Comisia de muncă a Senatului a admis proiectul de lege al Guvernului privind acordarea voucherelor de vacanță.

Proiectul pentru aprobarea OUG 46/2017 și pentru modificarea OUG 8/2009  prevede acordarea unei singure indemnizații sub formă de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, angajaților din sistemul public central sau local, pentru perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018. Raportul de admitere pentru proiectul de aprobare a Ordonanței a primit din partea senatorilor Comisiei 5 voturi “pentru” și 3 abțineri.

Sumele vor fi alocate în limita bugetelor aprobate pentru această destinație, angajatorul stabilind perioada în care vor fi acordate voucherele, de comun accord cu sindicatele sau reprezentanții salariaților.

Art. 1
(2 indice 4) În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește, în condițiile alin. (2), când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau reprezentanții salariaților, după caz.

(4) Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către ali angajatori decât cei prevăzuți la alin. (2), reprezintă contravaloarea a maxim 6 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este cel stabilit în condițiile legii.

Voucherele pot fi emise și pe suport electronic, acestea putând fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate de angajator. Voucherele electronice vor putea fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice în unitățile afiliate. Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanță pe suport hârtie sunt multiplu de 50 lei, până la 100 lei, valoare nominală maximă pe voucher.

Actul normativ prevede și sancțiuni noi, pentru acceptarea tichetelor de la alte persoane decât titularul voucherului. De asemenea, este interzisă comercializarea voucherelor, fapta de a da rest în bani la voucherul de vacanță, diminuarea valorii nominale a acestora și vânzarea de către agențiile de turism la un preț mai mare a aceluiași pachet de servicii achiziționat cu vouchere de vacanță, față de cel achitat cu alte mijloace de plată.

Plenul Senatului va dezbate acest act normativ în calitate de primă Cameră sesizată. Termenul de adoptare tacită, dacă proiectul nu ajunge până atunci la vot, este pe 26 octombrie 2017.

Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanță? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here