15 Noiembrie, 2019

MEMENTO: De mâine, voucherele de vacanţă pentru bugetari se acordă după reguli noi!

În sistemul public, acordarea voucherelor de vacanţă – redenumite astfel, în locul tichetelor de vacanţă – se face potrivit Normelor metodologice aprobate prin HG nr. 215/2009Recent, au fost aduse modificări la Norme, prin Hotărârea Guvrnului nr. 940/2017, acestea urmând să intre în vigoare mâine, 26 ianuarie 2018. 

Voucherele de vacanţă sunt limitate la 1450 lei, ca o singură indemnizaţie de vacanţă si se acordă “salariaților din instituțiile și autoritățile publice”, şi nu “personalului contractual și funcționarilor publici”.

 Dreptul la voucherul de vacanţă se extinde şi proporțional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă, într-un an calendaristic.

 În cazul cumulului de funcții, voucherele de vacanță vor fi acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii, sau, după caz, de fiecare angajator proporțional cu timpul lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

 În cazul salariaților din instituțiile și autoritățile publice, prevăzute de art. 1 alin. (2) din ordonanța de urgență, care au mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază. 

Contravenţii

• Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni, și se sancționează cu 3 până la 6 puncte-amendă:

a) distribuirea de către angajatori către beneficiari a voucherelor de vacanță sau transferul de către unitățile emitente către beneficiari a valorii nominale a voucherelor de vacanță pe suport electronic, fără respectarea strictă a prevederilor legale;

b) distribuirea de către angajatori a voucherelor de vacanță pe suport hârtie, dacă aceștia la data stabilită pentru distribuire nu au achitat unității emitente, integral, contravaloarea nominală a voucherelor de vacanță pe suport hârtie achiziționate, inclusiv costul imprimatelor reprezentând voucherele de vacanță pe suport hârtie;

c) transferul valorii nominale a voucherelor de vacanță pe suport electronic de către unitățile emitente către beneficiari, dacă angajatorii nu au achitat unității emitente, la data stabilită pentru transfer, contravaloarea nominală totală a voucherelor de vacanță pe suport electronic achiziționate și costurile legate de emiterea voucherelor de vacanță pe suport electronic;

d) transferul de către angajatori către beneficiari a contravalorii nominale a voucherelor de vacanță, precum și a costurilor aferente emiterii voucherelor de vacanță pe suport electronic și/sau a costului imprimatelor reprezentând voucherele de vacanță pe suport hârtie;

e) încheierea contractelor de către unitățile emitente cu unitățile afiliate, fără solicitarea în prealabil a licenței de turism, în cazul agențiilor de turism, și a certificatului de clasificare, în cazul structurilor de primire turistice;

f) încheierea contractelor de către unitățile emitente cu unitățile afiliate care nu dețin licență de turism, în cazul agențiilor de turism, sau certificat de clasificare, în cazul structurilor de primire turistice, valabile la data încheierii contractului;

g) nerealizarea de către unitățile emitente a evidenței tranzacțiilor cu vouchere de vacanță pe suport electronic, prin intermediul unui sistem informatic care să permită stocarea corespunzătoare a datelor în condiții de protecție și siguranță pentru o perioadă de cel puțin 5 ani.

 Utilizarea de către beneficiari a voucherelor de vacanță pentru achiziționarea altor servicii decât cele turistice constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracțiune și se sancționează cu 2 până la 6 puncte-amendă.

Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile legii.

Ai nevoie de Norma metodologică privind acordarea tichetelor vacanță? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  Nicolina
  iunie 14 2018

  Buna ziua,
  Sunteți amabili să-mi spuneți dacă o persoană care a avut concediu medical 60 zile, mai beneficiază de vouchere de vacanță și care este cuantumul acestora?
  Vă mulțumesc!
  Zrzavecky Nicolina

 • Răspunde
  ANISOARA
  iunie 21 2018

  Buna ziua . Va rog frumos sa imi spuneti daca o persoana care s-a pensionat pe 16 ianuarie 2018 beneficiaza de vauchere de vacanta si care este cuantumul acestora… Va multumesc…..

  • Răspunde
   Eugenia
   iunie 24 2018

   Buna ziua . Va rog frumos sa imi spuneti daca, o persoana care a fost angajata la o institutie publica si care s-a pensionat pe 18 ianuarie 2018, beneficiaza de vaucher de vacanta si care este cuantumul acestuia. Va multumesc!

  • Răspunde
   carmela
   august 2 2018

   Va rog sa-mi spuneti daca as fi putut primi voucerul de vacanta in conditiiile in care m-am pensionat in 31 ianuarie dintr-o institutie de cultura.

 • Răspunde
  SPATACEAN
  iunie 28 2018

  Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti daca un ASISTENT PERSONAL are dreptul la vaucher de vacanta?
  Va multumesc!

 • Răspunde
  Bogdan
  iulie 12 2018

  Buna ziua. Am sunat pentru rezervare la o pensiune aflata in “catalogul unitati afiliate”. Mi s-a spus un pret, dar cand am spus ca as vrea sa platesc cu vouchere, mi s-a spus un pret dublu. Este legal? daca nu ce pot face?
  Multumesc.

 • Răspunde
  Elena
  august 20 2018

  Bună ziua, dacă nu merg în vacanţă mi se restituie valoarea vaucherelor-1450 lei? Mulţumesc!

 • Răspunde
  Elena Daniela
  septembrie 27 2018

  Buna ziua,ma puteti ajuta cu un raspuns?Am fost intr-un concediu medical 548zile ,revenind la servici pe data de 01.03.2018.
  Pe anul 2017 am beneficiat de concediul de odihna..As vrea sa stiu daca pot beneficia de vouchere de vacanta?Va multumesc !

 • Răspunde
  Vasile
  iulie 8 2019

  Buna . Este legal ca o primarie cum este in cazul nostru din Aiud Alba sa nu acorde tichete de vacanta spunand ca nu au bani ? Va multimesc

 • Răspunde
  Florentina
  iulie 27 2019

  Personalul neclerical beneficiaza vauchere de vacanta?

 • Răspunde
  Florentina
  iulie 27 2019

  Personalul neclerical beneficiaza de vauchere de vacanta?

 • Răspunde
  ANA
  august 23 2019

  Buna ziua! O persoana detasata de la o firma privata la o instituie de stat are dreptul sa primeasca vouchere de vacanta?
  va multumesc!

 • Răspunde
  septembrie 21 2019

  Dacă lu crez la SC RVA SA si preda la liceu in regim plata cu ora practica xonasata 150 ore ms.instructor ,beneficiez de vaucere de vacanta de la sc.
  La cealaltă firma privata nu primesc vaucere.

 • Răspunde
  JANA
  octombrie 15 2019

  ASISTENTII MEDICALI COMUNITARI BENEFICIAZA DE VAUCERE DE VACANTA

 • Răspunde
  Marius
  noiembrie 6 2019

  Sunt angajat din luna august, mai beneficiez de vaucherele de vacanță pe anul respectiv?

Scrie un comentariu