Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor reglementează şi acordarea stimulentului de inserţie, o sumă lunară de care beneficiază părinţii aflaţi în concediu pentru creşterea copilului, dar care se întorc mai devreme la muncă. Întrucât în 2017 avem două majorări ale stimulentului, vă propunem să descoperiţi în continuare informaţii utile pe acest subiect, atât din clipul video de mai jos, cât şi din conţinutul articolului.


Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.
 

Beneficiari

Beneficiază de stimulent de inserţie oricare dintre cei doi părinţi care se află în concediu pentru creşterea copilului (doi ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap*) şi care se întoarce la muncă mai devreme. Măsura se aplică pentru fiecare naştere.

* Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel:

 • până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
 • până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap

Totodată, primeşte acest drept şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore.

Atenţie! Angajatorul nu poate concedia salariatul/salariata care primeşte stimulent de inserţie.

Valoarea stimulentului de inserţie

Până la jumătatea anului trecut, cuantumul stimulentului de inserţie era echivalent cu indicatorul social de referinţă (ISR), respectiv 500 lei.

Odată cu modificările aduse de Legea nr. 66/2016 de la 1 iulie 2016, cuantumul stimulentului a fost raportat la indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului, reprezentând 50% din aceasta, adică 531,25 lei.

O primă majorare a stimulentului de inserţie în 2017 a avut loc la 1 februarie, prin HG nr. 1/2017 care stabileşte noua valoare a salariului minim pe economie. Creşterea acestuia din urmă, de la 1.250 la 1.450 lei, a dus în mod automat la majorarea indemnizaţiei minime pentru creşterea copilului de la 1.062,5 la 1.232,5 lei (85% din salariul minim), respectiv la majorarea stimulentului de inserţie, de la 531,25 la 616,25 lei (50% din indemnizaţia minimă).

Aşadar, 616,25 lei este valoarea actuală, însă începând cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserţie se stabileşte la 650 lei. Aceasta este cea de-a doua majorare a stimulentului de inserţie în 2017, modificarea fiind introdusă prin OUG nr. 6/2017. Pentru drepturile ulterioare datei de mai sus, cuantumul stimulentului de inserţie prevăzut se majorează prin hotărâre a Guvernului.

Atenţie! Stimulentul de inserţie nu se cumulează cu indemnizaţia pentru creşterea copilului. Plata acesteia din urmă se suspendă la solicitarea stimulentului.

Acte necesare pentru acordarea stimulentului de inserţie

Drepturile reprezentând stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:

 • copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
 • actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul (în cazul copilului adoptat sau în plasament);
 • actele doveditoare care să ateste că în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri impozabile;
 • dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
 • dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
 • orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Cererile şi actele doveditoare se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Când încetează plata stimulentului de inserţie?

Dreptul la stimulentul de inserţie încetează cu ziua următoare celei în care:

 • copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap (*cu posibilitatea prelungirii cu un an, în cazul obţinerii de venituri supuse impozitului cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2, respectiv 3 ani);
 • beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului şi nici nu se află în concediul pentru creşterea copilului;
 • a avut loc decesul copilului.

Ai nevoie OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  • Bună ziua,

   Potrivit art. 17 din OUG nr. 111/2010: „Dreptul la stimulentul de inserţie prevăzut la art. 7 încetează cu ziua următoare celei în care: a) copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;”.

   Prelungirea la 3, respectiv 4 ani este condiţionată de obţinerea de venituri supuse impozitului cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani:

   Art. 7. alin. 2 „Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel:
   a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
   b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) şi (2).”

   Vă mulţumim pentru atenţionarea dumneavoastră, în urma căruia am introdus în textul articolului şi această precizare referitoare la prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie.

   • buna ziua as avea o intrebare va rog eu am lucrat 2 ani in strainatate din probleme medicale am ajuns in romania sunt insarcinata in 5 luni ce banuti as putea sa iau de la stat daca nasc in romania asta se va intampla in iulie.multumesc frumos

   • Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de stimulent de insertie pana la 4 ani, in situatia in care copilul are certificat medical pana in 27 octombrie si contractul meu de munca incepe la 1 septembrie (nu sunt minim 60 de zile). Ce pot face in acest caz? Sa ma angajez 3 zile care lipsesc in alta parte cu jumatate de norma?
    Va multumesc anticipat!

