Deducerile la salariile celor care au persoane în întreţinere sunt mai mari în propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.77 din Legea nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal. Sumele prevăzute sunt în funcţie de salariu, motivaţia fiind că actuala sumă de referinţă pentru calcularea deducerii personale, de 1.500 lei, este cu mult sub nivelul salariului mediu brut din ultimul an, de aproximativ 2.560 lei, cifrele invocate fiind din statisticile INS.
Parlamentarii propun ca cei care au salariul de până la 2.500 de lei să beneficieze de sume cuprinse între 300 şi 800 de lei, respective 875 lei, în funcţie de câţi copii minori sau câte persoane au în întreţinere. Deducerile se aplică ambilor părinţi care au în întreţinere copii care nu au împlinit 18 ani.
Angajaţilor care au salarii cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei li se aplică valori degresive faţă de cele ale angajaţilor din prima categorie, sumele exacte fiind stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor. Iar cei care au salariile de peste 5.000 lei nu primesc deduceri personale.
“Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 688 din 10 septembrie 2015 cu modificările şi completările ulterioare:
Art. 77. Deducere personală
Alin. (3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 300 lei lunar, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) şi x) şi/sau a pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”
Iniţiativa legislativă este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.
Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
Ce se întâmplă când intervine un concediu medical imediat ce contractul de munca a încetat(era ctr pe perioada determinata), iar persoana în cauza nu a apucat sa își depună dosarul ptr indemnizație de somaj?mulțumesc frumos.