Persoanele cu dizabilități ar putea beneficia de pensie de urmaș pe toată durata invalidității, dacă proiectul legislativ inițiat în acest sens va fi adoptat de Camera Deputaților, camera decizională.
Deși are atât avizul Consiliului Legislativ și pe cel al Consiliului Economic și Social, propunerea nu s-a bucurat de susținerea guvernului, care a dat aviz negativ, și nici a senatorilor, care au respins-o la dezbaterile inițiale.
Proiectul este argumentat de faptul că sunt aproximativ 800.000 de persone cu dizabilități în țara noastră, marea majoritate, peste 97% fiind în îngrijirea familiilor: “Studiile indică o participare redusă la școală a copiilor cu dizabilități, precum și o amploare a fenomenelor de neșcolarizare și abandon școlar. Infrastructura și resursele materiale ale învățământului românesc constituie adesea bariere privind accesul persoanelor cu dizabilități la o educație de calitate”, mai susțin inițiatorii proiectului legislativ, în expunerea de motive a proiectului.
Actul normativ inițiat propune ca pensia de urmaș să fie acordată pe toată durata invalidității, nu doar până la 16 ani, sau până la 26 de ani, dacă persoana cu dizabilități urmează o formță de învățământ, așa cum este prevăzut acum.
Lege pentru modificarea art. 84 din Legea nr. 263/2010 priivind sistemul unitar de pensii publice
“c) pe toată durata invalidității de orice grad, indiferent de perioada în care s-a ivit.“
Propunerea legislativă va fi dezbătută pentru votul final după ce va fi primit avizul comisiiilor de specialitate și raportul Comisiei de muncă din Camera Deputaților, termenul fiind la data de 21 decembrie 2017.