28 Iulie, 2017

VIDEO: Preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc în 2017

Despre preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc am mai discutat, însă ţinând cont de recentele modificări aduse chiar luna aceasta asupra reglementărilor legislative, vă propunem să reluăm subiectul. Actul normativ de bază este Ordinul MAI nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naționale eliberate de autoritățile competente ale altor state cu documente similare românești, din care vom prezenta cele mai importante aspecte.Abonează-te aici la canalul de Youtube Legestart şi vei descoperi primul cele mai noi clipuri de informare legislativă rapidă.

Cine?

Puteţi solicita preschimbarea permiselor de conducere străine cu documente similare românești dacă aveţi sau vă stabiliţi domiciliul ori reședința în România, mai exact dacă:

 • locuiţi în mod obişnuit cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă sau la adrese din România datorită unor legături personale şi profesionale ori datorită unor legături personale care relevă legături strânse cu adresa / adresele din România, dacă nu aveţi legături profesionale;
 • reveniţi periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deși locuiţi alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene/Spațiului Economic European/Confederația Elvețiană, deoarece legăturile profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale;
 • locuiţi în mod obișnuit la o adresă din România datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deși locuiţi temporar și în alt stat membru UE/Spațiului Economic European/Confederația Elvețiană pentru îndeplinirea unei activități sau misiuni cu durată determinată.

Dovada domiciliului sau a reședinței în România se face cu următoarele documente aflate în termen de valabilitate:

 • actul de identitate – pentru cetățenii români;
 • documentul care atestă, la momentul solicitării, dreptul de rezidenţă legală pe teritoriul României – pentru cetăţenii statelor membre UE, Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi membrii de familie ai acestora care nu sunt cetăţeni ai statelor respective;
 • documentul care atestă, la momentul solicitării, dreptul de ședere legală pe teritoriul României – pentru străini.

Unde?

Preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc se face la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, pe a cărui rază de competență teritorială aveţi domiciliul sau reședința.

Pentru stabilirea competenţei de preschimbare, trebuie să declaraţi pe pe propria răspundere că vă aflaţi într-una dintre situaţiile enumerate mai sus, respectiv:

 • locuiţi în mod obișnuit cel puțin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă / adrese din România, dintre care cel puțin una de pe raza de competență a serviciului public comunitar datorită unor legături personale și profesionale ori datorită unor legături personale;
 • reveniţi periodic la o adresă de pe raza de competență a serviciului public comunitar datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deși locuiţi alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre;
 • locuiţi în mod obișnuit la o adresă de pe raza de competență a serviciului public comunitar datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deși locuiţi temporar și în alt stat membru pentru îndeplinirea unei activități sau misiuni cu durată determinată.

Acte necesare

Pentru preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc, trebuie să depuneţi personal, la serviciul public comunitar competent, dosarul care va conţine următoarele documente:

 • permisul auto a cărui preschimbare se solicită, în original (important: în unele cazuri este nevoie şi de traducerea legalizată a permisului) sau documentul care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a permisului auto (important: dacă documentul nu este în limba română, se depune şi traducerea legalizată a acestuia);
 • documentul de identitate şi documentele prin care se face dovada domiciliului/reşedinţei în România;
 • fișa deținătorului permisului de conducere, completată lizibil, cu majuscule (vezi model aici);
 • dovada plății contravalorii permisului de conducere (68 lei);
 • certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate;
 • declarația notarială pe propria răspundere, din care să rezulte că permisul de conducere depus pentru preschimbare este autentic, că titularul acestuia nu are rezidența normală pe teritoriul altui stat membru, că nu mai posedă un alt permis de conducere național românesc ori eliberat de autoritățile unui alt stat sau un duplicat al acestuia, că nu a declarat pierderea ori furtul acestuia la organele emitente sau la alte autorități în vederea eliberării unui nou document, precum și faptul că nu a luat și nu i-a fost adusă la cunoștință anularea permisului de conducere sau a dreptului de a conduce ori suspendarea sau restricționarea exercitării acestui drept.

