Legea care prevede introducerea vehiculelor rutiere lente în categoria celor care pot fi înmatriculate şi înregistrate la Registrul Auto Român a fost publicată în Monitorul Oficial.
Legea nr. 260/2020 completează OUG nr. 78/2000, defineşte vehiculele rutiere lente drept vehicule antrenate de un motor încorporat şi care, constructiv, nu pot deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h.
Legea prevede ca vehiculele rutiere, care se deplasează cu maxim 25 km/h, să fie înmatriculate şi înregistrate de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român”. Excepţie vor face doar vehiculele înmatriculate într-un alt stat membru al UE, precum și tractoarele forestiere și cele achiziționate din fonduri nerambursabile.
Din categoria vehiculelor rutiere lente fac parte mai multe categorii de vehicule, precum cele care oferă soluţii eco-friendly, dar şi soluţii de transport avansate cu vehicule electrice, pentru a reduce poluarea cu CO₂.
Ordonanța Guvernului nr. 78/2000, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 230/2003, se completează după cum urmează:
După alineatul (5) al articolului 1 se introduc două noi alineate, alin. (6) și (7), cu următorul cuprins:
„(6) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) privind omologarea, vehiculele rutiere lente care au fost deja înmatriculate într-un stat membru al Uniunii Europene.
(7) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele rutiere noi achiziționate până la data de 30 aprilie 2020, aparținând categoriei T1, nivel de poluare I, echipate cu motoare a căror putere din construcție se situează între 37 și 75 kW. Aceste vehicule vor fi omologate, la cererea deținătorilor în vederea eliberării cărții de identitate, în termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.”
După punctul 13 al articolului 11, se introduce un nou punct, punctul 14, cu următorul cuprins:
„14. vehicul rutier lent – vehicul rutier antrenat de un motor încorporat, și care constructiv pe drum plan nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h.”
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.