente.
    In general, este destul de dificil pentru un solicitant sa identifice autoritatea competenta careia trebuie sa i se adreseze pentru eliberarea anumitor documente, iar cadrul legal se refera generic la ‘autoritatea competenta’.

   • Mai este valabil raspunsul si in septembrie 2015 ? Adica, eu am domiciliul intr-un judet, pot sa cer reinnoirea permisului de conducere care a expirat, in alt judet ?
    multumesc

 4. Buna,

  Vreau sa schimb permisul care a expirat, dar vreau sa stiu daca actul de identitate in original trebuie lasat la dosar sau doar copia. Asta pt ca vreau sa calatoresc cu avionul zilele urmatoare si am nevoie de el.

  Mersi

 5. Bună dacă mi.am schimbat numele în urma căsătoriei , mai trebuie să fac fişa medicală la schimbarea permisului? Menţionez că actualul permis mai este valabil până în 2017. Mulţumesc.

 6. Salut…..Mie imi expira permisul pe 8 august………sa inteleg ca daca ma duc pe 6 august sa-l schimb nu-mi trebuie fisa medicala???????????
  parca era o lege care spunea ca esti obligat sa faci vizita medicala daca vrei sa-ti schimbi permisul……….

  • Salut,

   Dacă vei solicita schimbarea permisului înainte de expirare (pentru că l-ai pierdut, ţi-a fost furat, s-a deteriorat, ţi-ai schimbat numele, adresa sau starea civilă), nu-ţi trebuie fişa medicală. Însă ţi se va elibera un duplicat cu aceeaşi valabilitate ca a permisului înlocuit.

   Un permis cu o nouă valabilitate administrativă se eliberează la expirarea valabilităţii documentului şi după efectuarea examinării medicale.

   EDITARE ULTERIOARĂ: Vezi rectificările făcute la articol. Mulţumesc!

 7. Salut! Vreau sa schimb permisul care imi expira in curand. Aveti idee in cate zile se elibereaza permisul in Bucuresti. Si daca in perioada cat se lucreaza la dosar eu pot conduce…in cazul in care cel vechi ar fi expirat? Merci

 8. va salut
  Pe 14 august i-mi expira permisul…
  Pot sa ma duc inainte de termen sa – l preschimb fara a mai face fisa medicala ?
  Deci nu pentru deteriorare, pierdere… etc
  multumesc

  • Bună ziua,

   Permisul poate fi schimbat numai dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat, dacă există schimbări de nume, adresă sau stare civilă.

   Permisul nu poate fi schimbat fără motiv.

   Nu aveţi cum să evitaţi examinarea medicală (când e vorba de schimbarea cauzată de expirarea permisului).

   Chiar dacă veţi schimba permisul în mod justificat (în situaţiile enumerate mai sus, cu excepţia expirării), duplicatul va avea aceeaşi valabilitate ca a celui înlocuit.

   EDITARE ULTERIOARĂ: Vezi rectificările făcute la articol. Mulţumesc!

 9. Salut ! am incercat azi sa platesc taxa la BCR. Am pierdut timpul degeaba la coada – se pare ca ei nu mai accepta aceste plati din luna Mai. Mergeti direct la CEC !

 10. Buna, am si eu o intrebare: in cazul in care imi schimb adresa de pe buletin( asta inseamna ca imi schimb si orasul) trebuie sa imi schimb si actele de la masina?

 11. Salut.

  Mi-am schimbat adresa de domiciliu in acelasi oras. Permisul expira in Noiembrie .
  Pot cere schimbarea si prelungirea lui?Nu as vrea sa-l schimb acum cu aceeasi valabilitate si in noiembrie sa merg din nou sa-l schimb pentru expirare .
  Mersi

  • Salut,

   Mai comod este să-l schimbi după ce-ţi expiră, pentru că îţi va fi eliberat unul cu o nouă valabilitate administrativă.

   Mai incomod este să-l schimbi înainte de expirare, pentru că valabilitatea nu-ţi va fi prelungită. Duplicatul va avea aceeaşi valabilitate ca a celui înlocuit. Deci ar însemna să-l schimbi de două ori în decurs de câteva luni.

   Alegerea e a ta.

   EDITARE ULTERIOARĂ: Vezi rectificările făcute la articol. Mulţumesc!

  • Salve! Din anul 2007 NU trebuie să-l mai preschimbi, decât la expirarea valabilității administrative sau când ți-ai schimbat numele sau fizionomia (într-un mod determinant)

 12. Ce examene contine fisa medicala? Eu mi-am facut la o clinica privata si am urmtoarele: ORL, oftalmologie, boli interne, ortopedie, neurologie, psihiatrie. Mai trebuie sa fac si testare psihologica separata, sau e de ajuns psihiatria din fisa medicala? Din lege reiese ca trebuie doar fisa medicala tip, nu zice nimic de psihologic.

  Multumesc

  • Salut,

   Fişa medicală necesară la obţinerea permisului ar trebui să conţină testele care trebuie făcute.

   Trebuie să faci şi o evaluare psihologică înainte de înscrierea în examen.

   Cel mai sigur este să întrebi la autoritatea competentă pe raza căreia ai domiciliul/ reşedinţa (sau vorbeşte cu instructorul tău auto).

 13. Salut,

  inteleg bine, ca nu pot schimba permisul numai dupa data de expirare?
  Permisul meu expira in septembrie, dar acuma am timp sa fac examenele medicale si sa schimb (lucrez in afara tarii).
  Sigur ca nu poate fi schimbat putin inainte de expirare? Motivul fiind ca expira in curand.
  In ianuarie mii de oameni schimbau permisul inainte de expirare, fiindca atuncea inca nu era nevoie de examen medical.

 14. Buna! Acum am aflat ceva de care nu sunt sigura. Ultima schimbare a permisului meu a fost in 2009. De un an si jumatate mi-am schimbat domiciliul( In acelasi oras dar pe alta strada). Acum am aflat ceva de care nu sunt sigura. Vreau sa ma lamuriti voi. Trebuie sa-mi schimb permisul si actele masinii?(talon, nr, ) Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 15. RECTIFICĂRI: Informaţiile preluate iniţial de la Instituţia Prefectului Mun. Bucureşti nu erau actualizate în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2002. Prin urmare, am făcut în text modificările necesare.

  Vă rog să mă scuzaţi dacă unele informaţii au indus în eroare (în ceea ce priveşte preschimbarea cauzată de modificarea adresei sau a stării civile).

 16. Buna,
  Eu nu stiu in ce situatie ma incadrez:
  Am permis din 2005,si este model din acela cu roz, in care apare SI adresa.
  Intre timp mi-am schimbat adresa, si buletinul, astfel ca adresa din buletin nu mai corespunde cu cea de pe permis.
  Permisul in sine nu imi expira inca doi ani de acum incolo.
  Cu toate acestea, sunt in neregula daca ma opreste politia si am adrese diferite pe cele doua documente?
  Multumesc anticipat!
  Maggi

 17. Buna ziua,
  In urma divortului mi-am schimbat doar numele, restul datelor sunt aceleasi.
  As dori sa stiu daca trebuiesc schimbate si toate actele masinii din cauza schimbarii numelui ?
  Am vazut undeva la inceputul paginii ca permisul nu este obligatoriu sa-l schimb ? Este ok sa merg cu el pe numele vechi pana expira ?
  Multumesc.

 18. Buna ziua, daca am carnet de conducere pentru categoria B si imi expira pe 04.09.2013, dar intre timp dobandesc si categoriile C, D si C+E, o sa am doua permise ? Pt ca valabilitatea pt C-D-C+E este de 5 ani si cel de b de 10 ani, Multumesc.

 19. Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti si pe mine.Mi s-a furat permisul;am fost la politie sa intreb ce acte imi trebuie pentru altul nou si doamna de acolo mi-a zis ca daca vreau un permis cu aceeasi valabilitate ca a celui pierdut nu mai este nevoie de fisa medicala iar daca vreau sa se emita unul valabil din data in care depun actele ( pe 10 ani) imi trebuie fisa medicala..Sincer sint nedumerita,nu as vrea sa dau banii pe fisa medicala si sa vad ca de fapt nu imi trebuia si ca mi se emite un permis cu aceeasi valabilitate cu a celui furat.Multumesc

 20. buna ziua eu am fost sa fac o tesera europeana pentru fratele meu ca sa taiat la un deget in italia pe data de 19 august eu am fost pe 2o august si nu o vrut sami faca de pe data de 19 numai de pe 20 nui valabila imi trebe de pe 19 se pote asa ceva

 21. eu mi-am schimbat adresa din roman in buc si nu am mai apucat sa schimb permisul pt ca mi sa suspendat in buc si a fost trimis la piatra-neamt unde a fost emis.suspendarea a expirat.eu pot sa il schimb fara sa ma duc la piatra-neamt,adica la dosarul pt preschimbare sa pun in loc de permisul vechi sa pun dovada care mi sa dat cand l-au suspendat.

 22. buna ziua!
  Am o problema destul de complicata.
  Sotul meu lucreaza in strainatate, permisul lui expira in data de 23 oct.2013. Daca Isi depune actele pentru preschimbare in cursul lunii septembrie noul permis pana la ce data va fi valabil?
  Care este data indicata pentru depunere actelor? din cele citite mai sus in nici un caz inainte de expirare.
  Cea mai mare problema este ca nu vor sa-i acorde zile libere pentru acest lucru, si risca sa-si piarda locul de munca.
  Actele se pot depune doar personal? ar avea posibilitatea sa vina in tara la sfarsit de saptamana, sa faca analizele, si restul actelor…dar permisul vechi trebuie depus la dosar. Atunci el nu poate conduce in strainatate… sau va primi o dovada valabila pentru o perioada scurta???
  Chiar nu stim ce sa facem. Va rog sa=mi dati un sfat. Avem domiciliul in judetul Mures.
  Multumesc!

  • Bună ziua,

   Permisul poate fi obţinut şi prin intermediul unei alte persoane. Veţi avea nevoie de o procură specială.

   Iată ce informaţii sunt oferite de Instituţia Prefectului Mun. Bucureşti pentru cazul specificat de dvs.:

   Preschimbarea permiselor de conducere a cetăţenilor români aflaţi temporar în străinătate

   În cazul cetăţenilor români care au domiciliul în România, dar se află temporar în străinătate, eliberarea unui nou permis de conducere se poate face prin intermediul unei alte persoane, pe bază de procură specială, autentificată de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României. Ori, dacă a fost dată în faţa autorităţilor străine, este necesar să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila.

