Paşaportul simplu electronic – un document foarte solicitat mai ales în această perioadă premergătoare concediilor – nu este un act pe care să îl obţinem tocmai uşor, mai ales atunci când nu cunoaştem procedura legală. Aşa că haideţi să vedem care este aceasta în 2017, mai exact ce acte sunt necesare, care sunt costurile implicate, termenele de eliberare şi multe alte aspecte importante.

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.


Abonează-te aici
 la canalul de Youtube Legestart şi vei descoperi primul cele mai noi clipuri de informare legislativă rapidă.

Acte necesare

Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice se depun personal, în țară, la serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple în a căror rază de competență aveţi domiciliul / reședința, iar în străinătate, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

La depunerea cererilor, sunt necesare şi următoarele documente:

 • cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoțită de certificatul de naștere, în original;
 • dovada achitării taxei de pașaport, completată pe numele titularului, în original;
 • pașaportul anterior, dacă acesta există.

Atenţie! Copiii care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu mai pot fi incluşi în paşapoartele părinţilor, fiind necesar să li se elibereze paşapoarte individuale.

Costuri şi plată

Costul unui paşaport simplu electronic este diferenţiat în funcţie de valabilitate şi a scăzut de la 1 februarie 2017, după eliminarea taxei pentru serviciul public prestat (22 lei), astfel:

 • paşaportul simplu electronic cu valabilitate de 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani – 234 lei;
 • paşaportul simplu electronic cu valabilitate de 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani – 258 lei.

Plata se poate efectua:

 • on-line, în sistem internet banking, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului;
 • de la orice bancă unde aveţi deschis un cont bancar, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului;
 • în numerar, la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului sau la casieriile Instituţiilor Prefectului;
 • prin mandat poştal, la orice Oficiu Poştal.

Costul unui paşaport simplu electronic la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate este de 100 euro – 50 euro pentru paşaport, 40 euro taxa consulară şi un euro reprezentând recuperări cheltuieli.

Termene de eliberare

Potrivit legii, autorităţile sunt obligate să soluţioneze cererile de eliberare a paşapoartelor simple electronice în următoarele termene maxime, calculate din momentul depunerii acestora:

 • 30 de zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în ţară;
 • 90 de zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în străinătate.

Pierderea, distrugerea, furtul

Pierderea paşaportului simplu electronic se declară de îndată de către titular sau de către părinţii, reprezentanţii legali sau însoţitorii minorului (dacă titularul paşaportului pierdut este minorul), la cea mai apropiată unitate de poliţie sau la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple ori la Direcţia Generală de Paşapoarte, iar în străinătate, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Distrugerea documentului de călătorie se declară de către titular sau de către părinţii/reprezentanţii legali ai minorului la autoritatea competentă, cu ocazia solicitării unui nou paşaport.

Furtul documentului se declară de către titular sau de către părinţii, reprezentanţii legali sau însoţitorii minorului (dacă titularul paşaportului furat este minorul) de îndată, la cea mai apropiată unitate de poliţie din ţară sau, după caz, de pe teritoriul statului unde s-a produs evenimentul, solicitând eliberarea unei adeverinţe care să ateste declararea evenimentului respectuv.

În cazul în care găsiţi paşaportul declarat ca fiind furat/pierdut, este obligatoriu să informaţi în cel mai scurt timp posibil autoritatea emitentă cu privire la găsirea acestuia, întrucât aceste paşapoarte fac obiectul unor semnalări în Sistemul Informatic Schengen (SIS). În situaţia în care autorităţile străine găsesc asupra dumneavoastră paşaportul semnalat în SIS, acesta urmează să fie confiscat şi transmis autorităţilor emitente române.

Dacă survine orice modificare în privinţa datelor de identitate sau a datelor biometrice, trebuie să vă prezentaţi la autoritatea competenţă pentru emiterea unui nou paşaport.

Informaţii importante

Paşaportul simplu electronic este proprietatea statului roman şi nu poate fi utilizat drept garanţie pentru o datorie.

Înainte de a pleca într-o călătorie, asiguraţi-vă că termenul de valabilitate nu a expirat şi informaţi-vă în ceea ce priveşte condiţiile de intrare solicitate de ţara în care urmează să mergeţi. Puteţi intra în posesia acestor informaţii contactând ambasada statului respectiv.

Pentru a călători în state terţe (state din afara UE) aveţi nevoie de un paşaport şi, în anumite situaţii, în funcţie de acordurile internaţionale la care România este parte, şi de o viză.

Trebuie să cunoaşteţi şi că în anumite state este nevoie să purtaţi în permanenţă asupra dumneavoastră paşaportul.

Ai nevoie de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

 1. ORDONANTA nr. 65 din 28 august 1997 (*actualizata*)
  privind regimul pasapoartelor în România
  (actualizata până la data de 6 august 2005*)
  EMITENT
  GUVERNUL
  Articolul 1
  (1) Cetatenii români au garantat dreptul la libera circulatie şi, în mod corespunzător, au dreptul la eliberarea, detinerea şi folosirea unui pasaport în condiţiile prezentei ordonante.
  (2) Dreptul de a calatori liber în strainatate nu poate face obiectul nici unei restrictii, în afara celor expres prevăzute de prezenta ordonanţă.( art . abrogat )

  Articolul 12
  (1) Pasapoartele simple se elibereaza în termen de 20 de zile de la data depunerii cererii sau, în regim de urgenta, la cererea expresa a solicitantului, în termen de 3 zile. Tariful suplimentar pentru eliberarea pasapoartelor simple în regim de urgenta este de 100 lei (RON).
  (2) În cazul imbolnavirii grave ori al decesului unei rude apropiate, al efectuării unui tratament medical de urgenta sau al citarii într-un proces în strainatate, eliberarea pasapoartelor simple în regim de urgenta este scutita de plată taxei consulare pentru prestarea serviciului în regim de urgenta, prevăzută de Ordonanţa Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea serviciilor consulare şi a taxelor percepute pentru prestarea acestora, aprobata cu modificari prin Legea nr. 89/1993, cu modificările şi completările ulterioare.
  (3) Pentru persoanele prevăzute la art. 24, termenul de eliberare a pasaportului este de cel mult 90 de zile.

  Articolul 24
  Cetatenilor români care îşi stabilesc domiciliul în strainatate li se elibereaza pasapoarte simple, în care se menţionează tara de domiciliu.

 2. Buna ziua,
  sint cetateam roman cu domiciliul in Canada, am pasaport romanesc expirat si as dori sa il reinoiesc.Pentru a aplica pentru pasaport simplu :
  1.Trebuie sa merg la consulat in persoana pentru obtinerea de formular?
  2.Pasaportul expirat este necesar la aplicarea pentru pasaport nou.Ce se intimpla cu pasaportul expirat? Se retine la Consulat sau se restituie? (Pasaportul expirat este singura dovada a intrarii initialen Canada si am inteles ca ar fi nevoie de el potential cind aplici pentru pensie in Canada). Multumesc, Emil Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here