Ministerul Dezvoltării vrea să acorde vouchere de locuire pentru cazurile sociale, dar și pentru tinerii angajați, atât pentru cei care lucrează la stat, cât și în domeniul privat. Ministrul Vasile Dîncu a declarat, conform Agerpres, că deocamdată se analizează cu specialiștii din finanțe și din ministerul Muncii schemele de sprijin pentru aceste vouchere, urmând ca de la începutul anului viitor, Guvernul să găsească forma potrivită de act normativ.
Reprezentanții MDRAP susțin că voucherele de locuire se vor putea aplica pentru a facilita o mai bună distribuție a forței de muncă în teritoriu, adică ajutor de chirie pentru tinerii care vor alege să locuiască în zona respectivă. Noile vouchere pot fi acordate însă și familiilor de pensionari care nu își mai pot plăti utilitățile, pentru că 40% din venitul lor se duce pentru achitarea cheltuielilor cu locuința.
Cele mai multe cazuri vor fi cele sociale și pentru tinerii angajați care nu au locuințe, pentru că interesul Guvernului este să aibă forță de muncă tânără, care să fie angajată legal, și care să primească anumite deduceri fiscale, au mai explicat reprezentanții Executivului. Ministrul Dezvoltării crede că programul poate fi introdus și în sistemul privat, voucherele urmând a fi date ca sprijin firmelor care angajează tineri.
Declarațiile au fost făcute în cadrul discuțiilor privind Strategia Națională a Locuirii, programul ministerului Dezvoltării, în cadrul căruia s-au făcut propuneri similare privind ajutorarea tinerilor angajați care nu dețin o locuință: de programul ''Prima Casă'' ar urma să beneficieze doar cei cu venituri mici, locuinţele ANL ar putea să nu mai fie vândute, ci doar închiriate, iar statul să subvenţioneze chiriile.
Bugetul necesar programului de vouchere nu s-a pus deocamdată în discuție, deoarece nu au fost finalizate analizele privind modul de implementare.
