Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări Legii 248/2005, impunând obligația poliției de frontieră de a verifica și cazierul persoanelor care trec granița cu copii minori.

Actul normativ promulgat de către şeful statului se concentrează pe amendarea articolului 31 alineatul (2) litera b) din Legea nr. 248/2005, în sensul instituirii obligaţiei verificării informaţiilor din cazierul judiciar de către poliţia de frontieră, în cazul persoanelor care însoţesc minorii.

Astfel, în Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, litera b) se modifică astfel:

După ce polițistul de frontieră verifică informațiile consemnate în Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS, el va determina dacă însoțitorul a fost anterior condamnat pentru una dintre următoarele infracțiuni:

  • omor;
  • infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
  • infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
  • lipsire de liberatate în mod ilegal;
  • infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori;
  • trafic de ţesuturi sau organe umane
  • infracţiuni de terorism.

Conform noilor reglementări, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul va aduce modificări corespunzătoare Normelor metodologice de aplicare a Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului 94/2006, cu toate schimbările și adăugirile ulterioare.

Vezi aici Legea 248/2005

Vezi aici acte relevante despre libera acirculație în străinătate

Vezi aici alte articole despre libera circulație

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here