21 Septembrie, 2017

VIDEO: Delegare sau detaşare? Care sunt principalele diferenţe?

Delegarea şi detaşarea sunt două măsuri la care angajatorii pot apela şi care vă pot viza şi pe dumneavoastră, la un moment dat, în timpul activităţii. Pentru a înţelege mai bine ce presupun acestea, dar şi care sunt principalele diferenţe dintre cele două, vă propunem o prezentare comparativă, conform reglementărilor din Codul muncii.

Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.

Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.Abonează-te aici la canalul de Youtube Legestart şi vei descoperi primul cele mai noi clipuri de informare legislativă rapidă.

Principalele diferenţe

În ceea ce priveşte perioada, delegarea se realizează pe maximum 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice. Detaşarea se face pentru maximum un an, cu posibilitatea de prelungire din şase în şase luni. În ambele cazuri este, însă, obligatoriu acordul salariatului.

Referitor la suspendarea contractului de muncă, pe durata delegării nu se suspendă contractul, în timp ce în cazul detaşării acesta se suspendă întotdeauna.

Din punct de vedere al subordonării, salariatul delegat se subordonează în continuare angajatorului care a dispus delegarea. Însă la detaşare, salariatul se subordonează noului angajatorul, la care s-a dispus aceasta.

Există diferenţe şi la plata salarialui şi a drepturilor ce decurg. Astfel, plata salariului, a cheltuielilor cu transportul, cazarea şi indemnizaţia de delegare se face de către angajatorul care a dispus delegarea. În timp ce, în cazul detaşării, aceste plăţi se efectuează de către „noul” angajator (cel la care s-a dispus detaşarea).

Nu în ultimul rând, trebuie avute în vedere şi aspectele referitoare la condiţiile mai favorabile. La delegare, se vor aplica întotdeauna condiţiile prevăzute în contractul individual de muncă semnat cu angajatorul care a dispus măsura. La detaşare, se vor aplica condiţiile mai favorabile între cei doi angajatori (cel care dispune şi cel la care se dispune detaşarea).

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu