O practică destul de des întâlnită, deşi nu tocmai legală, este solicitarea şi reţinerea actului de identitate drept garanţie pentru încredinţarea unor bunuri sau pentru prestarea unor servicii, putând vorbi aici despre serviciile de închiriere (ex. biciclete).

Cu titlu de informare, reţinem şi situaţia controalelor din mijloacele de transport în comun, când solicitarea buletinului se poate face de către poliţişti sau jandarmi, nu de către controlori.

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

Abonează-te aici la canalul de Youtube Legestart şi vei descoperi primul cele mai noi clipuri de informare legislativă rapidă.

Aşadar, care sunt situaţiile în care actul de identitate poate fi reţinut în mod legal? Răspunsul îl găsim în Ordonanţa de urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, potrivit căreia buletinul se păstrează în următoarele cazuri:

  • persoană reţinută, arestată preventiv sau care execută pedeapsa închisorii – actul de identitate este păstrat de către administraţia aresturilor ori a penitenciarelor, până la punerea în libertate a titularului;
  • persoană internată într-un centru educativ – actul se păstrează pe durata internării de către administraţia instituţiei;
  • act de identitate cu modificări, adăugări sau menţiuni (altele decât cele prevăzute de lege) – acestea sunt interzise şi atrag nulitatea documentului, ce va fi reţinut de către poliţistul care a constatat faptul.
ATENŢIE! Potrivit art. 25 din OUG nr. 97/2005, este interzisă darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate!
În caz contrar, atât persoanele care solicită şi reţin, cât şi cele care dau ilegal buletinul, riscă amenzi cuprinse între 75 şi 150 de lei.

În concluzie, în orice alte cazuri în afară cele trei prezentate mai sus, actul de identitate NU poate fi reţinut.

Ai nevoie de OUG nr. nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Exista o practica a tuturor hotelurilor de la Marea Neagra si cred ca si a celor din Romania, in general: la sosirea si cazarea persoanelor fizice, pana la plecarea noastra, respectiv, pana la predarea camerei si a cheiei, sa se retina la receptie, buletinele de indentitate!!, ceea ce este ilegal, din moment ce nu ati mentionat si acest aspect…
    Poate veti avea in vedere si se va corecta / amenda, practica aceasta?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here