De principiu, contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor, printre elementele vizate fiind inclus şi salariul. Astfel, în mod normal, angajatorul nu vă poate reduce salariul fără acordul dumneavoastră, prin încheierea unui act adiţional la CIM. Există însă şi câteva excepţii prevăzute de legislaţia în vigoare, pe care le vom prezenta în continuare.
Abonează-te aici la canalul de Youtube Legestart şi vei descoperi primul cele mai noi clipuri de informare legislativă rapidă.
Excepţiile de la regula mai sus aminitită sunt prevăzute în Codul muncii şi se referă la două situaţii particulare.
Prima o constituie reducerea temporară a activităţii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare. În acest caz, angajatorul are posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz. (art. 52, alin. 3).
Cea de-a doua situaţie se referă la sancţionarea abaterilor disciplinare. Astfel, printre sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară se numără şi:
- reducerea salariului de bază pe o durată de una-trei luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de una-trei luni cu 5-10%. (art. 248, alin.1)
Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!