   Mandatarul va prezenta următoarele documentele:

   a) fişa deţinătorului permisului de conducere, semnată de titular în faţa unui funcţionar diplomatic;
   b) actul de identitate al titularului, în copie;
   c) dovada plăţii contravalorii permisului de conducere – 68 lei;
   d) permisul de conducere a cărui preschimbare se solicită, după caz;
   e) declaraţie tip de pierdere/furt/deteriorare – după caz – completată de titular;
   f) actul care atestă starea de sănătate, precum şi două fotografii color de dată recentă ale titularului (de dimensiunea 3x4cm/4×5 cm; conturul feţei trebuie să aibă înălţimea de minim 22 mm şi maxim 27 mm de la bărbie la creștet), din care una aplicată pe procura specială, iar a doua pe fişa deţinătorului permisului de conducere; trebuie să fie vizate de misiunea diplomatică;
   g) declaraţia pe propria răspundere a titularului, dată în faţa funcţionarului diplomatic, din care să rezulte că nu mai deţine un alt permis de conducere naţional, cu excepţia celui depus pentru preschimbare.”

   Sursa: http://www.prefecturabucuresti.ro/servicii-publice/279.html

   Pentru informaţii suplimentare, vă rog să apelaţi la autoritatea competentă pe raza căreia are soţul dvs. domiciliul/reşedinţa.

 23. Salut ,

  ma poti te rog ajuta cu doua informatii?
  in octombrie imi va expira permisul de conducere , as dori sa stiu daca pentru expirare permis trebuie sa platesc taxa permis conducere ? , deasemenea , pe fisa detinatorului permisului de conducere trebuie sa atasez eu poza in campul ” Loc pentru Fotografie ” ? sau aceasta va fi atasata de catre cei de la DRPCIV ?

  Multumesc ,
  O zi buna.

 24. Buna seara!

  Mi-am schimbat numele in urma unei casatorii si as vrea sa stiu daca trebuie sa-mi fac analizele medicale.
  Precizez ca permisul a fost eliberat in sept. 2009.

  Va rog sa-mi dati un raspuns!

  • Bună ziua,

   Fişa medicală este necesară doar la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă.

   Pentru eliberarea unui duplicat (cu aceeaşi valabilitate administrativă ca a celui înlocuit) nu este nevoie de fişa medicală.

 25. buna ziua.am si eu o problema trebuie sa imi schimb permisul de jumatate de an pt ca mi-am schimbat numele dar din mai multe motive chiar nu am putut merge sa il schimb,voi fi sanctionata in veun fel daca nu l-am schimbat pana acum?aa si permisul l-am luat in italia trebuie eventual sa il schimb acolo?multumesc anticipat

 26. am observat ca ati spus ca in caz de modificare al adresei de pe CI (m-am mutat din Constanta in Calarasi), nu mai este nevoie sa iti schimbi permisul. As dori sa stiu ce baza legala exista, asta in caz ca ma iau la rost agentii..Multumesc anticipat!

 27. Permisul meu expira pe data de 16.09.2013..pana-n data de 16 o sa ma duc sa-l schimb., cu acelasi nume si adresa……am categoria b…vreau sa stiu daca imi trebuie si fisa medicala…?!…multumesc..

 28. intrebarea pe care am pus- o eu am observat ca au pus-i si alte persoane….dar parerile sunt impartite….am intrebat la politie (post de politie local) si mi-a spus k fisa medicala trebuie doar la categoriile celelalte…pentru categoria b nu trebuie…aici poate imi veti da un raspuns corect……multumesc!

 29. multumesc anticipat. Permisul meu de conducere l-am obtinut in 1990 in armata cat.c.e. in 95 am plecat in Italia din 96 pana in 2000 am circulat cu acel permis in italia . in 2000 la un control al politiei Italiene permisu mia fost retinut motivul find ca aveam rezidenta de mai mult de 1 an in italia find obligat sa dau examen de permis din nou in Italia,la acel moment permisele Romanesti nu ereau recunoscute in u.e. avand permisul Italian nu prea ma interesat de cel Romanesc ,mea culpa, dar as vrea sa-l recuperez pe cel Romanesc cat. C,E profesionist in Italia am duar B . deci a cam expirat de vreo 12 ani .Mam interesat si nu mai figurez in databse, toti spun ca a fost anulat. e posibil sa fie anulat. multumesc anticipat ptr. raspuns

 30. Buna Ziua!o intrebare…mi se expira permisul la anul 2014….poza din permis cand am facut in 2004 eram mai slab…dupa 9 ani nu mai arat ca in poza m-am ingrasat…..pot face permisul acum ?daca da mai este cazul si fisa medicala?sau la anul in 2014.?mii de multumiri.

  • Bună ziua,

   Vă puteţi schimba permisul numai în cazurile enumerate în articol.

   Fişa medicală este necesară la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă. În celelalte cazuri vi se va elibera un duplicat cu aceeaşi valabilitate ca a permisului înlocuit (fişa medicală nu-i necesară).

 31. Buna ziua permisul meu expira pe 21 decembrie dar eu plec din tara si nu mai revin anul acesta.Pot sa imi schimb permisul acum?Si daca da trebuie sa fac analizele?Va multumesc

 32. Buna ziua,

  Permisul de conducere expira in 10.2014. Este permis de tip vechi. intrebarea este: este nevoie sa-l schimb daca mi-am schimbat atat domiciliul cat si numele? daca da, este nevoie si de fisa medicala?

  • Bună ziua,

   Permisul trebuie schimbat în cazul în care v-aţi schimbat numele.

   Fişa medicală este necesară doar la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă.

   Pentru eliberarea unui duplicat (cu aceeaşi valabilitate administrativă ca a celui înlocuit) nu este nevoie de fişa medicală.

 33. Buna ziua. Modificarile facute de Instituţia Prefectului Mun. Bucureşti, referitoare la cei care si-au schimbat starea civila, se refera doar la cei care nu au modificat si numele, nu? Adica, daca dupa divort am revenit la numele avut anterior, va trebui sa-mi schimb sau nu permisul?
  Multumesc!

 34. salut, mai am valabilitate la permis 1 an si sunt obligat din cauza serviciului sa-mi scot card tahograf care este valabil 5 ani. as vrea sa-mi schimb si permisul tot acum pt ca daca il schimb peste 1 an va trebui sa schimb si cardul tahograf ca nr permisului e rtecut pe el. crezi ca i-mi trebuie fisa medicala?????/ sau o sa-mi cshimbe permisu??????

 35. Salut. Te rog frumos sa ma ajuti si pe mine cu un raspuns. Sunt cetatean din R. Moldova am cetatenie romana, buletin si pasaport, acum vreau sa-mi schimb permisul de conducere.
  Neclaritatile mele sunt:
  – Unde ar trebui sa ma adresez, daca resedinta o am in Vatra Dornei…???
  – Care sunt autoritatile competente care se ocupa cu perschimbarea permiselor ?
  – In cit timp se elibereaza permisul perschimbat ?
  – Daca detin permis profesional (A, B, C, D, E) ar trebui sa dau careva examene?
  Merci tare mult pentru ajutor, bafta in tot ceea ce faci ….Sanate si numai bine…

 36. Buna ziua!
  Sunt cetateanca al R. Moldova, am domiciliul in Romania ( detin carte de identitate si pasaport ). Spuneti-mi va rog ce acte trebuie pentru preschimbarea permisului MD in RO?
  Ce adeverinta sau alte acte din R. Moldova am nevoie ???

  • Bună ziua,

   Vă rog să vă interesaţi de aceste aspecte procedurale la personalul autorităţii competente pe raza căreia aveţi domiciliul/reşedinţa.

   Veţi afla dacă vă mai trebuie ceva sau nu atunci când vă veţi prezenta acolo pentru a solicita eliberarea permisului.

 37. Va salut!
  Spuneti-mi va rog unde se completeaza declaratia pe proprie raspundere, in cazul pierderii actelor , in vederea eliberarii unui nou permis de conducere. Daca trebuie legalizata si daca DA unde scrie.
  Cu deosebita stima!

   • Multumesc!
    Exista totusi o exceptie de la LEGE. In ,,municipiul” calarasi esti trimis sa legalizezi declaratia pe proprie raspundere, la un notariat de unde baietii au comision, unde platesti 40 de lei(400.000 lei vechi) si pierzi si doua ore la coada.
    Inainte sa va adresez intrebarea ma interesasem deja la DRPCIV Bucuresti si deci stiam conditiile. Daca totusi nu aveam suficienti bani la mine faceam un drum de 140 de km, dus-intors si nici nu reuseam sa depun actele.In concluzie in resedinta ,,municipiu” totul este altfel decat in alte judete. Credeti ca am vreo sansa daca fac sesizare la institutia prefectului si la celelalte foruri competente?

  • Bună ziua,

   NU vi se poate elibera un permis cu o nouă valabilitate administrativă fără a avea fişa medicală.

   Permisul poate fi schimbat numai în cazurile enumerate în articol.

   În cazul schimbării permisului pentru pierdere / furt / deteriorare / schimbare de nume se eliberează un duplicat cu aceeaşi valabilitate ca a celui înlocuit.

 38. buna am avut permis romanesc pe care l-am preschimbat in italia avind acolo rezidenta am revenit in tara si vreau sa-l iau inapoi pe cel romanesc deoarece nu mai am rezidenta italiana pentru cit timp mi se poate elibera dovada si cit dureaza pina obtin permisul romanesc multumesc

 39. Buna ziua! As dori sa-mi spuneti daca se poate platii taxa la CEC in alt oras decat resedinta dar acelasi judet. Acelasi lucru pentru fisa medicala. Se poate face in alt oras dar acelasi judet cu resedinta?
  Multumesc.

 40. am citit mai sus ca, daca iti schimbi domiciliul nu e obligatoriu sa schimbi si adresa din permisul de conducere….daca deja am achitat taxa la cec, si am si completat cererea necesara pot preschimba buletinul? Multumesc anticipat!

 41. Buna,as dori sa stiu in cat timp se elibereaza permisul romanesc,in cazul in care a fost preschimbat din cel moldovenesc?
  Am deja 1 luna jumatate si nu am nici un rezultat pozitiv.
  Problema este ca nu locuiesc in Romania,si este dificil sa calatoresc saptamanal pentru a vedea daca mi-a iesit sau nu.Multumesc.

 42. E nevoie de poza pe fisa detinatorului permisului de conducere sau iti face acolo? Ca am vazut ca pe formular este loc pentru poza dar in lista cu actele necesare nu scrie…

 43. Buna ziua,
  Am inteles faptul ca permisul nou este eliberat de autoritatea competenta de pe raza domiciliului meu, insa dosarul il pot depune si in alt judet, urmand sa ridic noul permis din judetul meu?
  Multumesc

 44. Buna ziua,
  Am o intrebare in legatura cu shimbarea permisului dupa casatorie mai exact intrebarea mea este: se cer analizele medicale daca mi-am schimbat numele in urma casatoriei, si ce alte documente sunt necesare preschimabarii daca acesta inca nu a expirat?

  • Bună ziua,

   Aveţi nevoie de:

   • Fişa deţinătorului permisului;

   • Actul de identitate (original + copie);

   • Dovada plăţii contravalorii permisului;

   • Permisul a cărui preschimbare o solicitaţi;

   • Documentul care atestă schimbarea numelui (original + copie).

