Ordinul INS nr. 1302/2016 actualizează după mai mulți ani valoarea plafoanelor INTRASTAT aplicabile în anul 2017. Aceste plafoane sunt:

  • pentru expedieri intracomunitare de bunuri suma de 900.000 lei;
  • pentru achiziții intracomunitare de bunuri suma de 900.000 lei ( în prezent suma de 500.000).

Observăm că INS a decis să majoreze plafonul de la care există obligația raportării pentru achizițiile intracomunitare de bunuri cu destinația România. Efectul acestei măsuri constă în scutirea la obligația de declarare pentru operatorii ce au efectuat în anul 2016 achiziții intracomunitare sub plafonul de 900.000 lei. Desigur se va ține cont si de livrările intracomunitare.

Pentru a analiza obligația raportării în anul 2017, operatorii economici care în cursul anului 2016 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a căror valoare anuală, separat pentru cele două fluxuri, expedieri şi, respectiv, introduceri de bunuri, depăşeşte valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie să completeze şi să transmită la Institutul Naţional de Statistică declaraţii statistice Intrastat începând cu luna ianuarie 2017

Acest lucru înseamnă că sunt scutiți de raportare doar operatorii economici ce înregistrează atât achiziții cât și livrări intracomunitare sub valoarea plafoanelor amintite.

Poate să fie identificată o situație particulară. Dacă un operator economic nu a depășit în anul 2016 plafonul intrastat, însă în anul 2017 depășește fie la achiziții fie la livrări valoarea plafonului, în acest caz acești operatori economici trebuie să completeze şi să transmită declarații statistice Întristat începând din luna în care valoarea cumulată de la începutul anului 2017 a expedierilor şi/sau a introducerilor intracomunitare de bunuri depășește pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele două fluxuri, expedieri şi, respectiv, introduceri de bunuri.

DE REȚINUT! Prezentul ordin nu modifică formatul raportării depuse sau termenul de depunere a declarației Intrastat.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here