   • Pot primi stimulent de inserție pt 2 copii simultan , unul de 2 ani și 3 luni care deja sa făcut prelungirea pt 3 ani și altul de 9 luni pt ca am observat ca scrie în lege ca se acorda la fieșire naștere. Mulțumesc

 1. Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de stimulent de insertie in situatia in care ma voi angaja cu norma redusa, 2 ore, cu 60 de zile inainte de implinirea a 2 ani ai copilului (daca acest venit este luat in considerare pentru acordarea stimulentului)
  Va multumesc anticipat!

 2. Buna ziua.fetita mea implineste 2 ani pe 29 martie.eu am fost initial in concediu crestere copil pana la 1 an, m am intors la munca, am lucrat 4 luni si am beneficiat de stimulent de insertie dupa care m am intors in concediu crestere copil.acum trenuie sa ma intorc la munca dar sunt doar 30 zile inainte de 2 ani si nu 60 cel putin.nu se face o exceptie tinand cont de faptul ca nu am stat 2 ani intregi acasa si ca m am intors anum trecut cu 30 de zile inainte? Daca fac constestatie? Va multumesc.

 3. Buna ziua.Pe data de 06.08.2017 copilul împlinește 3 ani.Copilul are certificat medical pînă la data de 23.06.2017.Pentru a beneficia de stimulentul de inserție trebuie sa merg cu 60 de zile inainte de 23.06 sau 06.08.2017?Va multumesc.

 4. buna ziua in cazul indemnizatiei de crestere copil aceasta se acorda dupa concediul de lehuzie adica dupa 43 de zile de la nasterea copilului moment in care se face suspendarea contractului de munca de ce statul roman acorda suplimentul de insertie cu 60 de zile inainte de implinirea a doi ani de catre copil cele 43 zile le revendica statul pt ce nimeni nu stie sa explice.

 5. Buna ziua. Am un copil de 2 ani si sunt in stimulent de insertie de 8 luni. Acum sunt insarcinata in luna a VI-a, daca voi naste cel de-al doilea copil beneficiez de indemnizatie pt cresterea copilul? dar stimulent pt primul copil mai primesc in continuare pana face 3 ani???

 6. Buna ziua! Daca sunt in plata stimulentului de insertie fara sa fi fost in crestere copil iar copilul implineste 2 ani acum, pot beneficia pana la varsta copilului de 3 ani de stimulent de insertie? Mentionez ca lucrez in continuare.

  • Buna,
   Ajuta-ma cu informatia. Daca nu ai beneficiat de indemnizatie crestere copil, atunci cand ai depus dosarul pentru stim. insertie ai fost obligata sa stai 42 zile in concediu?
   In cazul im care eu ca sot vreau sa lucrez in continiare dat sa beneficiem de insertie pot continua cu munca fara suspendarea activit pe o perioada de timp
   Multumesc!

 7. Buna ziua!
  Sunt in crestere copil si nu stiu cand sa ma intorc la munca.
  Am doi copii. Unul nascut pe 1.04.2014 si celalat pe 21.10.2015.
  Sotul vrea sa ia lunile care i se cuvin. Deoarece am avut perioada de suprapunere ultima luna s.a amanat de la primul copil.

  Întrebare:
  Începând cu ce data trebuie sa ma intorc in asa fel incat sa ma incadrez sa iau stimulentul de inserție pana la varsta de 3ani si sa ia si sotul 2luni de concediu de creștere copil?
  Am intrebat la cei care se ocupa cu primirea actelor pentru reîntoarce si mi.au dat 2 variante de care nu erau siguri ca sunt bune.
  V1: reintoarcere cu 4luni inainte de a face doi ani copilul.
  V2: reîntoarce cu doua luni inainte. Aici fara a mai lua sotul lunile de concediu de crestere.

 8. Buna ziua! M-am intors la serviciu de 3 luni si primesc stimulent de insertie. Am ramas insarcinata si urmeaza sa intru in concediu de risc maternal. Pe perioada concediului de risc maternal primesc si stimulentul?
  Multumesc

 9. buna ziua fetita mea are doi anișori si am depus actele de stimulent .nu lan primit desi am sunat la casa de pensii si ni se spus ca o sa vina aceasta luna pe ambele luni si nici luna aceasta nu a venit. dar e venit o decizie de suspendare pe motivul ca tatăl a lucrat inainte de se nască copilul si acum nu mai lucrează .noua când am băgat dosarul ni sa spus ca nu este nevoie decat de o declaratie pe propria reaspundere ca nu mai are niciun venit si acum sa suspendat stimulentul pe motivul ca tatăl a lucrat si acum nu mai lucrează desi nu am fost informati nici de cei de la primărie si nici de cei de la casa de pensii când am fost sa facem cerere ca nu sta tatăl in luna de crestere copil dar nu se spus ca nu mai e nevoie sa faca cererea daca nu mai lucrează dar noi am facuto .mai pot recupera stimulentul multumesc.

