La sfârşitul zilei de ieri, au fost publicate în Monitorul Oficial două acte normative care stabilesc valoarea lunară a tichetelor de masă şi a tichetelor de creşă pentru semestrul I al anului 2016. Dacă pentru tichetele de creşă a rămas aceeaşi sumă per bilet de valoare, la suma lunară acordată sub formă de tichete de masă se remarcă o creştere, însă nu substanţială, începând din această lună.

Astfel, din luna mai, valoarea nominală a unui tichet de masă este de 9,57 de lei, cu 16 bani mai mult decat sumat stabilită pentru semestrul II al anului 2015 (9,41 lei), iar valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă rămâne de 440 de lei.

Actele normative emise de Ministerul Muncii care reglementează noile valori sunt Ordinul nr. 934/2016 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2016 şi Ordinul nr. 933/2016 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul I al anului 2016, ambele publicate în Monitorul Oficial nr. 373/2016.

Acordarea tichetelor de masă

Potrivit Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, se poate acorda un număr maxim de tichete de masă egale cu numărul de zile lucrate de salariat, dintr-o lună calendaristică.

Normele detaliază faptul că nu se consideră zile lucrate perioadele în care:

  • salariații își efectuează concediul de odihnă;
  • salariații beneficiază de zile libere plătite ca urmare a unor evenimente deosebite (căsătorie, nașterea unui copil, decesul unui membru de familie), precum şi de zile festive şi de sărbătoare legale sau de alte zile libere;
  • salariații sunt delegaţi sau detaşaţi în afara localităţii în care îşi au locul permanent de muncă şi primesc indemnizaţie zilnică sau lunară de delegare ori de detaşare;
  • salariații se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.

Utilizarea tichetelor de masă

Salariaţii care au primit tichete de masă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să le utilizeze, în exclusivitate pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.

Se interzice salariatului:

  • solicitarea şi/sau primirea unui rest de bani la tichetul de masă pe suport hârtie, în cazul în care suma corespunzătoare produselor alimentare solicitate este mai mică decât valoarea nominală a tichetului de masă;
  • comercializarea tichetelor de masă în schimbul unor sume de bani şi/ori altor bunuri şi/ori servicii;
  • utilizarea tichetelor de masă în magazine, locaţii, unităţi, pieţe de orice fel, care nu vând produse alimentare şi nu au afişată la intrare autocolantele speciale ale unităţii emitente;
  • utilizarea tichetelor de masă pentru achiziţionarea altor produse decât cele alimentare.

Ai nevoie de Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here