Săptămâna aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 183/2015 care elimină verificările la domiciliu în timpul concediilor medicale ale angajaţilor. Această măsură a fost introdusă în aprilie 2010, prezenţa la domiciliu pentru verificarea de către autorităţi a incapacităţii temporare de muncă fiind o condiţie obligatorie în vederea acordării indemnizaţiilor.

Situaţia actuală

OUG nr. 36/2010 a modificat pe 26 aprilie 2010 Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, stabilind că, pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii, asiguraţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii (art. 31):

  • să îndeplinească stagiul minim de cotizare;
  • să prezinte adeverinţa din care reise numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni;
  • să fie prezenţi la domiciliu sau la adresa indicată, pentru verificare de către reprezentanţii plătitorilor de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Această verificare se efectuează de către plătitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacă este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist.

Ordonanţa a mai stabilit şi faptul că plata indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate încetează de la data în care se constată că asiguratul:

  • nu este prezent la domicliu/adresa indicată;
  • refuză verificarea.

Ce se schimbă?

Legea nr. 183/2015 privind aprobarea OUG nr. 36/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 abrogă prevederile de mai sus.

Astfel, începând de vineri, 10 iulie 2015,  nu se vor mai efecta controale la domiciliu în timpul concediilor medicale ale angajaţilor. Potrivit raportului din Camera Deputaţilor, abrogarea articolelor care stabilesc aceste controale este necesară întrucât reglementarea este excesivă şi, în practică, s-a constatat că absenţa de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor.

Ai nevoie de Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here