Despre preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc am mai discutat, însă ţinând cont de recentele modificări aduse chiar luna aceasta asupra reglementărilor legislative, vă propunem să reluăm subiectul. Actul normativ de bază este Ordinul MAI nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naționale eliberate de autoritățile competente ale altor state cu documente similare românești, din care vom prezenta cele mai importante aspecte.

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

Abonează-te aici la canalul de Youtube Legestart şi vei descoperi primul cele mai noi clipuri de informare legislativă rapidă.

Cine?

Puteţi solicita preschimbarea permiselor de conducere străine cu documente similare românești dacă aveţi sau vă stabiliţi domiciliul ori reședința în România, mai exact dacă:

 • locuiţi în mod obişnuit cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă sau la adrese din România datorită unor legături personale şi profesionale ori datorită unor legături personale care relevă legături strânse cu adresa / adresele din România, dacă nu aveţi legături profesionale;
 • reveniţi periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deși locuiţi alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene/Spațiului Economic European/Confederația Elvețiană, deoarece legăturile profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale;
 • locuiţi în mod obișnuit la o adresă din România datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deși locuiţi temporar și în alt stat membru UE/Spațiului Economic European/Confederația Elvețiană pentru îndeplinirea unei activități sau misiuni cu durată determinată.

Dovada domiciliului sau a reședinței în România se face cu următoarele documente aflate în termen de valabilitate:

 • actul de identitate – pentru cetățenii români;
 • documentul care atestă, la momentul solicitării, dreptul de rezidenţă legală pe teritoriul României – pentru cetăţenii statelor membre UE, Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi membrii de familie ai acestora care nu sunt cetăţeni ai statelor respective;
 • documentul care atestă, la momentul solicitării, dreptul de ședere legală pe teritoriul României – pentru străini.

Unde?

Preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc se face la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, pe a cărui rază de competență teritorială aveţi domiciliul sau reședința.

Pentru stabilirea competenţei de preschimbare, trebuie să declaraţi pe pe propria răspundere că vă aflaţi într-una dintre situaţiile enumerate mai sus, respectiv:

 • locuiţi în mod obișnuit cel puțin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă / adrese din România, dintre care cel puțin una de pe raza de competență a serviciului public comunitar datorită unor legături personale și profesionale ori datorită unor legături personale;
 • reveniţi periodic la o adresă de pe raza de competență a serviciului public comunitar datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deși locuiţi alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre;
 • locuiţi în mod obișnuit la o adresă de pe raza de competență a serviciului public comunitar datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deși locuiţi temporar și în alt stat membru pentru îndeplinirea unei activități sau misiuni cu durată determinată.

Acte necesare

Pentru preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc, trebuie să depuneţi personal, la serviciul public comunitar competent, dosarul care va conţine următoarele documente:

 • permisul auto a cărui preschimbare se solicită, în original (important: în unele cazuri este nevoie şi de traducerea legalizată a permisului) sau documentul care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a permisului auto (important: dacă documentul nu este în limba română, se depune şi traducerea legalizată a acestuia);
 • documentul de identitate şi documentele prin care se face dovada domiciliului/reşedinţei în România;
 • fișa deținătorului permisului de conducere, completată lizibil, cu majuscule (vezi model aici);
 • dovada plății contravalorii permisului de conducere (68 lei);
 • certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate;
 • declarația notarială pe propria răspundere, din care să rezulte că permisul de conducere depus pentru preschimbare este autentic, că titularul acestuia nu are rezidența normală pe teritoriul altui stat membru, că nu mai posedă un alt permis de conducere național românesc ori eliberat de autoritățile unui alt stat sau un duplicat al acestuia, că nu a declarat pierderea ori furtul acestuia la organele emitente sau la alte autorități în vederea eliberării unui nou document, precum și faptul că nu a luat și nu i-a fost adusă la cunoștință anularea permisului de conducere sau a dreptului de a conduce ori suspendarea sau restricționarea exercitării acestui drept.

