Spitalele, ONG-urile şi toate instituţiile care lucrează cu voluntari vor putea să aibă un număr mai mare de astfel de persoane la dispoziţie, prin modificarea legii voluntariatului. Parlamentarii propun, printr-un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor, ca reglementarea activităţii de voluntariat să nu mai ţină cont de anumite condiţii pe care trebuie să le asigure instituţia, ci respectivele condiţii să fie la latitudinea părţilor.
Cu alte cuvinte, dacă voluntarului îi convine că spitalul sau ONG-ul îi asigură masa dar nu şi cazarea, să poată încheia contractul de voluntariat, fără ca instituţia respectivă să fie obligată să deconteze astfel de servicii.
“Decontarea obligatorie a transportului, a cazării, oferirea unei mese zilnice sunt considerente financiare pentru care organizaţiile non-guvernamentale, precum şi unele instituţii ale statului care doresc să lucreze cu voluntari, nu pot să încheie contracte de acest gen”, se argumentează în expunerea de motive a iniţiativei.
Activitatea de voluntariat este recunoscută, din 2014, ca experienţă profesională de specialitate, iar instituţiile trebuie să elibereze, la finalul perioadei de voluntariat, un certificat de competenţă.
Conform iniţiatorilor, articolul 15 din Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 469/2014, se modifică după cum urmează:
Alineatul 1, literele b) şi c) vor avea următorul cuprins:
“b) organizaţia-gazdă poate suporta cheltuielile de hrană, cazare şi transport voluntar în limita sumelor alocate. Voluntarul poate renunţa la cheltuielile de hrană, cazare şi transport printr-o declaraţie pe proprie răspundere, aprobată de conducerea organizaţiei-gazdă.
c) organizaţia-gazdă poate suporta alte cheltuieli ocazionate de desfăşurarea activităţii de voluntariat, cu excepţia celor aferente muncii prestate de către voluntar, în limita sumelor alocate cu această destinaţie. Voluntarul poate renunţa la cheltuielile mai sus-menţionate printr-o declaraţie pe proprie răspundere, aprobată de conducerea organizaţiei-gazdă.”
Proiectul legislativ, iniţiat de 14 deputaţi, a fost aprobat de Senat şi este în dezbatere publică la Camera Deputaţilor. Dacă va fi votat şi aici, legea va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial.
Ai nevoie de Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!