Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.

Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: Ce sumă trebuie să plătesc pe lună pentru a beneficia de vechime, în cazul în care am terminat şomajul şi nu-mi găsesc de lucru?

Răspunsul specialistului:

Dumneavoastră puteţi încheia un contract de asigurare la Casa de pensii, din judeţul/localitatea unde aveţi reşedinţa/domiciliul, pentru a beneficia de continuitate.

Pentru anul 2016, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, s-a stabilit o cotă legală de contribuţie de asigurări sociale de 26,3%, astfel încât contribuţia lunară datorată pentru contractele de asigurare va fi :

 • cel puţin 247 lei – pentru cota legală de contribuţie minimă, de 938 lei;
 • cel mult 3.526 lei – pentru cota legală de contribuţie maximă, de 13.405 lei;
 • între cele două limite legale, în funcţie de cota legala de contribuţie înregistrată în contract.

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua,
  Referitor la vechimea in munca dupa finalizarea somajului, solicit urmatoarele informatii,
  In perioada 1997-1998 am fost in somaj si ajutor de somaj iar dupa mi-a fost eliberata o adeverinta pe care nu o mai detin.
  Am facut o solicitare sa imi fie eliberata o alta adeverinta pentru a putea beneficia de vechimea in munca pe care de 1 an ma zbat sa o primesc de la organele competente.
  De fiecare data cand ma prezint la sediu mi-se spune ca se cauta in arhiva si ca trebuie sa astept.
  Precizez ca 1 an este deja prea mult pt.a astepta un document care oricum exista in calculator.
  Ce se poate face in acest caz? Unde se mai poate intervenii in acest caz?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here