   Fişa medicală este necesară DOAR la eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă.

   În cazul dvs. vi se va elibera un duplicat, deci nu aveţi nevoie de fişă.

   Informaţiile acestea se regăsesc în articol.

   • Buna ziua,

    In cazul schimbarii domiciliului din jud. AG in jud.TR, trebuie sa schimb certificatul de inmatriculare si permisul de conducere ? Mentionez ca in continuare sunt proprietar in jud. Ag si pot sa fac cerere de resedinta in AG ,dar cu domiciliul stabil in jud. TR; in acest caz mai trebuie sa schimb actele? (permisul i-mi expira in 2014 decembrie si este de format mai vechi -(roz)

 45. Buna ziua,

  Inainte de toate doresc sa multumesc in avans, atat pentru informatia bine structurata, cat si pentru suportul oferit prin intermediul acestei pagini.

  Imi expira permisul pe 30 Oct. si vreau sa stiu daca in saptamana 23 – 30 (o saptamana inainte de expirare) ma pot duce sa mi-l schimb (practic continuarea valabilitatii, si schimbarea “modelului vechi” cu cel “nou” (european).
  Nu vreau sa astept pana dupa 30 Oct, deorece as circula cu permisul expirat.
  O saptamana inainte, mi se pare de bun simt si nu ar trebui sa intampin probleme, ce credeti ?

  Totodata, aveti idee ce valabilitate are fisa medicala ? o pot face zilele aceastea sa scap de-o grija, ca ulterior sa pot merge cu ea (diferenta de o saptamana poate) alaturi de celelalte documente necesare.

  Multumesc !

  • Bună ziua,

   Da, este mai bine să vă depuneţi cererea şi toate actele necesare înainte de expirarea valabilităţii permisului.

   Informaţii referitoare la fişa medicală puteţi obţine de la unitatea autorizată de asistenţă medicală la care veţi apela.

   Vă mulţumim şi noi că ne citiţi!

  • Cosmin, exact aceleasi intrebari le am si eu acum. Te rog frumos spune-ne cum ai rezolvat. Cat este valabila fisa medicala? Cu cat timp inainte de expirare se pot depune actele pentru noul permis?
   Multumesc, in rest am gasit informatii foarte utile aici!
   Elena

 46. Buna ziua,
  Ce sanctiune se aplica in cazul in care nu mi-am schimbat permisul in urma schimbarii numelui (in urma casatoriei) si am fost oprita de catre un agent de politie in trafic?
  Va multumesc!

 47. Buna ziua,
  Am schimbat numele mai este necesar schimbarea si a permisului??? Mentionez ca la prima steluta specifica cu bold ca NU…vreau sa fiu sigur de un raspuns si un link cu leagea ceva…multumesc

 48. Buna ziua,
  Am o intrebare , sotul meu este sofer profesionist si-a pierdut permisul de conducere , cu dovada data de politie poate circula in alte tari sau va trebui sa astepte pana se elibereaza duplicatul?

 49. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare, tocmai m-am casatorit si inca nu mi-a venit buletineul care l-am dat la schimbat si in locul caruia mi-a fost data o adeverinta, pot sa ma duc sa imi schimb permisul cu acea adeverinta sau trebuie sa astept sa imi vina buletinul si apoi sa fac si permisul? se poate face la urgente permisul? in cat timp vine daca eu sunt din valcea? se poate face ceva sa vina mai repede?
  Va multumesc anticipat!

 50. Buna ziua,Am dobindit permis de conducere categorile b,c,e ,in1997 dar ne avand 21 de ani categoria -e- nu a fost trecuta in permis ,intrebarea este daca se mai poate trece aceasta categorie in permis sau este nevoie sa dau din nou examen?

 51. Buna ziua. Daca mi-a fost furat permisul pot face acea cerere din alt Judet?(Am inteles ca deja a intrat in vigoare Ordonanta nr.123 din 2013. Dar sa-l si ridic acolo? Asta ca sa ma scutesc de acea procura speciala.

 52. Salut, pe drpciv.ro scrie ca trebuiesc si doua fotografii color atasate la cerere. Vad ca nu mentionezi nimic de asta la documente necesare. Sunt obligatorii?
  Iar fisa detinatorului de permis este altceva decat cererea tip?

 53. Buna ziua.
  In urma casatoriei sotia a preluat numele meu de familie in Iulie 2013.
  S-a mutat din satul ei in satul meu din acelasi judet. Buletinul este deja cu numele si domiciliul schimbat.
  Informatiile primite mai sus sunt suficiente pentru a schimba permisull de conducere.
  Trebuie schimbat talonul datorita schimbarii de nume si de domiciliu in acelasi Judet?
  Daca da ce acte si taxe sunt necesare?
  Trebuie schimbat fisa de inmatriculare a masinii sotieiei datorita schimbarii de nume si de domiciliu in acelasi Judet?
  Daca da ce acte si taxe sunt necesare?
  Multumesc anticipat.

 54. Buna ziua,deci sunt foarte cofuza nu mai inteleg nimic ori trebuie sa schimb permisul dupa casatorie ori nu??!!si daca da in legatura cu taxa …trebuie sa o platesc ca stiam ca o platesc numai cei care fac scoala sau cv de genu ???!!!Multumesc

  • Bună ziua,

   Permisul se schimbă doar dacă a expirat, a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau dacă titularul şi-a schimbat numele.

   Dacă în urma căsătoriei v-aţi schimbat numele, atunci trebuie să schimbaţi permisul.

   Contravaloarea permisului se plăteşte în toate situaţiile. Pentru informaţii mai detaliate vă puteţi adresa personalului unei autorităţi competente.

 55. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare. Permisul meu expira pe 20 decembrie. Vreau sa-mi fac un nou permis cu valabilitate noua. Stiu ca trebuie sa fac examenul medical. Intrebarea mea este daca pot sa-l schimb cu valabilitate noua de pe sa zicem 10 decembrie sau doar de pe 20? ca este aproape de sarbatori si nu as vrea sa am probleme cu programul. Analizele medicale pentru permis cate zile sunt valabile? Multumesc

  • Bună ziua,

   Da, puteţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate şi înainte de data expirării celui pe care-l aveţi.

   În legătură cu analizele, interesaţi-vă la unitatea medicală autorizată la care veţi apela.

 56. Salut,
  Schimbandu-mi adresa a trebuit sa imi schimb si permisul deoarece era de tip vechi si era trecuta adresa pe el, pe cele noi nu se mai trece adresa, am mers cu dosarul inclusiv fisa medicala si problema e ca nu stiu ce a bifat doamna pe formularul acela. Nemultumirea mea este ca am primit permisul cu valabilitatea de pe cel vechi ceea ce nu mi se pare corect, ce parerea ai?

 57. Salut,

  am o intrebare , mie imi expira permisul pe 20.11.2013 . intrebarea este : trebuie sa merg sa il schimb pana pe maxim 20 ? sau se poate si de exemplu pe 25 ?

 58. buna ziua! am luat permisul akum 2 luni,st incepator…si mi-am schimbat numele in urma casatorie…ce acte imi sunt necesare pt schimbarea permisului? mai trebuie sa fac fisa medicala?

 59. Buna ziua ,
  In acest moment sunt plecat in strainatate si o sa revin in tara undeva pe 20 decembrie. Problema e ca permisul imi expira pe 12 decembrie. As vrea totusi sa revin cu masina si m-am gandit la urmatorul scenariu :
  Sa fac vizita medicala aici undeva la o clinica avizata si sa trimit parintilor toate actele necesare plus procura speciala eliberata de consulatul Romaniei. In acest mod ma gandesc ca pot beneficia de adeverinta de 15 zile si pot sa ma intorc cu masina acasa.
  dupa parerea dumneavoastra este valida incercarea mea ?
  Multumesc anticipat

 60. salut
  detin un permis de conducere cu valabilitatea pana in februarie 2015 si eu sunt plecat in strainatate si as vrea sa stiu daca il pot schimba inainte de a expira deoarece eu nu pot veni in tara cand va expira..de exemplu plec la anu in mai in tara sa il schimb mai trebuie facuta fisa medicala ?si daca as putea sa il schimb imi da noul permis cu valabilitate de 5 ani sau 10?
  ca e si profesionist..multumesc

  • Salut,

   Dacă te afli temporar în străinătate, cererea pentru eliberarea unui noi permis poate fi depusă prin mandatar (împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine).

   Fişa medicală este obligatorie pentru permisele cu o nouă valabilitate administrativă.

   Pentru aspectele procedurale ce nu ţin strict de legi, adresează-te direct personalului unei autorităţi competente.

 61. buna ziua,

  Se vorbeste intens despre situatia celor plecati in strainatate care pot sa isi schimbe permisul in cazul in care acesta expira pe durata sederii lor in afara granitelor Romaniei. Din toate posturile inteleg ca e nevoie de fisa medicala. Intrebarile mele sunt :
  – Este fisa medicala eliberata de autoritatile straine recunoscuta si in Romania ?
  – Conteaza daca detin sau nu permis de rezidenta temporar ? Dar daca am permis de rezidenta permanenta ?

  De asemeni daca se poate sa imi spuneti cum procedez in cazul in care reusesc sa depun dosarul complet pentru permis . Exista posibilitatea sa cer livrarea noului permis la ambasada sau consulat ?

  Va multumesc anticipat

  • Bună ziua,

   Referitor la schimbarea certificatului de înmatriculare, în OUG nr. 195/2002 (art. 18) este precizat că:

   “În cazul pierderii, furtului, schimbării numelui ori deteriorării certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat să solicite autorităţii competente eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau de înregistrare, în condiţiile stabilite de autoritatea competentă, în termen de 30 de zile de la data declarării pierderii sau furtului, de la data schimbării numelui ori de la data constatării deteriorării, după caz.”

 62. buna
  daca permisul sotiei expira in 5 februarie
  ea a schimbat si numele in urma casatoriei
  pot sa depun acum un dosar direct pentru schimbare nume si prelungire valabilitate?
  multumesc

 63. Buna, am permis italian iar in iulie m-am casatorit pana acum Nu am reusit sa il schimb voi primi penalizare? Ce acte imi treBuie sa il prescchimb in romanesc Si cu Numele dupa sot va multumesc

 64. Buna seara,
  Am si eu o intrebare: Sotu meu trebuie sa schimbe permisu si vreau sa stiu daca trebuie sa faca fisa medicala?
  Permisul ii expira 04.2014 este roz. Este sofer profesionist iar cei de la ARR i-au spus ca trebuie sa schimbe permisu, daca nu la anu ar fi trebuit sa schimbe si atestatele cand isi va schimba permisu.
  Astept raspuns,
  Multumesc

 65. Salut,in legatura cu taxa de permis (68 lei) aceasta este valabila daca a fost platita in alt oras decat in cel in care urmeaza sa sustin examenul?Tin sa precizez ca mi-am schimbat si buletinul…

 66. Citesc astazi in Gandul cum cresc amenzile de la 1 ianuarie,si gasesc ca neschimbarea permisului o data cu schimbarea domiciliului(situatie in care ma aflu) atrage dupa sine amenda de 6-8 puncte .Mai e in vigoare ordonanta 195/2002 avand in vedere schimbarea codului rutier foarte des in ultimii 12 ani?In concluzie merg sa-mi schimb permisul ,sau il las asa?

