Abordăm acest subiect în urma unei întrebări puse recent pe Forumul Legestart privind obligativitatea eliberării fluturaşului de salariu, din punct de vedere legal. Cu atât mai mult cu cât, în practică, unii dintre noi nu ştiu exact ce este şi ce date conţine acest înscris.

Ce este fluturaşul de salariu?

Vorbim despre un document cu titlu informativ care se eliberează angajatului şi se păstrează de către acesta. Nu există un model “clasic” al fluturaşului de salariu, însă în general el constituie un tip de copie a statului de plată, în care regăsim informaţii precum:

  • numele, funcţia angajatului şi departamentul în cadrul căruia acesta lucrează;
  • orele lucrate şi zilele de concediu efectuate, dacă este cazul;
  • valorile salariului brut şi net;
  • contribuţiile la stat (şomaj, CAS, CASS) exprimate procentual şi valoric în lei;
  • impozitul reţinut.

Desigur, pe acest înscris se mai pot regăsi şi alte date precum prime, bonusuri, tichete (de masa, de vacanţă, cadou), popriri, deducere personală, acolo unde este cazul. 

Fluturaşul de salariu se emite de regulă de către Departamentul Financiar-Contabil sau cel de Resurse Umane înaintea plăţii drepturilor băneşti, iar dacă salariul se plăteşte în două tranşe (avans şi lichidare), documentul informativ va fi înmânat la lichidare. Desigur, nici această regulă nu este bătută în cuie, la fel cum nu există un model standard. De ce? Vedem în continuare.

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

Abonează-te aici la canalul de Youtube Legestart şi vei descoperi primul cele mai noi clipuri de informare legislativă rapidă.

Este obligatoriu fluturaşul de salariu?

Codul muncii stabileşte la art. 168 că plata salariului se dovedește prin semnarea statelor de plată, precum și prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plății către salariatul îndreptățit – fără a fi menţionat despre ce documente este vorba concret. Statele de plată, precum și celelalte documente justificative se păstrează și se arhivează de către angajator în aceleași condiții și termene ca în cazul actelor contabile, conform legii.

Aşadar, nu există o prevedere expresă în lege privind obligativitatea eliberării fluturaşului de salariu de către angajator. Acesta este mai degrabă un document ce vine în sprijinul angajatului, pentru a vedea şi înţelege exact de ce a primit suma de bani în cauză, cât reprezintă contribuţii şi impozite colectate de stat, alte reţineri operate etc..

Pe scurt, fluturaşul de salariu nu este obligatoriu, dar este foarte util pentru angajatul care va înţelege mai bine veniturile sale, contribuind de asemenea la transparenţa datelor şi buna comunicare angajator-salariat.

Să nu uităm că datele din acest înscris referitoare la drepturile băneşti au caracter confidenţial, motiv pentru care fluturaşul de salariu ar trebui transmis prin mijloace electronice specializate şi personalizate sau înmânat personal angajatului.

Ai nevoie de Codul muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here