În cursul zilei de ieri au fost finalizate negocierile dintre reprezentanţii ţării noastre şi cei ai Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene în privinţa bugetului României pentru 2014.
Premierul Victor Ponta şi ministrul Daniel Chiţoiu au anunţat că salariul minim şi pensiile vor creşte, dar şi că se vor lua măsuri pentru creşterea veniturilor (impozite, accize noi, redevenţe crescute).

CREŞTEREA SALARIULUI MINIM ŞI A PENSIILOR

Salariul minim pe economie va creşte de la 800 de lei, cât este în prezent, la 900 de lei. Creşterea va fi făcută în două tranşe: 50 de lei de la 1 ianuarie 2014 şi 50 de lei de la 1 iulie 2014.
Totodată, vor exista creşteri salariale şi pentru anumite categorii socio-profesionale din sectorul bugetar.
Prim-ministrul Victor Ponta: Referitor la salariul minim, vom lua în calcul creşterea acestuia la 850 de lei, începând cu 1 ianuarie, şi la 900 de lei, începând cu 1 iulie. De asemenea, avem un fond de creştere a salariilor în domeniul bugetar. Nu va fi o creştere egală pentru toţi angajaţii, ci va fi o creştere ţintită pe anumite categorii. Şi vreau doar să vă dau ca exemplu: vom continua negocierile pentru a stabili gradul în care vor creşte salariile medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi şi ale altor categorii asupra cărora, chiar şi în situaţii de restrângere bugetară, trebuie, în mod clar, să luăm decizii de creştere pentru 2014.
De asemenea, în 2014 va fi prevăzută şi o creştere a pensiilor cu un procent de 3,76%.
O altă măsură convenită la negocieri este scăderea contribuţiilor de asigurări sociale (pensii) cu 5% pentru angajatori.
Ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu: Este o prevedere clară în memorandumul tehnic şi economic în care se prevede clar că este un obiectiv major al Guvernului Ponta în vederea creării de locuri de muncă şi creşterii economice – reducerea semnificativă a contribuţiilor sociale în al doilea semestru. Deci, este un angajament ferm, în al doilea semestru. De asemenea, din calculele şi analizele pe care le-am făcut şi pe care toată lumea le prezintă, este mult mai benefic, atât pentru angajator, cât şi pentru economia românească, să avem o reducere semnificativă, substanţială a cotelor de contribuţii sociale, pentru că impactul în economie este mai mare, evaziunea şi frauda fiscală se vor reduce, economia la gri va ieşi la suprafaţă. Una e să reducem cu două-trei puncte procentuale şi alta e să reducem cu cinci puncte procentuale.

MĂSURI PENTRU CREŞTEREA VENITURILOR

Pentru creşterea veniturilor, se vor lua următoarele măsuri:
• se va introduce un impozit pe construcţiile speciale deţinute de persoanele juridice (indiferent că e vorba de companii de stat sau private). Câteva exemple: reţelele de transport, conductele, reţelele electrice, depozitele. Impozitul va avea o cotă diferenţiată în funcţie de categoriile de construcţii speciale;
• se va introduce o acciză pe carburanţi de 7 eurocenţi/litru. Fondurile rezultate vor fi destinate exclusiv finanţării proiectelor de infrastructură (autostrăzi şi drumuri naţionale);
redevenţele pentru resurse minerale şi naturale, altele decât cele pentru petrol şi gaze, vor creşte cu 25%;
accizele vor fi calculate prin indexarea cu rata inflaţiei comunicată de INS pentru 2013.
Potrivit Guvernului, proiectul de buget pentru 2014 va fi prezentat în decursul săptămânii viitoare.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here