 67. buna eu am permis de conducere luat in italia si lam pierdut si nu mai pot merge in italia pentru niste probleme, dar mia ramas tahograful aveam cat A.B.C.daca lam pierdut se poate scoate permis romanesc cu declaratia de la politie ???

 68. Salut eu am permis din Irlanda si mar interesa sa il schimb pentru un permis roman pentru mai multe motive. Ce acte am nevoie si sar putea schimba prin intermediul unei alte persoane sau trebuie sa fiu eu prezent. Multumesc

 69. Buna ziua ! As avea o intrebare daca se poate…in cazul in care cartea de identitate mi-a expirat si mi-am schimbat adresa pe noua C.I. trebuie sa schimb si permisul auto ca sa coincida cu noua adresa ? P.S. am vazut o fraza marcata cu * “ Permisul auto nu se mai schimbă în cazul schimbării adresei“ As vrea sa stiu 100% daca ma puteti ajuta va rog ca sa nu ma trezesc la un control de acte cu un “premiu“ …Mersi frumos !

 70. Buna.Tatalui meu i-a expirat carnetul de soferi acum ceva ani,nu si l-a reinoit deoarece nu a mai condus,acum ar vrea sa il schimbe,dar nu mai gaseste permisul expirat.Ce e de facut ?(el e plecat din tara si m-a rugat pe mine sa ma interesez unpic)

 71. Buna…eu am permisul din 2008 valabil pana in 2018, insa vreau sa-l schimb deoarece este modelul vechi(cel cu roz)..am inteles ca nu am nevoie de fisa medicala. Intrebarea mea este:daca eu o sa-l schimb acum…V-a avea aceeasi valabilitate pana in 2018? V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati putea raspunde la intrebare.

 72. Buna ziua! Vin si eu cu o intrebare legata tot de permis pentru ca am sunat peste tot si nu a reusit nimeni sa ma lamureasca. Poate a mai trecut cineva de pe aici prin aceeasi situatie.
  Acum cateva zile mi-au fost furate actele sau le-am pierdut. Certificat nou am reusit sa obtin azi,urmeaza sa merg pentru buletin nou. Intrebarea mea ar fi: la solicitarea duplicatului permisului ma pot duce cu buletinul nou, dar in care mi-am schimbat numele de familie in urma casatoriei? Sau merge sa obtin cumva o dovada cu certificatul de nastere si casatorie?
  In buletinul si permisul anterior nu am apucat sa le schimb.
  Multumesc mult!

 73. Bună, am o intrebare, ajutati-ma…sunt in italia si mi.a fost furate actele, pt permis pot sa fac procura si sa il scoata mama acasa sau mi.l reda aici??de ce acteam nevoie?cum se facecsa il refac in cel mai sscurttimp? Mulțumesc

 74. Salut

  am inteles ca acum se poate si prin curier si pe mail sa trimiti actele, doar ca pe mail trebuie sa mergi si sa le depui in original….este adevarat?

  pe mine ma ineresa mai mult prin curier, ca sa nu mai merg acolo sa le depun…. si sa primesc permisul acasa, imi expira in martie

  Multumesc

 75. Buna!
  Am schimbat buletinul, si as vrea sa schimb si permisul auto. Vizata medicala am inteles ca nu este obligatori daca permisul expira in 2015. Taxa ramane tot de 68 lei? Multumesc!

  • Bună,

   Din moment ce vei opta pentru un duplicat, NU ai nevoie de fişa medicală. Însă duplicatul va avea aceeaşi valabilitate pe care o are permisul original.

   Nu uita că eliberarea unui duplicat se solicită:
   – când permisul a fost pierdut;
   – când permisul a fost furat;
   – când permisul s-a deteriorat;
   – dacă titularul permisului şi-a schimbat numele.

   Dovada plăţii contravalorii permisului este tot 68 de lei.

 76. Buna ziua,

  Sotia mea nu si-a schimbat permisul de conducere dupa casatorie, adica din 2008. Buletinul este cu domiciliul in Iasi, iar permisul pe judetul Vaslui.

  1. In ce judet trebuie sa merg pentru modificarea permisului?
  2. Trebuie platita amenda?

  Va multumesc

  • Bună ziua,

   Permisul NU se mai schimbă în cazul schimbării adresei de domiciliu sau a stării civile.

   Însă trebuie schimbat dacă soţia dvs. şi-a schimbat numele în urma căsătoriei.

   În orice caz, pentru a solicita schimbarea unui permis puteţi apela la orice serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

 77. Buna ziua,
  Permisul meu expira in martie 2014 si voi merge in Pipera, pentru a-mi fi eliberat unul cu o noua valabilitate. Am nevoie de fisa medicala? daca da clinica SC SANIMED COMEX SRL face parte din unitatile autorizate?
  Multumesc,
  Adriana

 78. Sunt sofer profesionist categ. D, am permis eliberat in 2007.(cel roz) in februarie imi expira atestatul pt. tramsport persoane. in comunitatea europeana, nr. permisului este scris si pe atestat.,daca ele nu coincid este o problema, pt. asta pot schimba permisul? ca sa le am pe toate valabile5 ani, Permisul mai este valabil pana in 2017.

 79. Daca sotia a luat numele meu in urma casatoriei trebuie sa schimbe si talonu asigurarea si cartea masini care este pe numele ei .buletinul si permisul la schimbat

 80. Buna ziua.Va rog din suflet sa ma ajutati:conform unei decizii de la curtea de conturi trebuie sa recuperez niste bani:
  * de la un fost angajat al scolii,trebuie sa recuperez o suma de bani,conform legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 ( * actualizata * ), functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice.CUM TREBUIE SA PROCEDEZ? MODELE DE DISPOZITII,DE PROCEDURI…

  * de la soferul microbuzului intrucat scoala a platit o amenda la CNADRsi trebuie recuperata o suma de bani.
  * de la angajati ai primarie,care au fost platiti si de scoala si de primarie pentru aceleasi servicii facute in acelasi timp?

  AM NEVOIE DE UN RASPUNS URGENT!VA MULTUMESC!

 81. ma scuzati revin cu o intrebare c-am cat ar fi costul total stiuca trebuie platita o taxa de 68 ron si acea fisa sau adeverinta medicala care e costul ei mai sunt si alte cheltuieli ?

 82. buna ziua,as dori o informatie.Deci fata mea are un permis(a lucrat in nigeria unde a luat permisul dupa o perioada de scolarizare)dar care intrucit a plecat imediat in o alta tara …ia expirat permisul in anul 2011 se poate schimba acest permis cu unul romanesc?reamintesc ca Nigeria este tara participanta la conventia de la viena…astept raspuns pe adresa de mail marius65_ct@yahoo.com.sper sa nu fie greu sa trimiteti raspunsul ,va multumesc anticipat

 83. Buna ziua,

  In urma casatoriei, mi-am schimbat numele si adresa de domiciliu (acum un an). Permisul de conducere espira in august 2014.
  Doresc sa stiu daca este necesar sa-l modific (nu circul cu masina), si nici nu vreau sa-l schimb acum si din nou in august.

  Se dau sanctiuni pentru neschimbarea permisului dupa modificarea numelui/adresei?

  Multumesc,

 84. Buna ziua,

  Aveti o rectificare care ma induce in eroare: “* Permisul auto nu se mai schimbă în cazul schimbării adresei sau stării civile.”
  Sa inteleg ca in urma casatoriei(schimbare stare civila) si preluarii numelui sotului, nu trebuie schimbat Permisul ?
  Ce se intampla daca buletinul este deja pe numele nou..? Nu pot avea doua acte pe nume diferite..
  Multumesc!

  • Bună ziua,

   Permisul trebuie schimbat doar dacă vă schimbaţi numele, nu şi dacă vă schimbaţi starea civilă. Pentru că nu întotdeauna se schimbă numele în urma schimbării stării civile.

   Deci, da, trebuie să vă schimbaţi permisul, însă doar pentru că acum aveţi alt nume.

 85. La expirarea carnetului trebuie efectuat si examenul psihoologic?
  Iar daca merg in aceeasi localitate pentru noul carnet mai trebuiesc fotografii sau mi le fac pe loc?

  Multumesc pentru informatii

 86. Buna ziua,
  Am permisul expirat de anul trecut. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele intrebari:
  -taxa de 68 ron a fost platita anul trecut la o filiala CEC dar nu din Bucuresti unde am domiciliul. Mai este valabila daca am chitanta?
  -poza se face direct la politie sau este necesar sa fie deja la dosar?
  -pentru sectorul 1 care este institutia care se ocupa exact de aceste doc.?
  Multumesc

 87. Buna ziua, am o problema: o ruda de nationalitate germana a plecat in germania, definitiv, insa are dubla cetatenie, romana si germana. Permisul l-a obtinut in Bucuresti in urma cu 20 ani. Evident ca este expirat, dar vrea sa stie cum poate obtine altul in Bucuresti sau Germania? Trebuie sa vina personal sau prin procura poate obtine altul? Sau il poate obtine in Germania, insa nu vrea sa mai faca scoala de conducere inca o data.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  Ana-Maria

  • Bună ziua,

   Potrivit. art. 2, alin (2) din OMAI nr. 123/2013, în cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea privind eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

   Deci, dacă nu are domiciliul sau reşedinţa în România, nu poate solicita eliberarea unui permis nou în România. Trebuie să o facă în Germania.

   Să se intereseze în Germania la o autoritate competentă şi sigur va afla informaţiile de care are nevoie.

 88. Buna ziua…eu locuiesc in italia si am permisul de conducere romanesc din 2005, ieri am fost oprit de polizia locala si mi sa spus ca ar trebuie sa schimb permisul vechi cu unul nou european ca cica sau schimbat permisele in romania(chiar daca permisul meu expira in 2015).ce ar trebui sa fac?

  • Bună ziua,

   Potrivit art. 4 alin (2) din Ordinul MAI nr. 123/2013, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile (care atestă depunerea actelor) până la eliberarea noului permis.

   Deci, în acel interval de 15 zile vi se va elibera.

   Cel mai bine este să întrebaţi în momentul în care vă depuneţi cererea.