 10. Buna ziua. Momentan primesc stimulentul pentru copil, m-am întors la 11 luni la servici dar dupa 3 luni am rămas din nou însărcinată. Dupa ce nasc o sa primesc indemnizatia pentru bebelus, sau primesc în continuare și stimulentul până face 2 ani copilul? Multumesc anticipat

 11. Copilasul implineste pe 21 feb 2018 2 ani. Ca sa beneficiez de stimulentul de insertie care e data exacta cand trebuie sa reincep contractul (? decembrie). Problema este ca 22 dec este ultima zi in care se lucreaza, biroul reia activitatea din 3 ian. In cazul asta as mai avea nevoie de 3 zile libere pt sarbatori, dar daca mi.a fost intrerupt contractul pe durata ccc cum procedez? Exista vreo sansa sa fac cerere de reincepere a contractului, sa merg fizic la birou doar in 3 ian si sa beneficiez totusi de stimulentul de insertie?

 12. Buna ziua!
  Am si eu o intrebare la dvs,eu nu am 12 luni muncite si din acest motiv ne-am gandit ca ar putea intra sotul pt o sapt in maternal si apoi poate sa se intoarca direct la servici si sa primeasca stimulentul de inseritie?El nu doreste sa stea acasa,si nici nu e nevoie pt ca sunt eu.Este posibil?Sau este o perioada anume necesara in care el trebuie sa stea acasa,si apoi sa revina la munca..Va multumesc!

 13. Buna ziua,daca eu am stat in concediu de indemnizatie pt doi copii unul dupa altul,adica am intrat dintr-un concediu in celalt,pot avea dreptul acum de stimulent daca ma intorc mai repede la serviciu?

 14. eu am fost in concediu crestere copil si cu 60 zile inainte sa implineasca 2 ani am inceput serviciul.am beneficiat de stimulent pana luna trecuta(copilul face 3 ani in mai).luna trecuta am primit doar 108 lei iar luna aceasta nu am primit nimic.ce e de facut in cazul acesta?

 15. Buna ziua. Mai am dreptul la stimulent daca am demisionat la sfarsitul lunii noiembrie si ma angajez peste o luna si cateva zile-in ianuarie- in alta parte? Copilul implineste in martie 2 ani. Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua,
   In urmatoarea situatie:
   1. Copilul urmeaza sa implineasca 2 ani pe 25 aprilie 2018.
   2. Mama a optat pentru CCC pe o perioada de 2 ani.
   3. Tatal isi ia luna care se cuvine cresterii copilului in luna ianuarie 2018(cu peste 90 de zile inaintea varstei de 2 ani a copilului).
   4. Mama nu mai doreste sa se intoarca la vechiul loc de munca/intrerupe activitatea(demisie cu acordul partilor), iar pentru o anumita perioada nu se va angaja.
   5. Tatal dupa luna cuvenita cresterii copilului isi reia activiatatea(cu peste 60 de zile inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului).
   Tatal poate sa aplice pentru stimulentul de insertie in aceasta situatie?

  • Bună ziua. Am nevoie de o informație. Cumnata Mea nu a lucrat și a primit și primește în continuare cei 650 lei deoarece lucrează soțul. În august va naște din nou, poate depune actele sa primească cei 650 lei și pentru al doilea copil? Va rog sa ma ajutați cu un răspuns.

 16. Buna ziua..Am beneficiat de indemnizatie de createre a copilului pana in data de 2 03 2017 tinand cont ca,copilul implineste varsta de 2 ani pe data de 2 05 2017 atunci m-am rentors la munca pantru a beneficia de stimulent pana la implinirea varstei copilului de 3 ani .Pe data de 30 05 2017 am incetat contractul de munca dar eu am continuat sa iau stimulentul ne mai fiind angajat nici pana in ziua de astazi.Intrebarea mea este ce se intampla cu bani care iam luat data eu nu am mai avut nici un venit dupa data de 30 05 2017?in luna iulie 2018 voi avea un alt copil.Mai pot beneficia de indemnizatie?va multumesc

 17. Buna ZIUA!am si eu o intrebare urgentă. Va rog sa imi rasp cnv. Copilul meu a împlinit vârsta de 2 ani în decembrie. Iar soțul meu nu mai este angajat din luna octombrie. Am luat stomulentul până akm.Nu stiu daca îl mai iau luna aceasta .Si daca totul este in regula.va rog răspundeți

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here