ATENŢIE! Până la 12 iunie 2017 era necesară şi fişa medicală, însă această prevedere a fost eliminată prin Ordinul nr. 58/2017 şi înlocuită cu dovada plății contravalorii permisului de conducere.

preschimbare permis

Persoanele care, din motive obiective, nu se pot prezenta personal la serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor pot depune cererile prin mandatar, cu procură specială, autentificată în țară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României, situație în care fișa deținătorului va avea atașată în spațiul special destinat o fotografie color 3 x 4 cm/4 x 5 cm de data recentă.

Lista ţărilor emitente de permise auto ce se pot preschimba FĂRĂ EXAMEN

În ordinul nr. 163/2011 găsim şi listele statelor emitente de permise auto ce pot fi preschimbate cu permise româneşti fără examinare/testare.

1. Statele membre, emitente de permise de conducere naționale ce pot fi preschimbate fără examinarea sau testarea deținătorilor unor astfel de premise 

Austria

Belgia

Bulgaria

Cehia

Cipru

Croaţia

Danemarca

Grecia

Elveţia

Estonia

Finlanda

Franţa

Germania

Irlanda

Italia

Islanda

Letonia

Liechtenstein

Lituania

Luxemburg

Malta

M.Britanie

Norvegia

Polonia

Portugalia

Slovacia

Slovenia

Spania

Suedia

Olanda

Ungaria

 

 

2. Statele membre ale Convenției asupra circulației rutiere, emitente de permise de conducere naționale ce pot fi preschimbate fără examinarea sau testarea deținătorilor unor astfel de premise

Africa de Sud

Albania

Armenia

Azerbaidjan

Bahamas

Bahrain

Belarus

Bosnia-Herţegovina

Brazilia

Republica Centrafricană

Congo

Cote d’Ivoire

Cuba

Emir. Arabe

Rusia

Filipine

Georgia

Guyana

Iran

Israel

Kazahstan

Kârgâzstan

Kenya

Kuwait

Liberia

Macedonia

Maroc

Moldova

Monaco

Mongolia

Muntenegru

Niger

Pakistan

Peru

San Marino

Senegal

Serbia

Seychelles

Tadjikistan

Tunisia

Turkmenistan

Turcia

Ucraina

Uruguay

Uzbekistan

Vietnam

Zimbabwe

 

 

3. Statele care nu sunt membre ale Convenției asupra circulației rutiere, emitente de permise de conducere naționale ce pot fi preschimbate fără examinarea sau testarea deținătorilor unor astfel de premise

Canada

Coreea de Sud

Egipt

Iordania

Japonia

Liban

Siria

SUA

China

Insula Jersey

 

Ai nevoie de Ordinul MAI nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naționale eliberate de autoritățile competente ale altor state cu documente similare românești? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

40 COMENTARII

 1. “ATENŢIE! Până la 12 iunie 2017 era necesară şi fişa medicală, însă această prevedere a fost eliminată prin Ordinul nr. 58/2017 şi înlocuită cu dovada plății contravalorii permisului de conducere.”

  Asta insemna ca noul permis romanesc va fi valabil pana la data la care era valid si cel strain? Se poate face direct pe 10 ani?

  Multumesc!

 2. Daca obtin permis de conducere in uk restrictionat ptr cutie automata , in momentul cand il schimb cu unul romanesc, restrictia va fi valabila si specificata si pe acesta?

 3. Am doua cetățenii: română și canadiană.Am carnet canadian și vreau să știu dacă pot circulă cu el în România. Am avut și carnet românesc pe care l-am pierdut. Am fost să scot carnetul românesc cu actele și taxele necesare dar, au zis că nu mi-l pot da dacă nu am și vechiul carnet. Deci nu mai pot să conduc la mine in țară! mi-au propus să schimb carnetul străin cu cel românesc… dar în acest caz numai pot conduce în Canada, puteți să mă ajutați cu un sfat?