ATENŢIE! Până la 12 iunie 2017 era necesară şi fişa medicală, însă această prevedere a fost eliminată prin Ordinul nr. 58/2017 şi înlocuită cu dovada plății contravalorii permisului de conducere.

preschimbare permis

Persoanele care, din motive obiective, nu se pot prezenta personal la serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor pot depune cererile prin mandatar, cu procură specială, autentificată în țară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României, situație în care fișa deținătorului va avea atașată în spațiul special destinat o fotografie color 3 x 4 cm/4 x 5 cm de data recentă.

Lista ţărilor emitente de permise auto ce se pot preschimba FĂRĂ EXAMEN

În ordinul nr. 163/2011 găsim şi listele statelor emitente de permise auto ce pot fi preschimbate cu permise româneşti fără examinare/testare.

1. Statele membre, emitente de permise de conducere naționale ce pot fi preschimbate fără examinarea sau testarea deținătorilor unor astfel de premise 

Austria

Belgia

Bulgaria

Cehia

Cipru

Croaţia

Danemarca

Grecia

Elveţia

Estonia

Finlanda

Franţa

Germania

Irlanda

Italia

Islanda

Letonia

Liechtenstein

Lituania

Luxemburg

Malta

M.Britanie

Norvegia

Polonia

Portugalia

Slovacia

Slovenia

Spania

Suedia

Olanda

Ungaria

 

 

2. Statele membre ale Convenției asupra circulației rutiere, emitente de permise de conducere naționale ce pot fi preschimbate fără examinarea sau testarea deținătorilor unor astfel de premise

Africa de Sud

Albania

Armenia

Azerbaidjan

Bahamas

Bahrain

Belarus

Bosnia-Herţegovina

Brazilia

Republica Centrafricană

Congo

Cote d’Ivoire

Cuba

Emir. Arabe

Rusia

Filipine

Georgia

Guyana

Iran

Israel

Kazahstan

Kârgâzstan

Kenya

Kuwait

Liberia

Macedonia

Maroc

Moldova

Monaco

Mongolia

Muntenegru

Niger

Pakistan

Peru

San Marino

Senegal

Serbia

Seychelles

Tadjikistan

Tunisia

Turkmenistan

Turcia

Ucraina

Uruguay

Uzbekistan

Vietnam

Zimbabwe

 

 

3. Statele care nu sunt membre ale Convenției asupra circulației rutiere, emitente de permise de conducere naționale ce pot fi preschimbate fără examinarea sau testarea deținătorilor unor astfel de premise

Canada

Coreea de Sud

Egipt

Iordania

Japonia

Liban

Siria

SUA

China

Insula Jersey

 

Ai nevoie de Ordinul MAI nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naționale eliberate de autoritățile competente ale altor state cu documente similare românești? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  Ioan
  iunie 28 2017

  “ATENŢIE! Până la 12 iunie 2017 era necesară şi fişa medicală, însă această prevedere a fost eliminată prin Ordinul nr. 58/2017 şi înlocuită cu dovada plății contravalorii permisului de conducere.”

  Asta insemna ca noul permis romanesc va fi valabil pana la data la care era valid si cel strain? Se poate face direct pe 10 ani?

  Multumesc!

 • Răspunde
  Laura
  iulie 3 2017

  Daca obtin permis de conducere in uk restrictionat ptr cutie automata , in momentul cand il schimb cu unul romanesc, restrictia va fi valabila si specificata si pe acesta?

 • Răspunde
  Marian
  iulie 8 2017

  Am doua cetățenii: română și canadiană.Am carnet canadian și vreau să știu dacă pot circulă cu el în România. Am avut și carnet românesc pe care l-am pierdut. Am fost să scot carnetul românesc cu actele și taxele necesare dar, au zis că nu mi-l pot da dacă nu am și vechiul carnet. Deci nu mai pot să conduc la mine in țară! mi-au propus să schimb carnetul străin cu cel românesc… dar în acest caz numai pot conduce în Canada, puteți să mă ajutați cu un sfat?

  • Răspunde
   iulie 12 2017

   Domnul \Marian as vrea sa va contactez telefonic dar pentru asta am sa va las adresa mea de e mail pentru a va da numarul de telefon: rizea_romulus@yahoo.com

Scrie un comentariu