Vicepreședintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie, a salutat astăzi adoptarea definitivă a unui nou act legislativ european care va consolida drepturile de care beneficiază cele aproximativ 75 de milioane de victime ale infracţionalităţii, înregistrate în UE în fiecare an.

Directiva UE privind drepturile victimelor a fost adoptată pe 4 octombrie, de Consiliul de Miniştri, în urma votului Parlamentului European de aprobare a noilor norme, exprimat cu o majoritate covârşitoare (611 voturi pentru, 9 voturi împotrivă şi 13 abţineri).

Noua directivă a UE stabileşte drepturile minime pentru victime, oriunde s-ar afla în UE.

„Sistemele de justiţie penală ale statelor membre ale UE s-au concentrat uneori prea mult asupra infractorului, neacordând suficientă atenţie victimei. Prin acest nou act legislativ european vom consolida drepturile victimelor. Nimeni nu doreşte să fie victima unei infracţiuni, dar în cazul în care acest fapt survine, oamenii ar trebui să aibă certitudinea că vor beneficia de aceleaşi drepturi de bază în orice parte a Uniunii Europene”, a declarat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.

„În fiecare an, aproximativ 15% dintre europeni sau 75 de milioane de persoane din Uniunea Europeană sunt victime ale unei infracţiuni. Iar, având în vedere că 12 milioane de europeni trăiesc într-o altă ţară a UE decât cea de origine şi că cetăţenii efectuează 1 miliard de călătorii în interiorul UE, în fiecare an, acest nou act legislativ european va contribui la reducerea suferinţelor pentru un număr mare de persoane. Este o realizare istorică și un semnal puternic că Europa obţine rezultate în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor.”

Context

Directiva UE privind instituirea unor standarde minime pentru victime a fost propusă de Comisie în mai 2011. Adoptarea directivei de către Consiliul UE este urmarea unui vot în plen al Parlamentului European. Aceasta, în contextul în care Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri au ajuns la un acord în iunie, după negocieri intense, mediate de Comisia Europeană.

După publicarea directivei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, statele membre vor avea la dispoziţie trei ani pentru a transpune dispoziţiile în dreptul lor intern.

Noua directivă a UE privind instituirea unor standarde minime pentru victime va garanta că, în toate cele 27 de state ale UE:

victimele sunt tratate cu respect, iar poliţia, procurorii şi judecătorii beneficiază de pregătirea necesară pentru a trata în mod corespunzător cazurile acestora;

victimele primesc informaţii cu privire la drepturile de care beneficiază şi la propriul caz, într-o formă pe care o pot înţelege;

toate statele membre dispun de servicii de sprijinire a victimelor;

victimele pot participa la procedurile judiciare, dacă doresc aceasta, şi sunt sprijinite să participe la proces;

victimele vulnerabile – precum copiii, victimele violurilor sau cele cu handicap – sunt identificate şi protejate în mod corespunzător;

victimele beneficiază de protecţie pe durata investigaţiilor desfășurate de poliţie şi în timpul procedurilor judiciare.

Mai multe informaţii şi documentare puteţi găsi dând click aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here