Rentele lunare acordate veteranilor de război vor fi majorate cu 75% față de valoarea aflată acum în plată, începând cu 1 iulie 2015, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. Măsura este inclusă într-o Ordonanță de Urgență adoptată în ședința de astăzi a Executivului, 29 aprilie, dată la care România marchează Ziua Veteranilor de Război.

Veteranii de război au dreptul la rente lunare acordate în funcție de importanța ordinelor și medaliilor conferite. Cuantumul acestora se raportează la solda de grad a unui sublocotenent, fiind cuprins între 148 de lei și 296 de lei, cu excepţia celor şapte veterani de război Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul, ale căror rente lunare ajung la 850 de lei.

Legislaţia în vigoare stabileşte că, pe lângă rentele lunare menţionate, veteranii de război au dreptul la un spor de front, stabilit în raport cu durata participării la război. Prin actul normativ adoptat astăzi se dublează acest spor pe care îl primesc invalizii şi veteranii de război pentru primul an de participare pe front, potrivit Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război.

De asemenea, actul normativ adoptat astăzi va crea cadrul legal pentru avansarea onorifică în grad a veteranilor de război, fără a mai fi condiționați de ziua de 9 Mai, Ziua Victoriei. Legislația în vigoare permitea avansări onorifice în grad a veteranilor de război exclusiv cu ocazia Zilei Victoriei. 

Sursa: Guvernul României

Ai nevoie de Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here