 4. Buna ziua,
  Locuiesc in Statele Unite de 12 ani si vin periodic in Romania cateva luni pe an, am familia aici in tara. Am permis de conducere american pe cutie automata dar expira la fiecare 2 ani și vreau să obtin si permis în România sa pot conduce in Romania. Conduc de 10 ani cu permis de conduere american. Am nevoie si de permis romanesc si de permis american intrucat locuiesc jumate de an in Romania si jumatate de an in America. As dori preschimbarea permisului romanesc, dar am nevoie si de cel american. Ce pot face?

 5. Bună ziua. Mi-Am preschimbat permisul moldovenesc în romanesc acum 5 ani. Locuiesc în Ro. Problema mea e ca la punctul 12 îmi apare un cod de restricție. Ne vom muta în Germania, permisul meu fiind restricționat și luat fiind intr-o tara non ue, va fi valabil doar 6 luni din momentul în care mă înregistrez oficial în Gremaniat. Nu poate fi preschimbat și va trebui sa fac scoala auto acolo.
  Întrebarea mea este în ce condiții pot scăpa de aceasta restricție? Dacă as mai face o categorie , c de exemplu, în Ro. Voi primi un nou permis, dar se va menține restricția?
  Mulțumesc!

 6. Buna ziua eu am o problema am obtinut permisul in romania si ti.p de 4 ani am locuti in elvetia unde am fost obligat sa il schim acum am revenig in romania si mai bine de o luna ma chinui sa schimb permisul si nu reusesc mentionez ca cel elvetian a fost oprit de catre cei de la pipera si NU AU AVUT CHEF SAAU PLACEREA DE AM ELIBERA DOVADA pt a putea sa circul incontioare spunand ca nu se da si ca schimbarea poate dura si 3-4 luni am facut un mic scandal acolo ca nu au dreptul sa imi interzica sa mai conduc si ei au spus ba da si trebuie sa asteptati cu toate ca eu am venit cu DOCUMENTE de la politia din elvetia doveditoare ca nu am avut probleme etc si ei au spus ca trebuie sa vada si ei daca sunt ADEVARATE si dureaza spre incheiere ce pot face am o luna de cand eu nu mai pot conduce si la ghiseu la pipera nu ma baga in seama doar ridica din umeri tot ce pot face .Multumesc

 7. Am citit ca: Până la 12 iunie 2017 era necesară şi fişa medicală, însă această prevedere a fost eliminată prin Ordinul nr.58/2017. La S.P.C.R.P.C.I.V-IASI se cere fisa medicală pentru preschimbare duplicat permis conducere md cu unul ro, permis valabil până in anul 2025. Multumesc

 8. Buna zıua! Sotul meu este cetatean turc cu permis de sedere in Romania, are permis de conducere emiş in Turcia , pentru Romania ii trebuie permis de condus preschimbat sau il poste folosi pe çel turcesc.Noi locuim acum in Romania.va multumesc

 9. Am avut permis italian cu cat B,C, D,E,și atestat marfa CE. L-Am schimbat în romanescorte, dar atestatul nu lau mai trecut pe permis. Poate cineva sa-mi dea o sugestie, Mulțumesc

 10. Am avut permis de cond romanesc schimbat in anul 2013 cu unul frantuzesc.Revenind in tara in dec 2017 am procedat la preschimbarea permisului frantuzesc cu cel romanesc,am efectuat toate conditiile cerute de la directia permise Timisoara cu privire la acte,suntem in data de 21/02/2018 si nu am primit inca acordul celor din Franta ptr preschimbarea permisului,am apelat centrul SOLVIT in solutionarea cazului meu dar se pare ca si ei mare lucru nu pot face,la fel le-am dat toate actele in copii plus alte copii de mailuri avute cu cei din Franta,se pare ca se bate pasul pe loc,permis nu am,circul cu o fotocopie,in afara tarii nu pot conduce cu asa ceva,nu mai inteleg nimic,ptr ce sunt angajati acesti oameni in birourile din Bruxelles ,MAE Bucuresti si SOLVIT cind ei nu te pot ajuta cu nimic ,asteapta serviciul francez poate poate cineva de acolo va da un clik spre rezolvare,ce legi avem!cu ce fel de oameni lucram!am 2luni de asteptare si se pare case va prelungii inca.