 89. Tocmai am terminat de efectuat fisa medica si am primit Stampila finala pe ea , doar ca , in josul pagini mai este o rubrica cu Testare Psilogica . Intrebarea e daca mai trebe sa merg la testul psihologic sau pot sa depun actele si asa? , precizez ca schimb permisul din cauza ca expira luna viitoare . Sunt sofer profesionist ABCE. Din cate am auzit acel test psihologic nu este necesar. Multumesc !!!

 90. am permis de conducere din anul 1990,dar intrucat sotul meu avea permis,nu am avut nevoie de el,practic nu am condus decat de cateva ori,la inceput.Acum am divortat si as dori sa imi cumpar o masina si sa sofez,permisul meu mai e valabi,ce pasi trebuie sa parcurg sa pot fi in cadrul legii?
  trebuie sa dau din nou examen?

 91. am doua proprietati , cartea de identitatea de identitate am schimbat o pe adresa noului domiciliu. Este necesar sa schimb si talonul de inmatriculare sa aiba aceeasi adresa ca si cartea de identitate ?.Trebuie schimbat si permisul ? mentionez ca se expira in noiembrie si trebuie oricum schimbat.talonul si permisul sunt tip vechi in care sunt inscrise adresele de domiciliu. Multumesc

 92. Buna seara! Am o intrebare legata de retinerea permisul…Ieri m-a oprit un politist si mi-a retinut permisul de conducere deoarece nu corepunde adresa din CI cu cea de pe permis, vreau sa precizez ca buletinul a fost eliberat pe data de 24 februarie 2014…as dori sa stiu daca mi l-a luar corect si daca pot sa imi fac permis nou in baza dovezii date de politist pe 15 zile? Se retine cumva pe o anunta perioada permisul pentru aceasta fapta? va multumesc

 93. buna ziua.am si eu o intrebare:eu sunt moldoveanca ….si vreau sa ma casatoresc cu prietenul meu care este roman.eu am buletin si permis italian.as dori sa stiu dupa ce ne casatorim eu as putea sami schimb permisul de conducere italian in romanesc???cit dureaza???va multumesc anticipat…..

 94. Buna ziua, locuiesc in strainatate, am insa buletin valabil si in Romania. Mi-a expirat permisul auto si as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a trimite o procura pentru reinnoirea carnetului, sau este necesar sa vin in Romania pentru a face demersurile (este vorba despre examenul medical, bineinteles).
  Multumesc

  • Bună ziua,

   Potrivit art. 2 alin. (2) din Ordinul nr. 123/2013, în cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea de preschimbare poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila.

   Dacă aveţi domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală în ţara în care sunteţi acum, atunci puteţi solicita doar acolo preschimbarea permisului.

 95. vreau o informatie si un ajutor..mi-am schimbat domiciliu pe buletin in timisoara,permisul este pe caras…ce trebuie sa fac .ce acte imi trebuie..si daca stie cineva daca am probleme la vama..daca pot conduce masina mea care si ea are acelas domiciliu cu cea din permis..am schimbat domiciliu mutandu-ma in timisoara prin cumpararea imobilului. va mutumesc

 96. Buna ziua am si eu o intrebare eu am avut permis de conducere din italia si leam perdut in romania ce sa fac sa-mi fac altul ce documente imi trebuie eu sunt in romania si nu mai plec in italia daca puteti sa ma ajutati multumesc.

  • Bună ziua,

   Potrivit art. 3 alin (5) din Ordinul nr. 163/2011, permisele auto (eliberate de autorităţile statelor membre) care au fost pierdute/furate pe teritoriul României se preschimbă pe baza informaţiilor pe care serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor căruia i se solicită preschimbarea permisului pierdut/furat le deţine cu privire la deţinător şi permisul auto sau, în lipsa acestor informaţii, pe baza unei atestări primite de la autorităţile competente din statul membru care a eliberat permisul iniţial.

   Puteţi solicita preschimbarea permisului la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială aveţi domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală.

   Actele necesare sunt precizate în acest articol: https://legestart.ro/cum-iti-poti-preschimba-permisul-auto-strain-cu-unul-romanesc/ .

 97. buna ziua.locuiesc in spania.am permis de conducere romanesc .am divortat si mi-am schimbat numele in urma divortului.este posibil schimbarea permisului de conducere prin procura intocmita la consulat?permisul meu mai are valabilitate inca 4 ani.in cazul meu am nevoie de certificat medical?

 98. va rog sa imi spuneti sau unde sa ma interesez ce unitate autorizata pt toate analizele este deschisa si sambata sau poate face si sambata
  din cauza porgramului nu pot ajunge in timpul saptamanii
  sau unde sa ma interesez
  multumesc

 99. Am si eu o intrebare, eu am tot dosarul pentru schimbarea permisului facut din 26.9.2013.
  Doresc sa-l schimb deoarece e deteriorat..

  Intrebarea mea este daca acele acte expira ,si daca da…cand?
  As vrea sa merg zilele astea sa merg sa il schimb pentru ca tot am amanat.

  Multumesc

 100. mi-a fost furat permisul de conducere,in belgia unde locuiesc de 2 ani.am facut plangere la politie aici,imediat dupa furt,am mers la ambasada romaniei,sa vad ce acte=mi sunt necesare..printre altele trebuie sa stiu data exacta a emiterii..si cum nu stiam ziua,am rugat pe cumnatul meu din galati sa mearga la unitatea emitenta din galati,de care apartin..sa o afle. i-a spus ca nu se poate decat cu procura..si ca…chiar daca voi trimite toate actele necesare..nu se poate elibera un permis prin procura..ci doar personal.eu stiu ca prin legea din 6 aug 2013..se poate elibera duplicatul prin procura.de ce galatiul refuza sa-mi elibereze acest duplicat? dati-mi va rog legea ca s-o scanez si sa le-o trimit.

 101. Buna ziua,

  Mi-a expirat permisul, am CI de Dambovita si permisul la fel, ma intereseaza daca il pot schimba in Bucuresti( locuiesc aici, dar fara viza de flotant).

  • Bună ziua,

   Potrivit art. 2 alin (1) din OMAI nr. 123/2013, cererea privind eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului se poate depune la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

   Totodată, potrivit art. 6 alin. (1) din acelaşi act normativ, permisul auto se livrează la adresa indicată de titular sau se ridică de la serviciul public comunitar indicat în cerere.

 102. buna ziua
  daca permisul a expirat pe data de 06.04.2014 si am toate actele de depunere si ma duc azi sa le depun mai trebuie sa platesc ceva in afara de taxa de cec???

 103. Buna ziua. Cu cat timp inainte de a expira permisul de conducere se depune dosarul de reinnoire si unde se depun actele: politia municipala sau judeteana? Multumesc

  • Bună ziua,

   Nu există o perioadă anume. Solicitarea se poate face înainte sau după expirarea permisului, iar cererea şi actele necesare se pot depune la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

 104. Va salut,
  (5 ) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale prevazute la art. 22., …
  intrebarea este :
  nu poti preschimba un permis cu o noua valabilitate decat in data in care expira cel vechi?
  Daca depun documentele si FISA MEDICALA cand vechiul permis mai are 1 an de valabilitate , nu poate fi obtinut 1 PERMIS CU O 9 VALABILITATE?

 105. Va multumesc!
  De acest ordin nu stiam!
  Cred ca acest ordin ar fi trebuit mediatizat, pentru ca legea 203 e “varza”.
  Imi cer scuze de deranj, am vazut ca l-ati mentionat de cateva ori in raspunsuri, dar nu
  l-am citit pana cand nu mi-ati scris si mie.

 106. Buna ziua,
  Va rog sa ma informati cum trebuie sa procedeze fiul meu care lucreaza in prezent in Londra si ii expira permisul auto (luat acum 10 ani in Romania) peste o luna.
  Nu poate veni in tara si are nevoie de permis pentru lunile de vara.
  Multumesc

  • Bună ziua,

   Dacă are domiciliul / rezidenţa normală în Anglia, atunci în Anglia trebuie să solicite preschimbarea permisului.

   Dacă are domiciului / rezidenţa normală în România, atunci solicitarea de preschimbare se poate face în România, prin mandatar (împuternicit cu procură specială).

 107. Am un permis eliberat in romania valabil pana in 2017 retinut in germania in 19 .01 2014 pentru alcool nu a fost trimis din germania autoritatilor romane pana in acest moment au trecut trei luni cat prevede legea in romania pt retinere ce pot sa fac sa intru in posesia lui macar duplicat

 108. buna ziua as dori sa va intreb cum trebuie sa fac pt ami schimba permisul auto deoarece am divortat si miam reluat numele dinaintea casatoriei?o sa am nevoie si de fisa medicala noua?permisul nu imi expira ci doar e schimbarea de nume.Va multumesc

 109. Buna ziua,va rog sa ma informati si pe mine cu privire la carnetul de sofer.Valabilitatea carnetului meu este pina in septembrie 2014 eu sunt in RO. pina in 7 iunie dupa care voi pleca in Brazilia locul unde m-am stabilit.Va rog sa imi spune-ti ce pot face sa imi iau carnetul mai repede adica pina in data respectiva.Multumesc anticipat.

  • Bună ziua,

   Puteţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate şi înainte de expirare.

   Dar, dacă vă stabiliţi definitiv în Brazilia, oricum va trebui să vă preschimbaţi acolo permisul după o anumită perioadă.

 110. buna. sunt sofer profesionist mi-am schimbat domiciliu va rog sa imi spuneti daca trebuie sa imi schimp permisu cardu si atestatele. va multumesc

 111. Salut. Cat timp este valabila Fisa medicala? mie imi expira permisul pe 7 iulie si vreau sa stiu pana cand pot, inainte, sa merg la unitatea sanitara, astfel incat fisa sa fie valabila. e perioada de concedii atunci. La fel, cu cata vreme inainte pot sa platesc taxele?multumesc

  • Salut,

   Analizele trebuie făcute atunci când ai nevoie de ele. Nu ştiu să fie vreun termen de valabilitate, dar poţi întreba atunci când ţi se va întocmi fişa medicală.

   Poţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate şi ÎNAINTE de expirarea celui pe care-l ai.

 112. Buna ziua!
  Am o intrebare in legatura cu permisul sotiei care a expirat anul trecut.Locuim in Spania si am vrea sa stim cum trebuie sa procedam pentru obtinerea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate.Va multumim!

 113. Buna ziua,

  In cazul modificarii adresei de domiciliu din CI am inteles ca nu mai trebuie schimbat permisul
  Dar nu am inteles foarte bine daca este necesara si schimbarea actelor masinii.

  Multumesc!

  • Bună ziua,

   Aţi înţeles bine. Permisul nu se schimbă.

   Certificatul de înmatriculare trebuie schimbat. Iar de alte acte puteţi întreba la un serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare.

 114. Am sunat la DGT(Directia Generala de Trafic) si mi s-a spus ca nu se poate preschimba permisul daca este expirat.Trebuie mers in tara si schimbat.Mentionez inca odata ca sotia are permisul expirat de anul trecut.Ce putem face in cazul acesta?In ce conditii se poate intra in posesia unui permis cu o noua valabilitate?Va multumesc!

