Parlamentarii propun modificarea Codului Muncii astfel încât verificările inspectorilor pentru pontajul săptămânal de 40 de ore lucrate să se facă la o perioadă de referinţă de 4 luni. Motivaţia este dată de cazurile societăţilor la care se lucrează în schimburi şi care, din acordarea zilelor libere de dinainte şi de după turele de noapte, nu ies câteodată la pontajul de 40 de ore săptămânal sau, dimpotrivă, depăşesc aceste ore şi trebuie plătite ore suplimentare.

Prin verificarea unei perioade de referinţă de patru luni, susţin iniţiatorii, angajatorii au timp să le ruleze turele celor care lucrează în schimburi astfel încât să beneficieze de toate zilele libere şi de repausurile săptămânale:

“E important să ţinem cont de faptul că ziua de lucru, care conţine programul de lucru şi repausul zilnic, nu se încadrează întotdeauna în intervalul 0-24 al unei zile. În aceste condiţii, ziua de muncă de 12 ore (permisă de art. 115, alin. 1) începe vineri la ora 19 şi se termină sâmbătă la ora 7 fără a respecta strict delimitarea orară de 24 de ore şi este pontat pe ziua de vineri, nu pe ziua de sâmbătă, la fel cum schimbul care începe programul luni la ora 19 şi-l termină marţi la ora 7, este pontat pe ziua de luni”, se spune în expunerea de motive.

Legea nr. 53 din 2003, Codul Muncii se completează după cum urmează:

Art. 112 se completează cu alin. (3) şi va avea următorul cuprins:

Alin.(3) Prin excepţie, durata normal a timpului de muncă poate fi prelungită peste 40 de ore/săptămână cu condiţia ca media orelor de muncă calculate pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 40 de ore pe săptămână.

Art. 137, alin. (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

Alin. (2) În cazul în care repausul săptămânal nu poate fi acordat preponderant sâmbăta şi duminica deoarrece ar prejudicial interesul public sau desfăşurarea normal a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Iniţiativa legislativă este în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here