Senatul va dezbate un proiect legislativ care propune micşorarea programului de lucru săptămânal la 38 de ore, prin reducerea timpului de muncă vinerea, cu două ore. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53 din 24 ianuarie 2003 - Codul Muncii prevede ca veniturile lunare să nu fie afectate de această măsură.
Iniţiatorii argumentează, în expunerea de motive a proiectului, că şi în alte ţări europene s-a luat măsura reducerii programului de lucru, fără ca salariile să fie reduse:
“Având exemplul unor state europene care, pentru contracararea efectelor crizei economice resimţite de populaţie, au procedat la reducerea timpului de lucru şi la flexibilizarea programului de muncă, ar trebui ca şi membri activi ai societăţii româneşti să beneficieze de aceste facilităţi. Astfel, se asigură o protecţie în plus a sănătăţii fizice şi mentale a salariaţilor, inducându-se, deopotrivă, starea de bine şi optimismul, lucruri care se vor materializa pozitiv prin creşterea calităţii şi productivităţii muncii.”
În cazul unităţilor care au program de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 38 de ore, sau program de lucru comprimat, parlamentarii propun ca negocierea celor două ore libere vinerea să se facă prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentele interne.
Art. 113 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, alineatele (1) şi (2) se modifică după cum urmează:
„Alin (1). Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este de 8 ore pe zi de luni până joi şi de 6 ore vinerea, cu două zile de repaus.
Alin (2). În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o altă variantă de repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 38 de ore pe săptămână.”
Propunerea legislativă va fi dezbătută în Senat, care este prima cameră sesizată.
Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!