 115. buna ziua am permis pe jud salaj si este valabil pana in octombrie m-am casatorit in maramures si buletinu e de mm si mi sa spus ca trebuie sa il schimb permisu pe mm este adevarat si vreau sa stiu daca imi trebuie fisa medicala

  • Bună ziua,

   Permisul NU se schimbă la schimbarea domiciliului.

   Însă dacă v-aţi schimbat numele în urma căsătoriei, TREBUIE să vă schimbaţi permisul.

   Având în vedere că nu mai e mult până la expirarea permisului, cel mai bine este să solicitaţi eliberarea unui permis cu o valabilitate nouă. Caz în care fişa medicală este OBLIGATORIE.

   • vreau sa va mai intreb ceva mi-a fost retinut permisu pt neacordare de trecere la pieton mi sa trimis la zalau ca am avut permisu de zalau am fost sa il ridic si pol mi-a spus ca e in zalau intradevar a fost acolo dar nu vrea sa mil dea si mi s-a dat dovada de conducere pt schimbare de judet scrie pe ea si a spus ca trebuie sa vin la baia mare sa intreb peste numai 2 sapt cand ajunge si au spus ca nu o sa mi-l dea trebuie sa tot depun actele pt schimbare permis vreau sa stiu de ce sunt toate astea pt ca se apropie expirarea in anul acesta de aceea sunt obligata ca nu int de ce

 116. Buna ziua, mi-am schimbat domiciliul, implicit si cartea de identitate. Intrebarea mea daca trebuie schimbat si talonul masinii pe adresa noua? Din cate am inteles permisul auto nu trebuiedomiciliu in cazul schimbarii adresei de domiciliu din CI. Rog sa-mi confirmati. Multumesc anticipat.

 117. Buna ziua,

  Am o intrebare legata de schimbarea permisului auto dupa ce acesta a expirat: in cazul meu, permisul a expirat in 2012 si nu l-am schimbat pana acum pentru ca nu am avut nevoie de el. Intrebarea mea este daca la reinnoirea lui este necesara si repetarea examenului auto.Va intreb pentru ca in Italia,daca permisul a expirat de mai mult de 2 ani,este necesara repetarea examenului,ceea ce personal mi se pare o prostie…Exista asa ceva si la noi?Permisul este facut In Romania.

  Va multumesc anticipat!

 118. buna ziua as aveea o intrebare privind preschimbarea permisului auto care expira in feb 2015, pot sa solicit un nou permis in iulie 2014 si cam cat ar fi timpul necesar de asteptare pt primirea noului permis

  • Bună ziua,

   Puteţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate şi înainte de expirarea valabilităţii actualului permis.

   Puteţi solicita eliberarea unui duplicat dacă permisul a fost pierdut, furat, dacă s-a deteriorat sau dacă v-aţi schimbat numele.

   Timpul de eliberare îl veţi afla după ce veţi depune cererea şi actele necesare.

 119. buna ziua,detin permis valabil spaniol dar am revenit in romania.dupa casatorie mi.am schimbat numele.ce trebuie sa fac ca sa imi prechimb carnetul,multumesc

 120. Buna!

  Daca imi expira permisul pe 30 septembrie 2014 , pot sa -l schimb anticipat in iulie 2014 ??( vreau sa-l schimb cu un permis cu o noua valabilitate ).

  Multumesc

 121. Buna!

  Am observat ca pe tipizatul cerere pt eliberarea unui nou permis este un spatiu pt poza. Este nevoie si de poze pt schimbarea permisului auto ?Daca da, de cate ? Mentionez ca buletinul si permisul meu sunt eliberate de Politia Bacau, iar eu doresc sa mi schim permisul in Bucuresti?

  Multumesc anticipat

  • Bună ziua,

   Fişa medicală este dovada faptului că au fost efectuate examinările medicale necesare deţinerii unui permis auto.

   Nu, nu e bine la medicul de familie.

   Examinările medicale necesare pentru permisul auto se fac DOAR în unităţile medicale AUTORIZATE în acest sens.

 122. Am buletin cu adresa diferita de cea prezenta pe permisul de conducere.
  Trebuie sa schimb permisul?
  Daca da unde ma prezint si de ce acte am nevoie?
  Multumesc

 123. Buna! Am o nelamurire! Am încheiat divortul si as vrea sa știu dacă trebuie sa imi schimb permisul si actele mașinii(masina fiind pe numele de căsătorie si eu revin la numele părinților). Multumesc anticipat!

 124. Buna,

  Plec din tara cu scopul stabilirii in Marea Britanie.
  Carnetul de conducere imi este valabil pana in 2016 insa de curand adresa de pe cartea de identitate nu mai figureaza cu adresa de pe carnetul de conducere.
  Asadar, intentionez sa-l folosesc in UK pana la data expirarii.
  Trebuie sa-mi schimb carnetul in acest caz?

 125. buna seara
  va rog sa ma ajutati cu o informatie: am depus actele in luna februarie 2014 pentru preschimbarea permisului de conducere eliberat in italia ca urmare a expirarii in 2009a celui romanesc! permisul italian expira luna viitoare august 28! din februarie in fiecare luna am fost la politie pentru a-mi lua adeverinta de circulatie! cei dela politie mi-au aratat ca au facut doua adrese una in februarie si una in mai 2014 catre consulatul italian della bucuresti pentru obtinerea documentului de autentificare a permisului italian….dar nu sa primit nici un raspuns! mi sa sugerat sa apelez la o cunostinta in italia pentru a obtine acest documen…dar nu am reusit sa fac nimic! sa merg in italia pentru a cere acest document nu cred ca este normal….mai ales ca trebuie cerut in mod oficial si nu oricum! ultima oara mi sa spus sa sun la ambasada italiei la bucuresti…..dar la numerele gasite pe internet nu raspunde nimeni! va rog frumos ajutati-ma! valabilitatea permisului scade in august ….dupa care nu voi mai putea circula cu masina…ceea ce va fi un lucru desastruos in familie…mai ales ca numai eu detin permis de conducere iar mama mea este grav bolnava! va multumesc

 126. Salutare

  Se poate schimba permisul de conducere in alta localitate decat cea de domiciliu?

  Mai exact eu am domiciliul in Ploiesti dar stau in bucuresti temporar, nu am viza de flotant sau ceva de gen si as vrea sa-mi schimb permisul aici in bucuresti oare se poate sa depun actele si sa obtin permisul aici?

  Permisul a expirat in 2009 il am fizic nu este deteriorat sau pierdut, tocmai ce am facut si fisa medicala ieri, ar mai trebuii taxa aia de 68 Ron s-o platesc si sa fac 2 poze tip aoi sa completez o fisa tip a detinatorului de permis sau ceva de gen si gata insa unde sa depun dosarul si de unde voi ridica noul permis este un mister; poate ma lamuriti voi?

  Multumesc
  Mihai

 127. Mercic tare Alexandru

  In sfarsit un raspuns complet; in cazul asta voi merge aici cu toate cele de trebuinta iar permisul il voi ridica cand este gata din acelas loc

  http://www.prefecturabucuresti.ro/?d=serviciu_permise&sub=permis_de_conducere

  Alte sfaturi si sugestii sau mai exact mai sunt si alte servicii de”serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor” in bucuresti in afara de asta indicat prin link mai sus?

  BR
  Mihai

 128. Buna ziua,
  sunt nevoita sa-mi preschimb anticipat permisul de conducere (are valabilitate pana in februarie 2015), motivul fiind ca nu mai locuiesc in Romania si as putea rezolva in august o data cu venirea mea in vacanta. Ce documente sunt necesare daca se preschimba inainte de termenul de expirare si cat timp dureaza pana la eliberare ? Daca la data eliberarii nu sunt in tara,se poate transmite prin posta la adresa din tara unde locuiesc?
  Multumesc,
  Mihaela

 129. Buna ziua!.Mi-a expirat permisul pe 22.07.2014.Am domiciliul in Botosani,dar locuiesc in Bucuresti.Il pot schimba aici?Mentionez ca locuiesc cu chirie,cu contract de inchiriere,viza de flotant.

 130. Buna ziua,

  Am permisul eliberat in Arges si expira pe 24.08.2014.
  Intre timp mi am schimbat numele si domiciliul (Bucuresti). Va rog sa imi spuneti daca merg cu fisa medicala se modifica si valabilitatea acestuia, inclusiv numele si adresa?
  Tin sa mentionez ca numele si domiciliul le am schimbat in urma cu un an, dar necirculand nu am mers pentru actualizarea acestora pe permisul auto.

  Multumesc,

  • Bună ziua,

   Vă duceţi şi solicitaţi (la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor) eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate (pentru care fişa medicală este obligatorie).

 131. Buna,
  Am obtinut permisul de conducere in 2007, iar in 2008 mi-am schimbat numele si domiciliul insa nu am schimbat permisul cu noile date pentru ca ne avand la data respectiva masina nu aveam nevoie de el. Cu trecerea anilor am tot amanat sa schimb permisul din diferite motive. Insa acum voi avea nevoie de el si e imperativ sa il schimb. Intrebarea mea este daca va trebui sa platesc pe langa taxele de preschimbare si analize medicale si o alta suma ca amenda pentru intarzierea preschimbarii, recunosc e o intarziere rusinos de mare.
  Multumesc.

 132. Buna ziua,

  Adresa de pe talonul masinii nu figureaza cu adresa de pe buletin. Buletinul a fost schimbat de curand pe Bucuresti.
  Doresc sa ies cu masina din tara in curand.
  Este nevoie sa schimb adresa de pe talon a.i. sa fie aceeasi cu cea din buletin?

  Multumesc pentru ajutor

 133. Salut! Sunt cetatean al R.Moldova si detin permis de conducere romanesc obtinut in timpul studiilor in Romania. Intrebarea este: cum pot obtine o confirmare?

 134. Buna,
  Permisul meu expira in decembrie 2014 dar este oarecum si deterioarat. In acest caz se poate schimba permisul cu valabilitate noua (impreuna cu fisa medicala) sau sa astept pana in decembrie?

  Domiciliul stabil il am in Satu Mare, dar traiesc in Cluj. Unde pot depune actele si unde pot ridica permisul nou?

  Multumesc anticipat.
  Istvan

  • Bună ziua,

   Permisul poate fi schimbat şi înainte de expirarea valabilităţii, fişa medicală fiind obligatorie în acest caz.

   Puteţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ridicarea noului permis. Trebuie doar să indicaţi locul dorit în cererea-tip.

   Puteţi opta şi pentru livrarea permisului la o adresă anume.

 135. Buna ziua,

  Permisul meu a expirat in 2009. E posibil sa fie suspendat? Il pot reinnoi la Politie? Daca da, pot depune actele orinde in tara sau doar in orasul de resedinta?