 11. Buna as vrea sa te intreb daca l ai preschimbat pana la urma ca si eu sunt in aceias situatie am obtinut permisul in america si cei de la pipera de la regim de permise mi au cerut autenticitatea si nu prea ma descurc cu internetul. Daca puteti sa ma ajutati intr un fem astept msj multumesc

 12. Buna ziua,
  Am obtinut (in Romania) in 2001 categ. B, C, E. Acum locuiesc in Germania din 2008 si am preschimbat permisul romanesc cu unul german. Dar la preschimarea acestuia s-a facut o eroare si categ. C a fost schimbata in C1.
  Intrebarea mea este: daca revin in tara si doresc o preschimbare a permisului german cu unul romanesc, se va face o preschimbare a permisului 1:1 si voi ramane in continuare cu C1 in loc de C, sau se va elibera un nou permis romanesc ce va avea inscrise categoriile obtinute prin examen in 2001?
  Va multumesc pentru timpul acordat,
  Tudor Usturica

 13. Buna ziua .Am si eu o nedumerire!.Acum 3 luni de zile Politia Romana mi-a luat permisul de conducere Italian. Nu am stiut ca trebuie facuta cerere pentru permis sa nu fie trimis in Italia. Am astepta 90 de zile si am fost sa imi ridic permisul dupa spusele Politistului:(dupa termen cu amenda platita si cu dovada pot sa revin in posesia permisului)..permisul a fost trimis in Italia..eu Am venit in Italia cum a spus Politia Romana, dar permisul meu nu este de gasit in toata italia ….Com pot proceda sa imi fac un permis Romanesc ca momentan locuesc in Romania …Va rog sa ma ajutati !!! Momentan am o declaratie si un permis provizoriu de 90 zile italian.

 14. Sınt din romania locuiesc de 2 luni In germania am permisul de conducere turcesc dar buletinu romanesc cı timp pot conduce masina In germania cat.B sau cum as putea sal preschimb cu unlul din germania. Multumesc cu stima si respect.

 15. Buna ziua, ma numesc X și am nevoie de niște informații va rog. Am sunat in România însă nimeni nu ma poate ajuta. Mentalitatea a rămas.
  Ma aflu in Anglia și as dori sa îmi schimb permisul englezesc in cel Romanesc deoarece nu o sa mai fie valabil in UE după acest Brexit, mai exact după 29 Martie.
  Ce acte mi-ar trebuii, și cât durează aproximativ tot acest proces.
  Va mulțumesc anticipat tuturor!

 16. Se poate de facut inregistrare online? Daca da pe ce website si care compartiment de ales, daca se poate sa imi ziceti pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a ma pune in rand, merci mult

  • Buna ziua,
   Puteți vedea în partea de sus a fiecărui articol data la care a fost publicat. Acesta este din 27.06.2017 si este posibil ca legislația să se fi modificat între timp.
   Vă recomandăm serviciul lege5.ro, unde regăsiți toată legislația actualizată.

 17. Salut am avut permis de uk
  Mentionez ca permisul a fost luat in romania si dupa schimbat in marea britanie
  Dupa ceva timp am pierdut permisul de marea britanie
  Dupa care am mers in romania la-m dat pierdut cel de marea britanie sa imi iau cel romanesc inapoi
  Dam cateva luni vreo 4 luni de cand am aplicat pentru permis si nici acuma nu a venit
  Ce se intampla ?

  • Ptr. Vasile, se ateapta verificari , de la tara anterioara sa confirme ca e legal, dureaza cam de la 2-3 luni in sus, pina au ei chef sa se miste. Trebuie sa intrebi permanent. Mie mia durat 3-4 luni pina am schimbat carnetul Ro cu 1 strain, si ziceau astia ai mei, ca RO si Polonia, ingreuneaza foarte greu informatile privitor la carnete.

 18. salut,eu l-am dat la preschimbat permisul de uk si am asteptat o luna jumate si nu a ajuns si am contactat SOLVIT si intro saptamana mau ajutat ei sal obtin,RECOMAND SOLVIT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here