Senatul va dezbate, ca primă camera sesizată,  o propunere legislativă care crește limita vârstei de pensionare pentru militari și polițiști la cel puțin 50 de ani, pentru pensiile de serviciu anticipate.

De asemenea, proiectul prevede desființarea pensiei de serviciu anticipate parțiale și posibilitatea prelungirii activității după împlinirea vârstei standard de pensionare, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani, urmând ca fiecare an să aducă un procent de 2% la pensia militară de stat.

Inițiatorii propunerii legislative susțin că în urma aplicării Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în numai 3 ani de la promulgare, s-a înregistrat un deficit de câteva zeci de mii de polițiști și militari, “fapt care a dus la creșterea riscurilor și vulnerabilităților specifice acestui domeniu, dar și la cheltuieli suplimentare uriașe legate de faptul că în locul militarilor și polițiștilor care s-au pensionat la vârste la care puteau să genereze un maximum de efort și experiență, instituțiile au fost nevoite să recruteze alt personal, de multe ori fără studii în domeniu și fără experiență.”

Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat

La art. 16, alin. (1) se modifică și se adaugă un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de vârstă militarii și polițiștii în activitate din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă;

b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

(2) Vârsta standard de pensionare prevăzută pentru limita de vârstă, prevăzută la alin. (1), lit. a) este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte din prezenta lege.

(3) Militarii și polițiștii care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă pot fi menținuți în activitate, la cerere, după împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în bune condiții a atribuțiilor ce le revin,  pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani, urmând ca în fiecare an să primească un spor de 2% la pensia militară de stat.

Art. 18 se elimină.

La art. 21, lit. b), alin. (2) va avea următorul cuprins:

(2) Reducerea vârstei standard de pensionare, potrivit alin. (1) sau în alte condiții stabilite prin acte normative, nu poate fi mai mare de 10 ani. Indiferent de reducerile aplicate, vârsta de pensionare a militarilor și polițiștilor nu poate fi mai mică de 50 de ani.

Art. 45 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Militarii și polițiștii care au dreptul la pensie de invaliditate pot opta, la deschiderea dreptului de pensie, pentru pensia mai avantajoasă dintre pensia de invaliditate și pensia de serviciu anticipată, după caz, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege pentru acordarea acestora.

Propunerea de modificare și completare a legii va fi dezbătută în următoarele săptămâni în Senat, apoi în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 223/2015? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

8 COMENTARII

  1. Nesimtire! Si politisti tot nu pot avea alte activitati! Restrictii si mizerie dar sa se stea la lucru cei care au plecat buni plecati! Nu sunt deacord cu modificarea! Caragiale…sa se modifice dar sa nu se schimbe nimic…

  2. Numai un ,,cap luminat,, ca B. de la partid putea sa gandeasca asa o mizerie, vom sti ce sa votam la alegeri. Au facut numai ,,bine,, tarii. …p

    • Cf legii 223 / 2015 cei născuți în 1970 se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani… din aceasta se pot scădea (actualmente 13 ani – dacă se aprobă modificările prezentate în acest articol – 10 ani… în funcție de condițiile de muncă) anii de grupă (menționați in anexele legii 223/2015)…

  3. Sa-mi bag ceva in ei. Nesimtitii astia au sunt bani grasi nemunciti si ies si primiti la pensie, dupa cativa ani lucrati. Sa le uram pensie scurta, ancestor lipitori la care s-au dus impozitele noastre.

  4. Cei care prin anii 2000 erau în stare să-și taie o mână că să nu facă un an de armată, ar trebui să tacă. Să nu mai comenteze de ce iau alții pensie după 10-15 ani de armată.Rusinica fetitelor

  5. Buna ziua! Am lucrat in armata cu gradul de sg. cu functie de armurier la Unitatea militara de aviatie Alexeni, din din anul 1990 _2003 ,unitatea s a desfiintat si nu sm putut termina cei 15 ani de cotizare. Sunt nascut in 1969 ,si v as ruga sa mi raspundeti daca am dreptul la pensie militara si de la ce varsta ! Va multumesc anticipat .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here