  Multumesc

 136. Buna ziua.Eu am o fisa medicala eliberata de Spitalul cfr Galati pentru siguranta circulatiei eliberata in cazul soferilor profesionisti la data de 15.11. 2013.Stiu ca perioada de valabilitate a acestui document este de 1 an.Intrucat mai este in termenul de valabilitate, se poate folosi pentru schimbarea permisului de conducere ca urmare a expirarii acestuia?V a multumesc.
  Cu respect Dumitru G.

 137. Buna ziua. Am permisul schimbat in ianuarie 2013,pt ca urma sa expire, intre timp mi-am schimbat numele in urma divortului. Am nevoie de fisa medicala pt a schimba permisul pe numele nou? (numele de fată). Iar in momentul unei noi casatorii pe teritoriu german trebuie sa-l schimb din nou? Si ce acte as avea nevoie acuma la scimbarea numelui?Multumesc.

 138. Buna ziua,
  am buletinu si permisu pierdut..am depus actele pt buletin ,dureaza 30 de zile.
  in perioada asta pot sa circul fara sa declar permisu pierdut si fara sa primesc amenda pt lipsa acte?
  multumesc

 139. Buna ziua!As dori sa stiu daca ma puteti ajuta cu niste informatii.
  Am permisul expirat din luna aprilie 2014 si nu ma aflu pe teritoriul Romaniei,
  as dori sa vin in tara sa il schimb dar am buletinul pierdut si trebuie sa imi schimb
  si adresa ….imi puteti spune cat timp si ce proceduri trebuie sa urmez,momentan am doar
  pasaportul valabil.
  Va multumesc!

 140. Buna seara,
  Permisul meu (obtinut in 2005) expira in 09/2015. Din 2009 locuiesc in Franta, si imi folosesc permisul fara nici o problema. As dori sa il re-innoiesc anul acesta, in septembrie (cu 1 an inainte de expirare). Sunt in cazul in care am nevoie de o fisa medicala. Aceasta fisa (documentul necompletat) se retrage de la locul de depunere a cererii de permis sau unitatea medicala in care imi voi face analizele poate avea aceasta fisa ? Avand in vedere ca permisul nu este aproape de expirare (mai ramane un an), cum ma indrumati sa procedez ? Sa il declar pierdut, etc. ? Sau expunandu-mi situatia as putea sa il schimb cu unul nou cu valabilitate de 10 ani? Daca depun cererea in 2 septembrie, am sanse sa il primesc inainte de 16 septembrie ?Tin sa precizez ca buletinul si pasaportul sunt in continuare valabile. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si tin sa va felicit pentru perseverenta de care dati dovada!
  Cu respect,
  Cosmin

  • Bună ziua,

   Îl puteţi folosi fără nicio problemă pentru că orice permis auto emis de un stat membru UE este valabil până la expirare oriunde pe teritoriul Uniunii.

   Dacă locuiţi în Franţa, acolo trebuie să solicitaţi eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, acolo trebuie să vă interesaţi exact care sunt dispoziţiile legale aplicabile şi tot acolo trebuie să vă interesaţi cât durează.

   Dacă vreţi eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, fişa medicală este obligatorie şi ar trebui să puteţi face rost de ea direct de la unitatea medicală autorizată la care veţi apela.

   Mulţumim şi noi!

 141. Buna ziua,

  Trebuie sa-mi reinnoiesc permisul de conducere si intrebarea este daca pot sa-mi rezolv in alt judet decat unde-mi este domiciliul? Cum am inteles actele necesare pot sa depun in orice serviciu public comunitar. Eliberarea se face in locul depunerii actelor?

  Multumesc.

  • Bună ziua,

   Da, solicitarea se poate face oriunde în ţară.

   Cam la fel e şi cu eliberarea. Specificaţi în cerere de unde vreţi să-l ridicaţi sau la ce adresă vreţi să vi se livreze.

   Nu uitaţi că dacă faceţi solicitarea la alt serviciu public comunitar decât cel din raza domiciliului, trebuie să depuneţi (pe lângă cerere şi actele necesare) şi două poze tip buletin.

 142. Buna ziua, trebuie sa-mi reinoiesc permisul de conducere numai ca la data expirarii eu nu voi fi in tara. Locuiesc in Franta iar in februarie 2015 nu am cum sa revin in Romania,intrebarea este daca pot solicita reinoirea permisului cu o intarziere de 7 luni peste data expirari, mai exact in luna septebrie 2015.
  Pot obtine o noua valabilitate in tara in care locuiesc daca domiciliul stabil este in Romania? Va multumesc, Mihaela Ilie

  • Bună ziua,

   Solicitarea eliberării unui permis cu o nouă valabilitate se poate face atât înainte, cât şi după expirarea valabilităţii permisului actual.

   Potrivit OMAI 123/2013, în cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila.

   Puteţi solicita acolo preschimbarea permisului românesc doar dacă aveţi domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în Franţa.

 143. Multumesc, mi se pare mult mai usor daca voi face demersurile de preschimbare pentru o noua valabilitate odata cu venirea mea in Romania, chiar daca o sa fie cu o intarziere de aproape 7 luni peste termenul de expirare
  Din cate inteleg nu ar fi atat de grav .

  • Atât timp cât nu conduceţi cu permisul expirat, nu puteţi fi sancţionată.

   Nu se sancţionează nici faptul că vor trece câteva luni de la expirare până la momentul la care veţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate.

 144. am permisul expirat din 14 ianuarie 2014.Va rog sa-mi spuneti daca nu voi fi obligat ca in afara de actele necesare nu voi fi obligat cumva sa sustin un nou examen auto!!!

 145. Buna ziua,

  Permisul meu de conducere imi expira in februarie 2015, si as vrea sa stiu daca se poate sa ma duc sa fac cerere de schimbare a acestuia inca de pe acum ? (as prefera sa evit luna februarie cand sunt zapezi si abia te misti prin Bucuresti). Multumesc

  • Bună ziua,

   Potrivit art. 4 alin. (2) din OMAI 123/2013, până la eliberarea noului permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile care atestă depunerea actelor.

   Deci, în acel termen de 15 zile ar trebui să fie eliberat permisul.

 146. Salut,am si eu o nelamurire. Permisul meu expira in 2016,dar eu practic nu mai seman deloc in poza din permis si mi-am schimbat si adresa. Deci in permis in 2006,aveam par si ochelari.Acum sunt chel si fara ochelari de vedere. Vreau sa-l schimb ca sa fie si adresa valabila pt ca m-am mutat,deci eu daca-l schimb valabilitatea ramane aceeasi ? adica va expira tot in 2016 ?

  • Salut,

   Permisul se schimbă în cazurile enumerate în articol: expirarea valabilităţii, pierdere, furt, deteriorare, schimbare de nume.

   Dacă-l schimbi pentru că l-ai pierdut, s-a deteriorat, ţi-a fost furat sau ţi-ai schimbat numele, ţi se eliberează un duplicat cu aceeaşi valabilitate.

   Dacă soliciţi eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, este necesară fişa medicală.

   Solicitarea eliberării unui permis cu o nouă valabilitate se poate face şi înainte de expirare.

 147. salut
  am avut permis romanesc si l-am chimbat cu un permis marocan (asa impun autoritatile marocane) acum revin in Romania si trebuie sa-mi schimb permisul inapoi in permis romanesc. ce acte am nevoie si in cit timp se realizeaza operatiunea ?
  multumesc

 148. Salut, as vrea sa vad si eu o lista cu spitale, policlinici si alte centre autorizate pentru a completa fisa medicala necesara schimbarii permisului auto, am inteles ca se gaseste pe net, si ce exemene medicale trebuie facute pentru aceasta. Multumesc.

  • Ţi-am răspuns deja la primul comentariu, dar repet:

   Listele cu unităţile medicale autorizate din fiecare judeţ pot fi găsite pe site-urile Instituţiei Prefectului.

   De exemplu, pentru lista unităţilor din judeţul Vaslui, cauţi site-ul Instituţiei Prefectului Judeţului Vaslui.

   Poţi găsi pe Internet modelul fişei sau îl poţi obţine direct de la o unitate medicală autorizată. În model sunt trecute toate consultaţiile care trebuie făcute.

 149. salut am si eu o problema vreau sa schim permisu de conducere italian cu romanesc motiv expira dar ieu am rezidenta in italia si ieu nu mai merg in italia multumesc anticipat.

 150. salut…o mica intrebare …mi-a expirat permisul din iunie ….din cauza serviciului nu am avut timp sa ma ocup de permis…..e vreo problema daca ma duc zilele viitoare?multumesc

 151. Buna ziua,
  Permisul meu de conducere expira in 03.11.2014 iar originalul mi-a fost furat impreuna cu actele in acest weekend. Actele pentru eliberarea cartii de identitate le-am depus astazi 27.10.2014 si sunt gata maine 28.10.2014. Am platit la CEC cei 68 de lei in 13.10.2014 si am facut examenul medical in 15.10.2014 dar si formularele respective mi-au fost furate odata cu actele (fiind in portmoneu).
  Prima intrebare este daca am dreptul sa conduc masina pana obtin alt permis?
  A doua intrebare este daca mi se da duplicat la chitanta CEC si la fisa medicala fara sa mai platesc?
  A treia intrebare este daca depun toate actele joi 30.10.2014 mi se elibereaza duplicat valabil pana in 03.11.2014, si trebuie sa mai fac inca odata toata procedura de la incepu ?
  Va multumesc.
  Cu respect Ionel

  • Bună ziua,

   Nu puteţi conduce dacă nu aveţi permisul.

   În legătură cu duplicatele… va trebui să întrebaţi la CEC şi la unitatea medicală.

   Veţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, pentru că puteţi face acest lucru indiferent dacă valabilitatea permisului actual a expirat sau nu.

 152. Buna ziua,

  Am domiciliul stabil in Iasi si locuiesc in Bucuresti (viza de resedinta). Imi expira permisul si ma intereseaza daca se poate preschimba in alta localitate decat cea de domiciliu.

  Multumesc si o zi buna, weekend placut!

 153. Buna seara.Permisul meu de conducere – tip vechi, roz -va expira in decembrie 2o14.Pot elibera inaintea expirarii valabilitatii un nou permis valabil in UE? si daca trebuie sa fac analize medicale? Ce acte trebuie depuse? Multumesc pentru raspuns, Elisabeta

 154. Salut….am permis de conducere din 15 octombrie 2013….in iulie l.am pierdut si nu m.am dus sa imi fac altu 2014l din lipsa de timp….pe 7 august m.a luat radarul in localitate cu 110km/h si bineinteles ca l.au suspendat pe 3 luni…acum pe 24 noiembrie trb sa ma duc sa imi fac permisul….pot sa conduc pana acesta va fi eliberat incepand cu data de 24?

