Creditul de consum este o sumă de bani pe care o iei cu împrumut şi pe care trebuie să o dai înapoi într-o anumită perioadă de timp, în rate lunare.
Suma primită iniţial va fi mai mică decât cea pe care o vei restitui până la finalul perioadei de împrumut, deoarece la suma iniţială vor fi adăugate dobânda şi alte comisioane.
Ce trebuie să ştii înainte de semnarea contractului
Înainte să semnezi un contract de credit, mai întâi asigură-te că ai ales oferta cea mai avantajoasă şi apoi cere o copie gratuită a proiectului de contract, pentru a-l putea consulta integral.
La momentul respectiv, trebuie să ştii toate punctele-cheie ale contractului:
• ce sumă îţi trebuie;
• ce tip de credit ai ales;
cât îţi permiţi să plăteşti în fiecare lună;
• perioada de timp pe care vrei să se întindă contractul;
• rata dobânzii (fixă/variabilă) şi informaţiile despre alte costuri incluse;
• rata anuală a dobânzii şi suma totală de plată;
 câte plăţi va trebui să faci şi frecvenţa lor;
 garanţiile (în cazul creditelor ipotecare).
Dacă ai neclarităţi cu privire la anumite aspecte sau dacă anumite informaţii nu sunt menţionate, cere informaţii suplimentare.
nu semnezi un contract care are spaţii libere şi care ar putea fi completat apoi fără voia ta.
După semnare, comerciantul trebuie să-ţi dea o copie a contractului.
Ce trebuie să ştii după semnarea contractului
• După semnare, ai dreptul să renunţi la credit în termen de 14 zile de la semnarea contractului. Tot ce trebuie să faci este să-ţi anunţi creditorul şi să rambursezi suma retrasă din credit (plus dobânda aferentă perioadei scurse);

• Dacă vrei să plăteşti anticipat, ai dreptul s-o faci în orice moment şi (teoretic) asta fără să plăteşti dobândă sau alte costuri. Excepţie fac împrumuturile cu dobândă fixă, la care ţi se poate cere un cost pentru rambursare anticipată, însă acesta nu poate depăşi 1% din suma datorată (în cazul în care perioada rămasă e mai mică de un an) sau 0,5% din suma datorată (în cazul în care perioada rămasă e mai mică de un an).

Ce este Dobânda Anuală Efectivă (DAE)?
Dobânda Anuală Efectivă include toate costurile unui credit (dobânda anuală, costul asigurării, comisionul de analiză de dosar, taxele de administrare), de accea este bine să te foloseşti de ea atunci când faci o comparaţie cu oferte asemănătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here