Începând cu 1 ianuarie 2024, vârtnicii și unele familii din România vor primi venitul minim de incluziune. Se vor acorda până la 480 de lei. Din luna noiembrie și până la finalul lunii decembrie,  primăriile din toată țara anunță că începe depunerea cererilor pentru accesarea ajutorului.

 Autoritățile române au decis ca ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei să fie inlocuite cu venitul minim de incluziune, de la 1 ianuarie 2024. Vor primi acest ajutor persoanele singure, care au peste 60 de ani și familiile cu copii, al căror venit nu depășește un anumit prag.

Potrivit legii 196/2016, modificată în aprilie 2023, venitul minim de incluziune se compune din una sau mai multe categorii de ajutoare financiare:

  • ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri sub 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanelor singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesităților zilnice de viață;
  • ajutor pentru familiile cu copii – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri mai mici de 700 lei/lună, care au în întreținere unul sau mai multi copii în vârstă de până la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de sărăcie a copilului și stimulării participării acestuia în sistemul de educație.

Pentru București, solicitanții trebuie să depună până la sfârșitul acestui an, la DGASPC-urile de sector, cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoțită de documentele doveditoare și angajamentul de plată, inclusiv în cazul cetățenilor străini sau apatrizi, precum și al persoanelor fără adăpost.

Odată cu intrarea în vigoare a venitului minim de incluziune, acordarea beneficiilor venitului minim garantat și ajutor pentru susținerea familiei se suspendă.

Vezi aici Legea 196/2016

Vezi aici alte articole despre venitul minim de incluziune

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here