Potrivit legislaţiei naţionale în domeniul muncii, demisia se realizează cu respectarea unui preaviz a cărui durată variază raportat la funcţia ocupată de salariat, astfel încât angajatorul să aibă timpul necesar pentru găsirea unui înlocuitor, fără efecte negative asupra bunei desfăşurări a activităţii firmei. Există însă situaţii în care se poate demisiona fără preaviz, după cum veţi putea observa în clipul video şi explicaţiile suplimentare ale acestui articol.

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

Abonează-te aici la canalul de Youtube Legestart şi vei descoperi primul cele mai noi clipuri de informare legislativă rapidă.

Demisia şi termenul de preaviz legal

Potrivit art. 81 din Codul muncii, demisia reprezintă actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului, încălcarea acestei prevederi constituind contravenţie sancţionată cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei

ATENŢIE! Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

În ceea ce priveşte termenul de preaviz, acesta este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate depăşi:

  • 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie;
  • 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Trebuie reţinut şi aspectul potrivit căruie, pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.

Când pot demisiona fără preaviz?

În primul rând salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă. Ca situaţii concrete, putem vorbi aici despre neplata salariului, neasigurarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă etc.

De asemenea, potrivit art. 81 alin.7 din Codul munci, angajatorul poate renunţa total sau parţial la termenul de preaviz.

Nu în ultimul rând, termenul de preaviz nu se respectă în cazul demisiei înaintate pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, caz în care contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Ai nevoie de Codul muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua. Am lucrat la Posta Romana, la Ghiseul Picior de munte com Dragodana ca factorpostal. In data de 15 – 03 – 2017 am demisionat cu acordul ambelor parti. Pe perioada lucrata de la 01 / 15 – 03 – 2017 mai sunt platit? Am intrebat oficianta de la oficiu si mi-a raspuns ca au venit statele de plata dar pentru mine nu a venit nimic. Cum pot afla daca mai am dreptu la salariu pe cele 15 zile lucrate, sa daca imi plateste si zilele de concediu de care nu am beneficiat? telefon contact 0726483089 Marian Marin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here