 155. Buna,

  ma poate lamuri cineva? iata situatia: permisul auto expira in 2 saptamana. am toate documentele necesare. intrebarea este legata de fisa medicala, care mi-a fost eliberata (o singura foaie) de catre mediul meu in baza documentelor / fiselor medicale pe care i le-am dus. este ok aceasta adeverinta sau trebuie sa prezint toate rezultatele medicale? nu imi este clar in acest moment.
  as aprecia un raspuns.

  seara faina!

 156. salut, am o intrebare , daca mi-am schimbat domiciliul este obligatoriu sa imi schimb si permisul auto? ( ca desi am vazut mai sus ca s-a mai pus odata aceasta intrebare am zis ca mai bine mai intreb sa nu cumva sa se fi schimbat ceva intre timp).
  Multumesc anticipat.

 157. Buna ziua,
  Am o fisa de consultatii medicale eliberata in data de 07.05.2014. Este valabila pentru preschimbarea permisului auto, daca voi face acest lucru in decembrie 2014 ?
  Multumesc anticipat.

 158. Salut,
  Am solicitat si depus documentele in vederea eliberarii unui permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa. Am solicitat sa imi fie livrat la adresa de domiciliu.
  In cate zile lucratoare sa ma astept sa-mi fie livrat?
  Prin ce serviciu va fi livrat? (posta normala sau prioripost)

  Multumesc.

 159. Buna. Eu am divortat,am revenit la numele avut anterior casatoriei,carnetul meu de conducere este valabil…dar…imi trebuie carnet cu numele nou. Ce acte trebuiesc prezentatela ghiseu? Multumesc mult !

 160. buna,
  am si eu o nelamurire in legatura cu preschimbarea permisul.
  pe site am vazut o rectificare cum ca NU mai este obligatorie schimbarea permisului auto la schimbarea domiciliului şi a stării civile.
  deci eu daca mi-am schimbat domiciliul si numele in urma starii civile ce ar trebui sa fac?

 161. Daca dosarul pt. carnet auto l-am facut pe nume de d-ra si in timpul acesta m-am casatorit sala si traseul il voi sustine pe ce nume?, si daca trebuie ceva sa schimb ce anume?

 162. Permisul meuexpira in octombrie, iar eu de 6 ani locuiesc domiciliul stabil in Grecia. Nu pot venii in tara decat mai, iunie, pot schimba permisul atunci? Multumesc

 163. permisul imi expira pe 4 aprilie .numele de familie este cel de casatorita ,itre timp am divortat dar nu am schimbat permisul ..cum procedez in acest caz?este vreo problema ca permisul este pe alt nume decat cel din buletin si nu l.am schimbat pana acum? iar acum expira.

 164. Buna ziua. As fi recunoscator daca mi-ati putea raspunde la urmatoarea intrebare. Sunt cetatean al Republicii Moldova si recent am redobindit cet. romana. Am permis de conducere cat. B,C,D,CE eliberat recent de catre autoritatile R.M, si acum vreau in baza acestuia sa-mi preschimb in permisul de conducere romanesc. Trebuie sa detin careva examene luind in consideratie categoriile sus mentionate, si de care acte am nevoie si taxele aproximative. Va multumesc anticipat. O zi cit mai frumoasa in continuare!!!

  • Ati redobandit cetatenia romana? Adica ati avut-o, ati pierdut-o si acum ati redobandit-o? Sau va referiti la perioada de dinainte de declararea independentei Moldovei?
   Nu se dau examene suplimentare, lista actelor necesare o gasiti lipita pe ghiseu la “permise”, taxa de preschimbare este unica, nu tine cont de cate categorii aveti.
   Ps: Cred ca la obtinerea cetateniei ar trebui dat un test de limba romana (scris).

 165. vreau sa fac cununia civila in iunie anul acesta . ce acte imi trebuie pentru ami schimba permisul ?? si cat timp dureaza pana mai da din nou?? se poate face si la urgenta ceva??

  • Buna ziua,
   Gasiti lista actelor necesare mai sus, in articol. Dureaza circa o saptamana pana vi se elibereaza noul premis (daca am inteles eu intrebarea).
   Ce legatura are cununia civila cu permisul auto? Din nickname inteleg ca sunteti mascul. Luati numele sotiei?

 166. Buna ! dupa divort trebuie schimbat carnetul pe numale actual sau pot circula asa ( CI e schimbat )? platesc ceva penalizare ? CI e schimbat de 3 ani . Multumesc , O zi buna !

  • Doar daca v-ati schimbat si numele (nu prenumele!!). Puteti circula si asa, dar fara sa va aflati dumneavoastra la volan sau la ghidon, dupa caz. Aveti totusi un raspuns franc mai sus, printre comentarii.

 167. buna! as dori sa stiu cum sta treaba cu permisele in cazul in care eu de exemplu am luat permisul de conducere in romania in anul 2007 apoi am emigrat in italia pentru o perioada de 7 ani si in anul 2012 am facut un accident de masina ,dupa care autoritatile italiene mi-au preschimbat permisul in cel italian dar pe o periada scurta de pana la 13-5-2015,eu vreau acum sa imi preschimb permisul iar in cel romanesc,re-mentionez ca scoala de soferi am facut-o in romania,si nu mai am rezidenta in italia,de ce acte am nevoie?

  • Treaba cu permisele sta asa : iti expira permisul, te duci sa il preschimbi; ai permis dintr-o tara si rezidenta in alta tara, te duci sa il preschimbi; il pierzi, distrugi, arzi, bei, etc., te duci sa soliciti duplicat. Sunteti printre putini care pot rementiona ceva ce nu au mentionat! Lista cu actele necesare le gasiti printre raspunsurile la comentariile de mai sus sau in topicul dedicat. Chiar daca ati expus doar un exemplu, cred ca ar fi necesar un curs de limba romana corecta, de exemplu gramatica.
   Imi cer scuze domnule Boiciuc pentru comentariile mele, dar nu m-am putut abtine. Aveti niste nervi de otel (care au cedat totusi dupa un an si jumatate). Daca as fi admin/moderator, as aproba aceste comentarii doar ca sa am satisfactia unei palme date “nivelului” la care s-a ajuns in tara in care s-a nascut si a murit Noica ( e doar in exemplu!) .
   Ps: Lipseste ceva la “Comentariu tau va fi aprobat de un moderator”.

 168. buna vreau si eu sa imi schimb permisul cu unul tip european eu avand unul vechi eliberat in 2007 si expira in 2017 pentru a mi se da o valabilitate noua imi trebuie fisa medicala si daca este valabila cea folosita la angajare facuta anul acesta in februarie
  va multumesc

 169. Buna ziua,

  Eu am o nelămurire, permisul meu a fost furat in străinătate, săptămana asta merg in Romania pt o duplicata a permisului.

  Întrebarea mea este dacă pentru duplicata avem nevoie de fisa deținătorului de permis auto? Si dacă e cazul unde se completează aceasta fisa? La poliția rutieră din zona noastră?

  Mulțumesc anticipat

 170. Buna ziua!
  La preschimbarea permisului este valabila o fisa medicala obtinuta intr-o alta institutie decat cea de domiciliu? Si ce valabilitate are fisa medicala?
  Multumesc!

 171. Buna ziua… din pacate mi sa rupd permisu auto nu stiu cum sa intamplat fiind tinut in tipla in portofel si torpedou….ce ar trebui sa fac unde ar trebui sa ma duc si cu ce ar trebui sa incep daca se poate sa imi spuneti fiecare pas de urmat multumesc mult.

 172. Buna ziua!
  M-am inscris in octombrie la o scoala auto din orasul unde am domiciliul insa de curand nu voi mai putea ramane acolo (din motive personale).Imi puteti spune daca plec, ma pot transfera la o alta scoala din orasul unde voi urma sa locuiesc, fara sa pierd actele depuse acolo si banii investiti pana in momentul de fata?Cum ar trebui sa procedez?
  Va multumesc!

 173. Buna seara,
  Am permis de conducere tranvai si trolebuz din anii 80 fara termen de expirare, nu lam schimbat nici acum, Cum trebuie sa procedez acum. Pot sal mai schimb si ce acte imi mai trbuisc.

 174. Buna,
  Am obtinut categoriile permisului in ani diferiti (categoria B in 2010, categoriile C, CE in 2014…) astfel ca ar trebui schimbat permisul in date diferite. Valabilitatea categoriei B este de 10 ani iar pentru C, CE este de 5 ani astfel ca ar trebui sa-mi schimb permisul in 2019 o data iar in 2020 inca o data?
  Multumesc pentru interes

 175. Buna seara…permisul a expirat la data de 06-08-2007. Intre timp mi-am schimbat si numele dde familie. Cum pot schimba permisul auto in momentul acesta…2016. Va multumesc.

 176. Buna ziua,
  am domiciliul in Jud. Olt, dar eu locuiesc in Bucuresti.
  1. Doresc sa stiu daca pot schimba permisul de conducere(a expirat in mai 2016) in Bucuresti.
  2. Daca obtin fisa medicala din Bucuresti, e valabila si in Jud. Olt?
  Va multumesc!

 177. Ce este de facut in cazul cand sunt programat pentru schimbarea permisului dupa perioada de valabilitate a aceatuia.Mentionez ca programarea s-a facut online cu 2 saptamani inaintea datei expirarii plasticului.

 178. Am facut actele pentru schimbarea permisului si cineva mia zis ca trebuie facuta programare. Am incercat sa fac programare insa nu am reusit .ce pot sa fac in 2 saptamani trebuie sa ma reintorc in Germania .va multumesc asteot răspuns

 179. CE ACTE , TAXE …SUNT NECESARE PENTRU SCHIMBAREA PERMIS DE CONDUCERE EXPIRAT .
  MENTIONAEZ CA VALABILITATEA PERMISULUI A EXPIRAT ACUM CATEVA LUNI …
  RECENT AM SESIZAT SI DORESC SA NU AM PROBLEME .
  AM FACUT PROGRAMARE PENTRU LUNA DECEMBRIE 2017.
  VA MULTUMESC ANTICIPAT .

 180. Buna ziua, imi expira permisul in luna iunie dar eu am posibilitate sa i-l schimb in luna mai, imi trebuie fisa medicală? La cat timp după depunere se poate ridica si de unde? Multumesc anticipat

 181. Aici, trebuie sa depui toate actele necesare ca sa-?i schimbi permisul auto. Po?i merge la Direc?ia Regim Permise de Conducere ?i Inmatriculare a Vehiculelor de pe raza domiciliului. Acolo, mai trebuie sa completezi un formular pentru eliberarea documentului.

 182. Teoretic, daca e?ti prins de poli?istul rutier cu permisul expirat, acesta are dreptul sa-?i dea amenda. In practica, se poate sa scapi de amenda, dar e recomandat sa nu circuli cu permisul auto expirat. Daca l-ai pierdut, e cu atat mai grav, pentru ca trebuie sa-l ai la tine, ori de cate ori conduci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here